Επιπλέον χρηματοδότηση ζητούν οι δήμοι λόγω της πανδημίας

Σε τουλάχιστον δύο δόσεις κρατικής χρηματοδότησης (ΚΑΠ: Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι), που αντιστοιχούν σε πόρους κατά τι πάνω από 200 εκατ. ευρώ, υπολογίστηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, το επιπλέον ποσό που πρέπει να χορηγήσει η κυβέρνηση στους δήμους, προκειμένου να αντισταθμισθούν απώλειες εσόδων στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή της διάδοσης του κορονοϊού.

Στόχος, όπως τονίστηκε, με τους επιπλέον πόρους να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα κρίσιμες για την κοινωνία δημοτικές υπηρεσίες που από την αρχή της πανδημίας βρέθηκαν «στην πρώτη γραμμή». Αίτημα των αιρετών να δοθούν χρήματα από το λεγόμενο δημοσιονομικό χώρο που φέρεται να έχει εξασφαλιστεί.

Στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού, οι δήμοι καταγράφουν απώλειες εσόδων, π.χ. από αναστολές καταβολής τελών και μισθωμάτων από επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου, το υπουργείο Εσωτερικών έχει διαβεβαιώσει ότι έχει εξασφαλίσει ένα «σημαντικό ποσό» για τους δήμους. «Πιθανόν να μην δοθεί οριζόντια. Κάποιοι δήμοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Θα εξειδικευθεί προσεχώς. Το σημαντικό είναι ότι έχει γίνει αποδεκτό και από άλλα υπουργεία ότι πρέπει να δοθούν πόροι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», ενημέρωσε το σώμα.

Τέλος, έπειτα από την απόφαση της μείζονος Ολομέλειας του ΣτΕ ότι είναι συνταγματικά ορθή η υποχρεωτική κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος, οι δήμαρχοι προτίθενται να ζητήσουν από την κυβέρνηση να άρει με πολιτική απόφαση την υποχρέωση μεταφοράς. Μέχρι τότε «πρέπει οι δήμοι να συμμορφωθούν άμεσα» και να μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα, καθώς «δεν υπάρχει περιθώριο για άλλα ένδικα μέσα», εξήγησε ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ, Π. Ζυγούρης.

efsyn.gr

Categories