Ξεκινούν στις 15 Ιουνίου οι Πανελλαδικές-Το σχέδιο για την επανέναρξη των σχολείων

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επανέναρξη των σχολείων παρουσίασε η υπουργός Παιδείας ♦ Δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.
Με πρώτους τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, επανέρχονται οι ρυθμοί στη σχολική ζωή, αρχής γενομένης από τις 11 Μαΐου με το σύνολο των παιδιών της δευτεροβάθμιας να επιστρέφουν στα θρανία στις 18 Μαΐου έως και τις 12 Ιουνίου, καθώς προβλέπεται επέκταση του διδακτικού έτους. Μία ακόμη ημερομηνία-σταθμός είναι η 15η Ιουνίου, ημερομηνία έναρξης των Πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων και αντιστοίχως η 16η Ιούνη για τα Επαγγελματικά Λύκεια, ενώ η νέα χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Σεπτέμβρη για τις δύο πρώτες βαθμίδες εκπαίδευσης. Η επέκταση του διδακτικού έτους θα ισχύσει και στην πρωτοβάθμια (έως τις 30 Ιουνίου), με το υπουργείο να εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία την 1η Ιουνίου.

Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με την παρουσία των μαθητών και μαθητριών στις αίθουσες διδασκαλίας ορίζει την εκ περιτροπής διδασκαλία σε υπο-τμήματα, που θα προκύψουν από το «σπάσιμο» στα δύο των υπαρχόντων τμημάτων, προκειμένου να διατηρείται η φυσική απόσταση του 1,5 μέτρου εντός των τάξεων με μέγιστο αριθμό τα 15 άτομα. Η εκ περιτροπής διδασκαλία θα γίνεται σε δύο υπο-τμήματα: Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή θα παρακολουθεί μάθημα το μισό τμήμα και Τρίτη – Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο.

Από το παραπάνω σύστημα εξαιρούνται τα ολιγομελή τμήματα (έως 15 άτομα) των οποίων οι μαθητές θα μπορούν να πηγαίνουν καθημερινά στο σχολείο. Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε ότι δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις αλλά η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων.

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους φόβους των εκπαιδευτικών αλλά και τον γονέων, η υπουργός έκανε λόγο για «ειδική μέριμνα» μέσω αδειών για όσους εκπαιδευτικούς εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το ΥΠΕΣ ενώ προβλέπει τη δυνατότητα μη προσμετρώμενων απουσιών για μαθητές που βάσει δήλωσης γονέα είτε έχουν άτομο ευπαθούς ομάδας στο σπίτι είτε άτομο που νοσεί.

Για τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, ανακοίνωσε τη σταδιακή επαναλειτουργία:

Των τμημάτων της Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου
Των τμημάτων της Α’, Β’ Λυκείου και Γυμνασίου καθώς και τα μαθήματα ξένων γλωσσών στις 18 Μαΐου
…πάντα με τη διατήρηση του ορίου των 15 μαθητών ανά τμήμα και την εξασφάλιση της απόστασης ασφαλείας του 1,5 μέτρου.

Σε αναστολή λειτουργίας παραμένουν τα σχολεία Ειδικής Αγωγής ενώ η επαναλειτουργία των τα σχολείων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού θα αποφασίζεται από τον εκάστοτε συντονιστή εκπαίδευσης, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες της κάθε χώρας.

Η υπουργός ανακοίνωσε ότι τα μαθήματα στα ΙΕΚ θα ξεκινήσουν στις 18 Μαΐου, με τους περιορισμούς που ισχύουν και για όλες τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, με το έτος να ολοκληρώνεται είτε την 30η Ιουνίου είτε την 30η Σεπτέμβρη ανάλογα με την ειδικότητα και τη δυνατότητα διεξαγωγής εργαστηριακών μαθημάτων. Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας θα λειτουργήσουν από τις 18 Μαΐου έως τις 30 Ιουνίου μόνο για τους μαθητές του Β’ κύκλου που αποφοιτούν φέτος, ενώ οι υπόλοιποι θα προαχθούν βάσει της περιγραφικής αξιολόγησης που είχαν λάβει πριν την αναστολή λειτουργίας. Διευκρινίζεται ότι το έτος θα λήξει σταδιακά έως τις 15 Νοεμβρίου για όσους βρίσκονται στο στάδιο της Μαθητείας.

Οι φοιτητές δεν αναμένεται να επιστρέψουν στα αμφιθέατρα παρά μόνο για τις εξετάσεις, η ημερομηνία των οποίων δεν έχει καθοριστεί ακόμη. Αντιθέτως, τα μαθήματα θα συνεχιστούν με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως διδασκαλίας ενώ από την 25η Μαΐου, θα υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται δια ζώσης μόνο εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις.

Τέλος, η Νίκη Κεραμέως αφού ευχαρίστησε την Εκκλησία της Ελλάδας «για την εξαιρετικά υπεύθυνη στάση που επέδειξε ως προς την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, ιδιαίτερα δε κατά την περίοδο του Πάσχα» ανακοίνωσε ότι από τις 4 Μαΐου, οι χώροι λατρείας θα είναι ανοιχτοί για ατομική προσευχή και από τις 17 Μαΐου, οι λειτουργίες θα μπορούν να πραγματοποιούνται με συμμετοχή πιστών.

Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα, ο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, είχε υποστηρίξει πως τα παιδιά μολύνονται πολύ λιγότερο από τους ενήλικες και εμφανίζουν πολύ ήπια συμπτώματα στη συντριπτική τους πλειονότητα. Επιπλέον, είχε χαρακτηρίσει ως «πολύ σημαντική» την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία: αιτιολογώντας έτσι τη σχετική απόφαση της επιτροπής και… ανοίγοντας τον δρόμο στην υπουργό Παιδείας.

Αναλυτικότερα, το σχέδιο δράσης του υπουργείου
Λειτουργία σχολείων
Τα σχολεία θα λειτουργήσουν σταδιακά, σε δύο φάσεις, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η υπουργός. Πρώτα, στις 11 Μαΐου θα επιστρέψουν στις αίθουσες οι μαθητές της Γ’ Λυκείου. Ύστερα, στις 18 Μαΐου θα επιστρέψουν στις αίθουσες οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, και του Γυμνασίου. Επίσης, το διδακτικό έτος θα επεκταθεί στα γυμνάσια και τα λύκεια μέχρι τις 12 Ιουνίου. Όσο για τη νέα σχολική χρονιά, 2020-21, θα αρχίσει πιθανότατα νωρίτερα για όλους, από την 1η Σεπτεμβρίου.

Όσο για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, η αναστολή λειτουργίας τους θα παραταθεί. Όπως σημείωσε η υπουργός, εξετάζεται το ενδεχόμενο ανοίγματος την 1η Ιουνίου και αυτό «μόνο αν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά». Πάντως, τόνισε ότι εάν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία επαναλειτουργήσουν φέτος, εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του διδακτικού έτους ως τις 30 Ιουνίου.

Θα υπάρξουν δύο ζώνες λειτουργίας του σχολείου: Οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολεία σε εκ περιτροπής υπο-τμήματα (που θα προκύψουν από τη διαίρεση του τμήματος στα δύο) με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού εντός της ίδιας αίθουσας. Η απόσταση μεταξύ μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μ. και απώτατος αριθμός μαθητών εντός τάξης τα 15 άτομα.

Θα γίνεται εκ περιτροπής διδασκαλία στα δύο υπο-τμήματα. Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή θα πηγαίνει σχολείο το μισό τμήμα και Τρίτη – Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.

Θα υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι για τις ημέρες που οι μαθητές δεν θα είναι σχολείο.

Επίσης, συνεχίζονται οι άδειες ειδικού σκοπού και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για γονείς με παιδιά σε εκπαιδευτικές δομές που παραμένουν σε αναστολή.

Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός. Προβλέπεται καθαρισμός 2 φορές την ημέρα. Θα προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές. Θα απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων. Θα είναι προαιρετική χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

Προ της έναρξης, θα σταλούν στους διευθυντές των σχολείων οδηγίες του ΕΟΔΥ και του υπουργείου, οι οποίες θα γνωστοποιηθούν σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, σχετικά με αναγκαία μέτρα προστασίας. Θα υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα (πρόβλεψη άδειας) για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το ΥΠΕΣ.

Θα υπάρχει η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή περίπτωση ατόμου που νοσεί). Θα προβλέπεται ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο. Θα υπάρχει πρωτόκολλο ΕΟΔΥ για τη διαχείριση τυχόν συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας – Διαδικασία ιχνηλάτησης με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό.

Δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις. Έμφαση θα δοθεί στην κάλυψη της ύλης, κατόπιν οδηγιών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων.

Η λειτουργία φροντιστηρίων, ειδικών σχολείων και δομών
Τα φροντιστήρια θα ακολουθήσουν τη σταδιακή επαναλειτουργία της αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας, δηλαδή τα τμήματα της Γ’ Λυκείου ξεκινούν στις 11 Μαΐου, ενώ τα τμήματα της Α’, Β’ Λυκείου και Γυμνασίου καθώς και τα μαθήματα ξένων γλωσσών επανεκκινούν στις 18 Μαΐου.

Ωστόσο, η κ. Κεραμέως επισήμανε ότι ισχύει ισχυρή σύσταση από πλευράς Πολιτείας για τηλεκπαίδευση. Τα μέτρα πρόληψης, δηλαδή η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ μαθητών και το όριο 15 μαθητών ανά τμήμα θα ισχύουν και στα φροντιστήρια.

Για τα ειδικά σχολεία, η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι παρατείνεται η αναστολή λειτουργία τους.

Η επαναλειτουργία των δομών ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού θα πραγματοποιείται βάσει απόφασης του συντονιστή εκπαίδευσης, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες της κάθε χώρας.

Οι Πανελλαδικές
Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του υπουργείου, ημερομηνία έναρξης των Πανελλαδικών ορίζεται η 15η Ιουνίου 2020 για τα Γενικά Λύκεια και η 16η Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Θα εκδοθεί αναλυτικό πρόγραμμα προσεχώς.

Όπως υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας, αναμένονται οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας για επιμέρους πτυχές του τρόπου διεξαγωγής των εξετάσεων.

efsyn.gr

Categories