Τα νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας

Θα εξακολουθήσουν να παίρνουν την Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, με το ποσό όμως να καθορίζεται σε συνάρτηση με τη διάρκεια της αναστολής, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, κατά την εξειδίκευση του νέου πλαισίου προστασίας της οικονομίας.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας εξήγγειλε ακόμη ότι θα διατεθεί 1 δισ. ευρώ σε πληττόμενες επιχειρήσεις με έως 50 εργαζόμενους, με την χρηματοδότηση να κυμαίνεται από 2.000 έως 15.000 ευρώ ανά επιχείρηση ανάλογα με τον αριθμό των υπαλλήλων που απασχολεί.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθεί το επίδομα των 800 ευρώ και σε άλλες ομάδες δικαιούχων.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι:

Η έκτακτη ενίσχυση θα συνεχισθεί και θα υπολογισθεί ανάλογα με το διάστημα που ο εργαζόμενος θα παραμείνει σε αναστολή σύμβασης.
Ισχύουν και τον Μάιο τα μέτρα αναστολής οφειλών και η έκπτωση 40% στην πληρωμή ενοικίου για επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και για πληττόμενους εργαζόμενους τόσο για τα σπίτια τους όσο και για αυτά φοιτητών παιδιών τους.
Δρομολογείται εντός των επομένων δύο μηνών μια δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή.
Δρομολογούνται στοχευμένες κλαδικές πολιτικές για τομείς που πλήττονται από την πανδημία, όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές.
Παρατείνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας κατά τρεις μήνες, μέχρι το τέλους Ιουλίου 2020. Το μέτρο όμως δεν καλύπτει τους μετά το 2018 «κόκκινους» δανειολήπτες, όπως διευκρίνισε.
Το συνολικό κόστος των μέτρων που έχουν υλοποιηθεί ή πρόκειται να υλοποιηθούν υπολογίζεται στα 24 δισ.ευρώ, δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι θα αξιοποιηθούν τα περιθώρια δημοσιονομικής ευελιξίας και ενίσχυση της απασχόλησης μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE, όταν θα είναι έτοιμο.

efsyn.gr

Categories