Αγαπητέ Παράκτιε
Από ότι βλέπω στο σχετικό με το κλάδεμα ευκαλύπτων video που αναρτήσατε τα δέντρα αυτά είναι ‘ασβεστωμένα’, υποθέτω λοιπόν ότι κάποιος τα ….περιποιείται.
Συνήθως έτσι κλαδεύονται οι ευκάλυπτοι και πάντα κάποιοι διαμαρτύρονται επειδή μένουν χωρίς φύλλωμα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα φύλλα τους βγαίνουν σε θυσάνους στις άκρες των κλαδιών. Ο ευκάλυπτος αναπτύσσετε ταχύτατα 1 με 1,5 μέτρο το χρόνο Πρέπει να κλαδεύετε τακτικά γιατί αν αφεθεί να γίνει τεράστιος και κλαδευτεί υποχρεωτικά για να μην σπάσουν τα κλαδιά του φαίνεται σαν κούτσουρο. Πολύ σύντομα όμως βγάζει νέα φύλλα και κλαδιά.
Συνηθέστερο είναι να εγκαλούν οι πολίτες τους Δήμους επειδή δεν τους κλαδεύουν τακτικά και υπάρχει κίνδυνος από σπάσιμο κλαδιών , ιδίως σε σχολεία και πλατείες.
Δια των λόγων το ασφαλές επισυνάπτω μερικές φωτό και την γνώμη κάποιου πιο ειδικού:
Με ανάρτηση του στο fb ο δήμαρχος Ναυπλιέων, Δημήτρης Κωστούρος αναφέρει πως:
“Είχαμε εξηγήσει και τότε σχετικά με το πως γίνεται η αποκλάδωση των ευκαλύπτων με τις εντολές γεωπόνων.
Αναρτώ επίσης και μία επιστολή που είχα λάβει τότε από έναν επιστήμονα του κλάδου ο οποίος δικαιώθηκε απόλυτα με το πέρασμα του χρόνου.
«Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,
Σχετικά με σχόλια που ακούστηκαν και αφορούν στην αποκλάδωση ευκαλύπτων σε διάφορα σημεία της πόλης μας και κυρίως της οδού Αιγίου σας γνωστοποιώ τα ακόλουθα:
Οι ευκάλυπτοι είναι ένα φυτό αειφύλλων πλατυφύλλων με έντονη ικανότητα αναβλάστησης, ώστε μέσα σε λίγα χρόνια να έχουν ανακτήσει κόμη ικανή και ανθεκτική στους ανέμους, αισθητικά δε πολύ βελτιωμένη εμφάνιση.
Οι ευκάλυπτοι της οδού Αιγίου αποτελούν υπολείμματα της άλλοτε δενδροστοιχίας που δημιουργήθηκε από τους ελληνικούς σιδηροδρόμους (ΟΣΕ) παράλληλα με τις σιδηροτροχιές. Παρότι είχαν και στο παρελθόν αποκλαδωθεί η κόμη τους ήταν πάρα πολύ μεγάλη ώστε να εγκυμονείται κίνδυνος αποσπάσεως κλαδιών από ισχυρούς ανέμους και πρόκληση ατυχημάτων. Η υπερβολικές διαστάσεις του κορμού και της κόμης των δεν ήταν ότι καλύτερο από πλευράς ασφάλειας αλλά και αισθητικής.
Για τους παραπάνω λόγους επιβάλετο η με μεγάλη προσοχή και προσπάθεια αποκλάδωσή τους, αλλά και λόγω των υπερβολικά μεγάλων κλάδων και του βάρους των.
Η ολική αποκλάδωσή τους πρέπει να γίνεται στο αυτό περίπου ύψος και να ληφθεί πρόνοια ώστε οι αναβλαστήσεις στο κατώτερο τμήμα του κορμού να απομακρύνονται έγκαιρα ώστε η αισθητική τους εμφάνιση να είναι ικανοποιητική και παράλληλα να ενισχύονται τα αναβλαστήματα του ανώτερου τμήματος του κορμού, ώστε εντός σχετικά μικρού χρονικού διαστήματος να επέλθει αποκατάσταση και οι κίνδυνοι ατυχημάτων να ελαχιστοποιηθούν.»” O.M
Σχόλιο της σύνταξης: Χρήσιμες οι πληροφορίες όντως. Βέβαια το ζήτημα είναι αν υπήρχε άδεια και επίβλεψη από τον Δήμο Σαρωνικού.