Πώς θα γίνουν οι συναυλίες εν μέσω πανδημίας

Η καθημερινότητά μας έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την επέλαση του νέου κορονοϊού και οι συνέπειες της πανδημίας είναι πολύ πιθανό να μας ακολουθούν για χρόνια. Επί 42 ημέρες προσαρμοστήκαμε σε συνθήκες lockdown και κοινωνικής αποστασιοποίησης. Εδώ και λίγες μέρες καλούμαστε να λειτουργήσουμε και να… ζήσουμε με τον κορονοϊό ως μία νέα κανονικότητα.

Τα καλοκαίρια μας είναι συνυφασμένα με τις συναυλίες, τα φεστιβάλ, το Ηρώδειο, την Επίδαυρο και όλα τα πολιτιστικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας. Έτσι θα πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες παρακολούθησης συναυλιών και δρώμενων σε ανοικτούς χώρους.

Στις 18 Μαΐου θα ανοίξουν οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ θα επιτραπούν πρόβες και κινηματογραφικά γυρίσματα.

Την 1η Ιουνίου θα λειτουργήσουν τα θερινά σινεμά και στις 15 Ιουνίου τα μουσεία. Από τις 15 Ιουλίου θα επιτραπούν και τα δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους.

Οι περιορισμοί για τις συναυλίες 2020

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφερθείσα στους περιορισμούς που θα ισχύουν για τα καλλιτεχνικά δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους κι άρα και τις συναυλίες, η υπουργός ανακοίνωσε τα εξής:

Το όριο πληρότητας θα είναι περίπου στο 40% ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις
Η σκηνή θα πρέπει να απέχει 3 μέτρα από την 1η σειρά καθισμάτων.
Σε περίπτωση εκδήλωσης που το κοινό θα είναι όρθιο, θα πρέπει να τηρείται η απόσταση 1,5 μέτρου.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις συναυλίες το φετινό καλοκαίρι, η κ. Μενδώνη δήλωσε ότι η διοργάνωση και η τήρηση των περιορισμών είναι ευθύνη των διοργανωτών. Ενώ για το κοινό ανέφερε ότι ισχύουν η σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος για το κοινό, οι ειδικοί κανόνες για τους χώρους υγιεινής και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες υγιεινής.

«Σε όλες τις εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους θα πρέπει να τηρηθούν τα πρωτόκολλα και οι οδηγίες που θα στείλει το υπ. Πολιτισμού προς όλους τους φορείς. Το θέμα των φεστιβάλ που δεν είναι κρατικά, έγκειται στον εκάστοτε διοργανωτή (δήμος, περιφέρεια, ιδιώτες). Εκεί δεν μπορούμε να παρέμβουμε, αλλά να δώσουμε κατευθύνσεις», εξήγησε.

Για την τήρηση των περιορισμών στα κρατικά φεστιβάλ, η κ. Μενδώνη δήλωσε ότι οι αρμόδιοι εποπτεύοντας φορείς θα αναλάβουν την εφαρμογή τους.

Στον ιδιωτικό τομέα, η ιδιωτική αγορά θα αυτορρυθμιστεί και θα δούμε πώς θα λειτουργήσει, σημείωσε η υπουργός.

Τα δεδομένα θα αξιολογούνται διαρκώς και το χρονοδιάγραμμα θα αναπροσαρμόζεται αναλόγως.

aftodioikisi.gr

Categories