Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στο 2ο κύκλο του απομακρυσμένου μαραθωνίου καινοτομίας antivirus crowdhackathon για ψηφιακές εφαρμογές και μεθοδολογίες για την οικονομία και την κοινωνία που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας απευθύνει η Περιφέρεια Αττικής. Ο 2ος κύκλος θα πραγματοποιηθεί 21 – 24 Μαΐου.
Οι συμμετέχοντες καλούνται να αξιοποιήσουν όλα τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας για να δώσουν χρήσιμα αποτελέσματα στα άμεσα προβλήματα και στις ανάγκες που θα τεθούν από φορείς αλλά και πολίτες.
Στον μαραθώνιο μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι πήραν μέρος στον 1ο κύκλο και να βελτιώσουν την πρότασή τους, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενος, ομάδες, ακαδημαϊκά και ερευνητικά εργαστήρια και εταιρείες με τους ακόλουθους τρόπους:
- δίνοντας προτάσεις για επίλυση θεμάτων ή προβλημάτων που προκύπτουν από την πανδημία του κορvνοϊού, στον χώρο της υγείας, της επιχειρηματικότητας, της οικονομίας και ευρύτερα της κοινωνίας μέσα από δημόσια υποβολή θεμάτων προς επίλυση – διαβούλευση https://hello.crowdapps.net/crowdhackathon-antivirus/.
- αναπτύσσοντας πρωτότυπες μεθοδολογίες και εφαρμογές που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα (διαγωνιζόμενοι – εγγραφή εδώ).
- υποστηρίζοντας αυτή την προσπάθεια (μέντορες, χορηγοί, υποστηρικτές, δημόσιοι οργανισμοί, εταιρείες, συλλογικοί φορείς, δήλωση υποστήριξης εδώ).
Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε:
“Η Περιφέρεια Αττικής παραμένει σταθερός αρωγός στην αξιοποίηση των νέων ταλαντούχων και καινοτόμων μυαλών της χώρας μας με κύριο στόχο την ανάπτυξη λύσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19. Η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα και οι νέοι μας αποτελούν σημαντικό πυλώνα για την ανάκαμψη της χώρας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και είμαστε εδώ να τους υποστηρίξουμε έτσι ώστε να βρεθούν άμεσες και παραγωγικές λύσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.”
Οι θεματικές ενότητες του μαραθωνίου είναι:
Α. Για τον κλάδο της Υγείας
- Εφαρμογές πρόληψης και ενημέρωσης του κοινού
- Ενίσχυση των υποδομών δημόσιας υγείας
- Μορφές εναλλακτικής χρηματοδότησης ερευνών για την υγεία
- Data analytics – διαμόρφωση πολιτικών για δημόσιους φορείς
- Εφαρμογές εξυπηρέτησης ασθενών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εισαγωγή
- Πλατφόρμες αντιμετώπισης θεμάτων ψυχικής υγείας
- Καινοτόμες λύσεις για τη βέλτιστη χρήση του απαιτούμενου εξοπλισμού και υλικών.
Β. Για όλους τους κλάδους που μετασχηματίζονται και επηρεάζονται από την πανδημία
- Εφαρμογές για επιχειρήσεις, τηλε-εργασία και συνεργασία
- Πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης για ιδιώτες και επιχειρήσεις
- Αναδιοργάνωση εφοδιαστικών αλυσίδων για έγκαιρη παράδοση αγαθών
- Ηλεκτρονικό εμπόριο και πληρωμές
- Εφαρμογές πολιτιστικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου για πολυκαναλικό ψηφιακό διαμοιρασμό.
Γ. Για τις υπηρεσίες του Δημοσίου προς τους πολίτες στις συνθήκες της πανδημίας
- Εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης
- Ηλεκτρονικές υπηρεσίες για φορείς του δημόσιου τομέα για απομακρυσμένη εξυπηρέτηση πολιτών
- Εφαρμογές και υπηρεσίες που αξιοποιούν ανοιχτά δεδομένα του Δημοσίου
- Εφαρμογές και υπηρεσίες ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών.
Δ. Για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων για τον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα
- Σε μια εποχή που οι πολίτες χρειάζονται πρόσβαση στον πολιτισμό περισσότερο από ποτέ, πώς αντιμετωπίζουμε τα οικονομικά και λειτουργικά ζητήματα που προκύπτουν από την παρούσα συνθήκη;
- Πώς αναπτύσσουμε εναλλακτικούς τρόπους πρόσβασης στον πολιτισμό;
- Πώς αξιοποιούμε τον πλούτο της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και τον δυναμισμό του σύγχρονου πολιτισμού της, και πώς δημιουργούμε ευκαιρίες για συνέργειες μεταξύ τους μέσα από νέα μοντέλα;
- Πώς αναδεικνύουμε με εναλλακτικούς τρόπους μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και άλλα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος;
- Τέλος, πώς, με αφορμή την παρούσα συνθήκη, μπορούν να αναπτυχθούν μοντέλα μέσα από τα οποία ο πολιτισμός μπορεί να φτάσει σε νέα, δυσπρόσιτα κοινά;
Τον μαραθώνιο υποστηρίζουν το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού καθώς και παραγωγικοί και συλλογικοί φορείς της οικονομίας και της κοινωνίας.
Το ΥΠΠΟΑ συμμετέχει ενεργά στην διαδικασία θέτοντας ερωτήματα και παρέχοντας στήριξη και καθοδήγηση στους συμμετέχοντες μέσω μεντόρων, ενώ θα στηρίξει και την ανάπτυξη των πρωτοτύπων (proof of concept) των καλύτερων προτάσεων που θα αναδειχθούν.
Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχει καταθέσει σχετική πρόταση στην πλατφόρμα Διαβούλευσης του μαραθωνίου με τίτλο “Ζήσε Αθλητικά” με κύριο στόχο την εξεύρεση λύσεων πάνω στην πρόταση αυτη, καλώντας κάθε ενδιαφερόμενο να υλοποιήσει ηλεκτρονική εφαρμογή. Μπορείτε να δείτε την πρόταση της Γενικής Γραμματείας εδώ.
Ο 1ος κύκλος του Antivirus Crowdhackathon πραγματοποιήθηκε στις 2-5 Απριλίου 2020. Στον πρώτο κύκλο δήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή πάνω από 70 ομάδες και 250 διαγωνιζόμενοι, ενώ την Κυριακή 5 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης περίπου 5 ωρών οι παρουσιάσεις των εφαρμογών που υλοποιήθηκαν στον 1ο κύκλο του Antivirus Crowdhackathon (βίντεο).
Δείτε εδώ τα αποτελέσματα του 1ου κύκλου και τις ομάδες που διακρίθηκαν:
https://medium.com/the-crowdpolicy-collection/antivirus-crowdhackathon-protos-kyklos-ea6f758a1d5c
Το Antivirus Crowdhackathon εξελίσσεται σε ένα δίκτυο τεχνολογικής καινοτομίας το οποίο θα λειτουργεί σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας με τη βοήθεια συνεργατικών εργαλείων.
Σχετικοί Σύνδεσμοι
- Ιστοσελίδα Ενημέρωσης: https://crowdhackathon.com/antivirus/
- Δήλωσε συμμετοχή για τον 2o Κύκλο (διαγωνιζόμενοι):
https://crowdhackathon.com/antivirus/register/
- Υποστήριξε την διοργάνωση: https://crowdhackathon.com/antivirus/supporters/
- Πρότεινε Ιδέες για ψηφιακές εφαρμογές:
http://hello.crowdapps.net/crowdhackathon-antivirus/
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση crowdhackathon+av@crowdpolicy.com.
Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Αττικής