«Ας επικρατήσει δικαιοσύνη και ας χαθεί ο κόσμος όλος»

Την ενοχή των κατηγορουμένων για ομαδικό βιασμό και ανθρωποκτονία από κοινού πρότεινε η εισαγγελέας και χαρακτήρισε την Ελένη Τοπαλούδη κορίτσι-σύμβολο για τον αγώνα που έδωσε να γλιτώσει στο σπίτι του τρόμου

● Η εισαγγελική λειτουργός ταυτίστηκε με το θύμα και χαρακτήρισε τη φοιτήτρια «κομμάτι της ζωής της» ● Θα ζητήσει να ελεγχθούν για ψευδορκία άτομα από το οικογενειακό περιβάλλον των κατηγορουμένων.
Από τις πρώτες συνεδριάσεις του δικαστηρίου στη μικρή αίθουσα του ΜΟΔ η εισαγγελέας Αριστοτέλεια Δόγκα έδειξε την αποφασιστικότητά της να αφήσει τη σφραγίδα της στη δίκη λέγοντας: «Εγώ είμαι η φωνή της Ελένης». Αυτό επανέλαβε και χθες, στην ευρύχωρη αίθουσα τελετών του Εφετείου, και ζήτησε χωρίς καμία αμφιβολία την ενοχή των δύο κατηγορουμένων για ομαδικό βιασμό και ανθρωποκτονία από κοινού.

«Αυτή η υπόθεση με συγκλόνισε, την παρακολουθούσα από την αρχή εκτενώς. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο διαισθανόμουν ότι θα είμαι εισαγγελέας της έδρας. Εφεξής αυτή η υπόθεση θα είναι δική μου για όλη μου τη ζωή. Δεν είχα την τιμή να γνωρίσω την Ελένη, όμως από δω και πέρα θα είναι κομμάτι της ζωής μου. Μη φανταστείτε ότι η δίκη τελειώνει και εμείς βγάζουμε από πάνω μας τα πάντα, όπως έκαναν αυτοί οι δύο τύποι», είπε η εισαγγελική λειτουργός ταυτιζόμενη με το θύμα και απευθύνθηκε στους γονείς της Ελένης: «Το παιδί σας ήχθη ως πρόβατο επί σφαγή και ως αμνός άμωμος. Ας επικρατήσει δικαιοσύνη και ας χαθεί ο κόσμος όλος. Αυτό εκφράζει την εισαγγελέα της έδρας».

Αναμφισβήτητα η εισαγγελική λειτουργός διερεύνησε τα πάντα και ήταν πολύ ουσιαστική η συμβολή της κατά την αποδεικτική διαδικασία. Εκανε φύλλο και φτερό τη δικογραφία, φώτισε κάθε πτυχή της υπόθεσης, αποδόμησε όλους τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων και με την καταδικαστική πρότασή της έστειλε μήνυμα ότι οι γυναικοκτονίες δεν θα μένουν ατιμώρητες. «Αν μπορώ να απαλύνω λίγο τον πόνο σας, θα σας πω ότι η Ελένη είναι ένα κορίτσι-σύμβολο για τον αγώνα που έδωσε στο σπίτι του τρόμου, γιατί με πικρία βλέπω ότι το 2020 η γυναίκα αντιμετωπίζεται σαν ένα τίποτα σε πολλές περιπτώσεις».

Ψευδορκία
Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, το μήνυμα που έστειλε ότι υπάρχουν επιπτώσεις σε όσους επιχειρούν να συγκαλύπτουν εγκλήματα. Με την ολοκλήρωση της δίκης θα ζητήσει να διαβιβαστούν τα πρακτικά σε εισαγγελέα προκειμένου να διερευνηθεί το αδίκημα της ψευδορκίας για τον πατέρα και τη γιαγιά τού Μ.Κ., καθώς και για την αδερφή τού Α.Λ. Επίσης, θα ζητήσει να διερευνηθεί ο ρόλος του πατέρα τού Μ.Κ. σχετικά με ψυχιατρική βεβαίωση του γιου του.

Η μητέρα της φοιτήτριας, Κυριακή Τοπαλούδη, μπήκε στη δικαστική αίθουσα κρατώντας λουλούδια, αλλά μέσα σε λίγα λεπτά ξέσπασε φωνάζοντας «άνανδρους» τους κατηγορούμενους.

Οταν στο τέλος της αγόρευσης ο πατέρας του θύματος πρόσφερε στην εισαγγελέα τα λουλούδια, εκείνη είπε κλαίγοντας: «Η Ελένη ήταν ένα κορίτσι με όνειρα και με πολύ υψηλούς στόχους. Aντιστάθηκε σε αυτά τα άθλια υποκείμενα με ηρωισμό. Αυτή είναι το δώρο της ζωής, αυτοί είναι η κατάρα της ζωής τους. Εφεξής εγώ και η Ελένη θα είμαστε μαζί, σας δίνω τον λόγο μου».

Πώς έγινε το ειδεχθές έγκλημα, σύμφωνα με την εισαγγελέα

Οι δύο κατηγορούμενοι στοχοποίησαν την Ελένη και στη συνέχεια συναποφάσισαν το εγκληματικό τους σχέδιο, το οποίο εκτέλεσαν μαζί. «Υπάρχει κανείς να πιστεύει ότι αυτοί οι δύο είναι τσακωμένοι; Αυτοί που υποτίθεται ότι δεν μιλιούνται και γελάνε στα διαλείμματα μεταξύ τους; Είναι απολύτως συνεννοημένοι, αλλιώς ο ένας θα έτρωγε τη σάρκα του άλλου στο ακροατήριο». Η κοινή τους υπερασπιστική γραμμή, να αρνούνται τον βιασμό και να αλληλοκατηγορούνται για τη δολοφονία, στοχεύει στη διάχυση της ευθύνης και αποσκοπεί στη μη ευθύνη, εξήγησε η εισαγγελική λειτουργός.

Αντλώντας στοιχεία από τις απολογίες των κατηγορουμένων και από καταθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, περιέγραψε ότι είχαν προηγηθεί δύο αποτυχημένες προσπάθειές τους να μοιραστούν άλλες κοπέλες, γεγονός που τους πείσμωσε και είχαν αποφασίσει ότι η τρίτη απόπειρα θα είναι πετυχημένη «με όποιο κόστος, και νεκρή θα τη βιάζανε, το λέω και το πιστεύω».

Ο τρόπος δράσης τους είναι, κατά την Αριστοτέλεια Δόγκα, αυτός που έχει περιγράψει η ανήλικη που κατάφερε να ξεφύγει: ο Α.Λ. λειτουργεί ως δόλωμα για να προσελκύσει κορίτσια και ύστερα τα ξεγελάνε και τα οδηγούν στο σπίτι τού Μ.Κ. στην περιοχή Πεύκους της Λίνδου, που τον χειμώνα είναι ερημική. Εκεί τις υποχρεώνουν να δουν ταινίες ερωτικού περιεχομένου και τις εξαναγκάζουν να υποκύψουν στις ορέξεις τους. «Τα κτήνη και τα ζώα σέβονται πολύ περισσότερο το θηλυκό όταν δεν θέλει να ζευγαρώσει. Ο Μ.Κ. δεν ξέρει τη λέξη “όχι”, δεν τη σηκώνει, είναι φόβος και τρόμος στο σχολείο όπως έχουν καταθέσει επτά καθηγητές του. Ο πατέρας του τον έκανε το τέρας που είναι σήμερα. Ο Α.Λ. είναι ο ωραίος με το αγγελικό πρόσωπο, μπαίνει μπροστά, βρίσκει κορίτσια και ως λάφυρα τα πηγαίνει στον άλλο που έχει τα λεφτά».

Το βράδυ της 28ης Νοεμβρίου η Ελένη μιλούσε με μια φίλη της στο τηλέφωνο, δεν σκόπευε να βγει, δεν περίμενε κανέναν, μόνο σκεφτόταν τι να φάει γιατί πεινούσε. «Ξαφνικά ο Α.Λ. της χτύπησε το κουδούνι. Είναι ένα νεαρό παιδί, κατά τι μικρότερό της και δεν της πάει το μυαλό στο σχέδιο που αυτοί οι δύο είχαν εξυφάνει».

Η εισαγγελέας είναι πεπεισμένη ότι οι κατηγορούμενοι την παρασύρουν λέγοντάς της να πάνε για σουβλάκια στην Κάλαθο, γνωρίζοντας ότι το μόνο σουβλατζίδικο της περιοχής είναι κλειστό, κάτι που η φοιτήτρια αγνοεί. Στη συνέχεια την οδηγούν στο σπίτι τού Μ.Κ. και αυτό είναι, κατά την εισαγγελική λειτουργό, το επίμαχο διάστημα που η Ελένη αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά και στέλνει μήνυμα στη φίλη της «πάρε με τηλέφωνο σε μια ώρα». Στο σπίτι εφαρμόζουν το σχέδιό τους: βάζουν ερωτικές ταινίες, όπως προκύπτει από το έγγραφο που αποτυπώνει τι έπαιζε εκείνη την ώρα η συνδρομητική τηλεόραση του σπιτιού, «και έχουν προαποφασίσει, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ότι σε περίπτωση άρνησης η Ελένη δεν θα τη γλιτώσει. Η Ελένη δεν θέλει, αρνείται, ανθίσταται. Με φοβερό σθένος και δυναμισμό ψυχής, δεν υποκύπτει και το πληρώνει με τη ζωή της».

Ακολουθούν φρικτά βασανιστήρια, για τα οποία η εισαγγελική λειτουργός ξεκαθαρίζει ότι οι κατηγορούμενοι εναλλάσσουν ρόλους. «Και οι δύο τη χτυπούν με γροθιές, την απειλούν με δύο μαχαίρια στον λαιμό, επιχειρούν να τη στραγγαλίσουν, για να την ακινητοποιήσουν. Ακολουθεί βιασμός, η Ελένη συνεχίζει να αντιστέκεται και αφού βλέπουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τελειώσουν αυτό που θέλουν και ενώ η φοιτήτρια τους λέει “θα σας πάω στην αστυνομία”, συναποφασίζουν να το τελειώσουν. Ο ένας την κρατάει και ο άλλος τη χτυπάει με σίδερο στο κεφάλι. Η εναλλαγή των ρόλων είναι συνεχής. Είναι σε πλήρη διαύγεια όταν αποφασίζουν πώς να την ξεφορτωθούν. Την οδηγούν ζωντανή στον γκρεμό παρόλο που ζητάει να την πάνε στο νοσοκομείο και τους προειδοποιεί ότι ο πατέρας της θα τους βρει. Η Ελένη χάνει τη ζωή της από πνιγμό στα παγωμένα νερά και εκείνοι επιστρέφουν στο σπίτι για να εξαφανίσουν τα ενοχοποιητικά στοιχεία.

efsyn.gr

Categories