Τα πρώτα πυρά κατά των προτάσεων της Κομισιόν για τον τουρισμό

Με την επανεκκίνηση του τουρισμού και των ταξιδιών εντός της Ε.Ε. να είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την Ένωση, οι απόψεις των χωρών διαφέρουν ως προς το αν θα πρέπει π.χ. να επιτραπούν διακρατικές συμφωνίες για τουριστικούς διαύλους ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση αλλά και για τη μεταχείριση των αεροπορικών εταιρειών που έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα.

Έτσι, δεν άργησαν οι πρώτες αντιδράσεις, που μαρτυρούν ότι η κοινή πλεύση ενόψει καλοκαιριού κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση θα είναι.

Χθες, η Κομισιόν παρουσίασε μια σειρά γενικόλογων κατευθυντήριων οδηγιών, αλλά στο θέμα των αεροπορικών εισιτηρίων δεν χαροποίησε τόσο κάποιους. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι θα υπενθυμίσει στις χώρες πως αποτελεί υποχρέωσή τους να διασφαλίσουν το δικαίωμα του καταναλωτή να ζητήσει επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση που ακυρώθηκε η πτήση του, ενώ για τα voucher επισήμανε πως πρέπει να αποτελούν προαιρετική επιλογή και να γίνουν απλά πιο ελκυστική επιλογή για τους καταναλωτές.

Η επικεφαλής της επιτροπής Μεταφορών, Καρίμα Ντέλι (από το κόμμα των Πρασίνων) τόνισε πως «ο καταναλωτής δεν μπορεί να θυματοποιηθεί διπλά από την κρίση και ότι θα πρέπει να του δίνεται η δυνατότητα να πάρει voucher ή να αποζημιωθεί για το αεροπορικό εισιτήριο«. «Δεν θα πρέπει να προσφερθεί στον καταναλωτή μόνο ένα voucher», υπογράμμισε.

Στην ίδια λογική κινήθηκε και η Dita Charanzová της ευρωομάδας Renew Europe, που είναι επικεφαλής της επιτροπής εσωτερικής αγοράς.

Οι αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης μίλησαν για «έλλειψη ηγεσίας και σαφήνειας» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον όμιλο A4E (μεταξύ άλλων κατέχει τις Air France-KLM και Lufthansa) να εκδίδει ανακοίνωση σχετικά με τις «ασαφείς» συστάσεις.

Ο Ρούτε καλεί τους Ολλανδούς να δεχθούν τα voucher

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε

AP Photo/Francois Walschaerts
Τη στήριξη των αεροπορικών εταιρειών από τους πολίτες, στον βαθμό τουλάχιστον που αφορά τις ακυρωμένες πτήσεις και το πώς θα αποζημιωθούν οι καταναλωτές αλλά και να μην καταρρεύσουν οι εταιρείες που έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα από τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, ζήτησε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Ο Μαρκ Ρούτε κάλεσε τους καταναλωτές να δείξουν «αλληλεγγύη» στους ταξιδιωτικούς οργανισμούς και να δεχθούν τα voucher για πτήσεις που ακυρώθηκαν αντί να ζητήσουν επιστροφή χρημάτων.

«Λέω στους καταναλωτές: Ας δείξουμε λίγη αλληλεγγύη ο ένας στον άλλο» είπε ο Ρούτε σε σύντομη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου χθες. «Κι εγώ έχω ένα αριθμό αεροπορικών εισιτηρίων στο συρτάρι. Θα πάρω voucher γι’ αυτά» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας της Ολλανδίας, ο Ούγκο ντε Γιόνζ, προειδοποίησε τους Ολλανδούς να μην πάνε διακοπές σε «προστατευμένες από τον κορονοϊό» περιοχές, που οργανώνει η ταξιδιωτική εταιρεία Corendon. Σύμφωνα με τον υπουργό τα τεστ που έχει προμηθευτεί η εταιρεία δεν είναι ασφαλή.

«Είναι μια μορφή ψευδούς ασφάλειας» είπε. «Ένα πακέτο διακοπών all inclusive όπως αυτό, θα μπορούσε να περιλαμβάνει και τον ιό», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η δήλωση αυτή του Ολλανδού υπουργού Υγείας προκάλεσε την άμεση αντίδραση της εταιρείας που δήλωσε ότι τα τεστ που υπόσχεται να κάνει είναι αληθινά και όχι τεστ αντισωμάτων, όπως είπε ο υπουργός.

Κατηγορηματικός ο Κόντε σε διμερείς συμφωνίες


Roberto Monaldo / LaPresse via AP
Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να συνάψουν de facto συμφωνίες για τον τουρισμό ανάμεσά τους εν μέσω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, τόνισε χθες Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, προειδοποιώντας πως εάν συμβεί κάτι τέτοιο η ενιαία αγορά θα καταστραφεί.

Ο τουρισμός αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό τομέα για τη γειτονική χώρα, η οποία επλήγη σφοδρότατα από την πανδημία, κάτι που ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην τουριστική της βιομηχανία.

«Δεν θα αποδεχθούμε διμερείς συμφωνίες εντός της ΕΕ που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προνομιακούς τουριστικούς διαύλους», διεμήνυσε ο Κόντε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους. «Αυτό θα μας έθετε εκτός της ΕΕ και κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ».

Η πανδημία του κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή μέχρι στιγμής σε 31.106 ανθρώπους στην Ιταλία• πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό στην Ευρώπη.

Ο Κόντε επισήμανε πως δεν είναι ακόμη σε θέση να πει πότε θα αποκατασταθεί η ελευθερία κίνησης εντός της χώρας του, ενώ χθες ανακοίνωσε ακόμη ένα ευρύ πακέτο στήριξης για νοικοκυριά και εργαζομένους.

Εμμένει το Μαξίμου στα υγειονομικά πρωτόκολλα
Μέχρι στιγμής, το Μαξίμου κρατά κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με το εθνικό σχέδιο για τον τουρισμό.

Χθες βράδυ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υποστήριξε πως είναι θέμα ολίγων 24ώρων η ανακοίνωση του εν λόγω σχεδίου, το οποίο θα εμπεριέχει και τις διμερείς συμφωνίες που θα συνάψει η Ελλάδα με άλλα κράτη.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει τους παρακάτω τέσσερις βασικούς άξονες:

τα υγειονομικά πρωτόκολλα
τα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα
τα θέματα που αφορούν τα εργασιακά
τα θέματα που έχουν να κάνουν με τη στήριξη της οικονομίας εκεί που θα υπάρξει πτώση τζίρου

efsyn.gr

Categories