Άνοιξαν οι εκκλησίες στο κοινό για λειτουργίες και ακολουθίες

Με ουρές σε ορισμένες εκκλησίες, όπως για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, άνοιξαν το πρωί τις πόρτες τους οι ναοί για λειτουργίες και ακολουθίες, ύστερα από πίεση της Εκκλησίας και ιδιαίτερα των σκληρών της Ιεραρχίας, παρά τις αντιδράσεις τη θεία μετάληψη και τους φόβους για συγχρωτισμό πολιτών σε κλειστό χώρο.

Η επιστροφή στις εκκλησίες έρχεται περίπου δύο μήνες μετά το καθυστερημένο κλείσιμό τους, το σάλο ενάντια σε απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Σύνοδος (Μάρτιο) που υποστήριζε ότι η θεία κοινωνία δεν είναι μέσο μετάδοσης ασθενειών αλλά και τις παράνομες κινήσεις απείθαρχων ιερέων κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Από σήμερα οι πιστοί πρέπει να τηρούν τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας, προκειμένου να προσέρχονται στις λειτουργίες και να λαμβάνουν μέρος στις θρησκευτικές τελετές.

Σύμφωνα με εγκύκλιο της ΔΙΣ, που αναγνώστηκε σήμερα στους ναούς, η προσέλευση στις κοινές λατρευτικές συναντήσεις γίνεται με βάση τους όρους που έθεσε η ειδική επιστημονική επιτροπή για την πανδημία του νέου κορονοϊού, με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ειδικότερα, με ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας – Θρησκευμάτων και Υγείας που θα ισχύσει έως και 5 Ιουνίου, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. Έτσι, για παράδειγμα, σε έναν χώρο λατρείας επιφανείας 300 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα είναι 30. Επιπλέον, οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο αντίστοιχος μέγιστος αριθμός είναι 50.

Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας θα αφορούν, μεταξύ άλλων, τη σύσταση για χρήση μάσκας, την υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών και συχνό καθαρισμό επιφανειών. Σημειώνεται ότι στην είσοδο των ναών πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα ελεγχόμενης αναμονής πιστών.

Το πρόσωπο που θα ελέγχει στην είσοδο, όπου θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα φοράει μάσκα και γάντια.
Ανοιχτά θα είναι τα μεγάφωνα τις ώρες της Θείας Λειτουργίας.
Θα τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες όπου υπάρχει η δυνατότητα.
Ο φυσικός εξαερισμός των ναών είναι υποχρεωτικός.
Θα γίνεται συχνή και σχολαστική καθαριότητα.
Τα Ιερά Μυστήρια θα τελούνται εντός του ναού, ενώ δεν θα γίνονται μυστήρια σε ιδιωτικούς ναούς.

efsyn.gr

Categories