Ανακοίνωση ΚΚΕ Σαρωνικού για το Αιολικό Πάρκο στο Πάνειο Όρος

Ανακοίνωση για το Αιολικό Πάρκο στο Πάνειο Όρος

Τα σχέδιά τους δεν θα περάσουν! Δεν θυσιάζουμε το περιβάλλον και την υγεία μας για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Το πολυδοκιμασμένο και χιλιοκαμμένο τις τελευταίες δεκαετίες Πάνειο όρος μπαίνει στο στόχαστρο ξανά. Αυτή την φορά όχι από κάποια φωτιά, ή από την παραχώρηση κομματιών «φιλέτων» σε ιδιώτες επενδυτές, στο όνομα μάλιστα της δήθεν τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Το Πάνειο όρος κινδυνεύει από την εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου που θα αλλάξει ριζικά την μορφολογία και την αισθητική της περιοχής όπως την γνωρίζουμε μέχρι τώρα.

Η εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών, τώρα και στην περιοχή μας, προωθείται συστηματικά από την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις με στόχο την “απελευθέρωση”, δηλαδή την πλήρη ιδιωτικοποίηση, της Ενέργειας ώστε να επενδύσουν κερδοφόρα μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Έχει αποδειχθεί και στην πράξη πια πως η τεράστια επέκταση της αιολικής ενέργειας στη χώρα μας και αλλού δε γίνεται με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος καθώς τεράστια έργα πραγματοποιούνται στις κορυφογραμμές των βουνών, ενώ απαιτούν την παράλληλη χρήση συμβατικών καυσίμων (φυσικό αέριο, το οποίο και είναι εισαγόμενο και αντιπαραγωγικό να χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή).

Παράλληλα, η επέκταση της αιολικής ενέργειας από ιδιωτικούς ομίλους, η προώθησή της από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ με χρηματοδοτήσεις και η ταυτόχρονη επιβάρυνση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη έχουν οδηγήσει στο διπλασιασμό της τιμής του ρεύματος για τη λαϊκή κατανάλωση την τελευταία 15ετία.

Οι «δήθεν» διαφωνίες τόσο της Δημοτικής Αρχής Φιλίππου ( ΣΥΡΙΖΑ) όσο και της παράταξης Σοφρώνη (ΝΔ) είναι προσχηματικές. Τόσο ο κύριος Φιλίππου ως αντιπεριφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο κ. Σοφρωνης ως μέλος της διοίκησης του ΕΣΔΝΑ, έχουν αποδείξει ότι είναι πιστοί στην πολιτική των κομμάτων τους που βλέπει το περιβάλλον όχι ως αγαθό αλλά ως «αναπτυξιακή ευκαιρία», που φυσικά έχει αποδειχθεί επικίνδυνη για την υγεία του λαού.

Η στάση τους αποτελεί κοροϊδία. Θέλουν να αποκρύψουν τις πολιτικές ευθύνες που έχουν τα κόμματα τους διαχρονικά. Τόσο ο νυν όσο και ο πρώην δήμαρχος, μιλάνε για την προστασία του τοπίου του βουνού. Μιλάνε για την αξιοποίησή του από τον εναλλακτικό τουρισμό κ.α. Ότι δεν θέλουν την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Δεν λένε όμως ότι η αδειοδότηση του Αιολικού Πάρκου στο Πάνειο όρος βασίζεται πάνω σε ένα νομοθετικό πλαίσιο, αποτέλεσμα των πολιτικών όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) που υλοποιούν πιστά την βασική κατεύθυνση της ΕΕ που είναι η πολιτική της «απελευθέρωσης της ενέργειας», δηλαδή της ιδιωτικοποίησής της. Με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, προωθείται «η εποχή της απολιγνιτοποίησης» της χώρας, η πολιτική της διαμόρφωσης «ευνοϊκού περιβάλλοντος» για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Που πρακτικά μεταφράζεται για τους ιδιώτες επενδυτές σε εγγυημένες τιμές πώλησης πολύ πιο πάνω από το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ, για τα πρώτα χρόνια, σε κρατικές επιχορηγήσεις μέσω των γνωστών «πράσινων» φόρων που πληρώνει ο λαός και που συνοδεύονται από «μαύρες» εργασιακές σχέσεις, και πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα. Με νόμους που βγάζουν από τη μέση την προστασία του περιβάλλοντος, που παρακάμπτουν τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

 

Η ΝΔ με τον αντι-περιβαλλοντικό νόμο που ψήφισε με fast track διαδικασίες στη Βουλή στις αρχές Μάη έρχεται τώρα να δώσει ακόμη μεγαλύτερο αέρα στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων, ανοίγοντάς τους το δρόμο ακόμη και σε περιοχές Νatura. Κάνει πολύ πιο γρήγορες και τυπικές τις αδειοδοτικές διαδικασίες καθώς μπορεί οι εργασίες εγκατάστασης να ξεκινούν, ενώ η άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων να εκδίδεται αργότερα.

Εξίσου επικίνδυνη είναι η εισήγηση του Δημάρχου κ. Φιλίππου στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, με την σύμφωνη γνώμη όλων των άλλων παρατάξεων πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, που βάζει «σφήνα» το ζήτημα των Ενεργειακών Κοινοτήτων! Οι Ενεργειακές Κοινότητες αποτελούν τον συνεταιριστικό «φερετζέ» για τους επιχειρηματίες των ΑΠΕ. Με την συμμετοχή της Τοπικής Διοίκησης μπάζουν τις επιχειρήσεις στον τομέα των ΑΠΕ από την πίσω πόρτα με σκανδαλώδη φορολογικά προνόμια και επιδοτήσεις και στόχο έχουν να κάμψουν τις αντιδράσεις του κόσμου για τα αιολικά πάρκα πετώντας το τυράκι της αντιμετώπισης της «ενεργειακής φτώχειας», την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Δηλαδή μας λένε ότι δεν θέλουν τις ανεμογεννήτριες στο Πάνειο Όρος, αλλά θα μπορούσε κάποιο άλλο μέρος τους Δήμου να αξιοποιηθεί ώστε κάποιοι μονοπωλιακοί όμιλοι να επιδοτηθούν με ζεστό κρατικό χρήμα και φοροαπαλλαγές και οι λαϊκές οικογένειες της περιοχής μας να πληρώνουν το ρεύμα χρυσό. Όμως από πουθενά δεν προκύπτει ότι η ύπαρξη μιας μονάδας παραγωγής ενέργειας σε μια περιοχή συνεπάγεται και φθηνό ρεύμα για το λαό. Για παράδειγμα στην πόλη του Λαυρίου υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της ΔΕΗ στην Αττική αλλά οι διακοπές ρεύματος στις λαϊκές οικογένειες του Λαυρίου είναι εκατοντάδες. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

 

Καλούμε το λαό του Δήμου Σαρωνικού σε αγωνιστική επαγρύπνηση. Απαιτούμε:

Φθηνό ρεύμα για το λαό χωρίς καμιά διακοπή ρεύματος.

Να μπει φραγμός στην εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στο Πάνειο Όρος

Παλεύουμε ενάντια στο νέο νόμο-έκτρωμα και τις διατάξεις που προβλέπει, για την αποτροπή νέων περιβαλλοντικών εγκλημάτων στην περιοχή μας.

Κ.Ο Σαρωνικού του ΚΚΕ

 

Categories