Διαβάζοντας τον Πίνακα Αποφάσεων της συνεδρίασης του ΝΠΔΔ ΑΡΙΣΤΟΔΙΚΟΣ, της 19/5/20, ζητήσαμε πληροφορίες για μία απόφαση που αφορά την δημιουργία ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ του Δήμου Σαρωνικού και ο Πρόεδρος του ΑΡΙΣΤΟΔΙΚΟΣ Ν. Πουλόπουλος, μας έστειλε υλικό από το οποίο σας παρουσιάζουμε τους βασικούς άξονες. η Απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία.
Πρόκειται για τη δημιουργία μιας κεντρικής πλατφόρμας διαχείρισης και ανάπτυξης τοπικού πολιτισμού αποθέματος του δήμου Σαρωνικού η οποία θα δημιουργήσει επεξεργασμένες και διασυνδεδεμένες πληροφορίες και μεταδεδομένα που θα αναφέρονται στην ιστορία των περιοχών που ανήκουν στη δικαιοδοσία του δήμου Σαρωνικού.
Μέσω της κεντρικής πλατφόρμας θα προβάλλονται ψηφιακά τεκμήρια τα οποία θα σχετίζονται με:
α. Πρόσωπα, φορείς, τόπους, αξιοθέατα και γεγονότα που σχετίζονται με την ιστορία του δήμου
β. Βιβλιογραφικά, κινηματογραφικά και μουσικά έργα που αναφέρονται στην τοπική ιστορία
γ. Αρχειακές συλλογές προσώπων ή φορέων που αφορούν την ιστορία του δήμου
δ. Οικογενειακά και προσωπικά αρχειακά τεκμήρια των δημοτών της περιοχής στα οποία θα παρουσιάζονται στιγμές από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων της περιοχής κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, όπως φωτογραφίες από κοινωνικές εκδηλώσεις, προσωπικά αρχειακά έγγραφα κλπ
Η υλοποίηση του παραπάνω έργου θα πραγματοποιηθεί υπό την καθοδήγηση της Δημοτικής βιβλιοθήκης Καλυβίων του δήμου Σαρωνικού και στόχος είναι το υπό δημιουργία ψηφιακό Αποθετήριο να αποτελέσει ένα διαρκές εργαλείο καταγραφής και προβολής τεκμηρίων που αφορούν στην ιστορία της περιοχής. Έτσι, μελλοντικά το ψηφιακό αποθετήριο ιστορίας θα μπορεί να φιλοξενεί οργανωμένα η μη ψηφιακά αρχεία και τεκμήρια που διαθέτουν σήμερα πρόσωπα ή φορείς της περιοχής.
Το έργο έχει αναλάβει η εταιρεία Ιnteroptics ΑΕ και θα περατωθεί εντός 24 μηνών σε δύο φάσεις.
Κατά την πρώτη φάση θα γίνει η ψηφιοποίηση και ο εμπλουτισμός της αρχικής συλλογής τεκμηρίων και η ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση του αρχείου του Χρήστου Πέτρου Μεσογίτη καθώς και η δημιουργία του αποθέματος από τοπικές εκδόσεις του δήμου Σαρωνικού όπως “Καλύβια: μνήμες σε άσπρο και μαύρο φόντο”, “Ημερολόγιο ελληνοϊταλικού πολέμου” κ.α. ενώ κατά τη δεύτερη φάση θα γίνει εμπλουτισμός του αποθέματος με τη δημιουργία ανοιχτού εργαστηρίου και τεκμηρίωσης και δημιουργία ομάδων πληθοπορισμού (crowdsourcing) και θα βασιστεί στη συνεισφορά των κατοίκων και φορέων της περιοχής (δημόσιων η ιδιωτικών) που είναι κάτοχοι πολιτιστικού αποθέματος που σχετίζεται με την περιοχή του δήμου Σαρωνικού.
Θεωρούμε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά για την Βιβλιοθήκη και την ιστορία του τόπου μας!!