Πανηγύρια μόνο για… καθιστούς: Αντιδρούν οι δήμοι – Πλήγμα για τις τοπικές οικονομίες

«Φωτιές» άναψε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος τόνισε ότι τα πανηγύρια και οι συναυλίες θα γίνονται μόνο με καθήμενους, κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και στον τουρισμό, σύμφωνα με τοπικούς φορείς

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί σε πολλές τοπικές κοινωνίες σε ολόκληρη τη χώρα από τη δήλωση του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση, ότι το φετινό καλοκαίρι τα πανηγύρια θα διοργανωθούν κυρίως μόνο με καθήμενους. Αιρετοί από περιοχές της χώρας, όπου διοργανώνονται πολλά και μεγάλα πανηγύρια, εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι με αυτόν τον τρόπο τα πανηγύρια είναι πάρα πολύ δύσκολο να διοργανωθούν και να έχουν επιτυχία. Αυτό αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ του «ethnos.gr».

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, τα πανηγύρια δεν αποτελούν, για παράδειγμα, θεατρικές παραστάσεις, στις οποίες οι θεατές απολαμβάνουν καθιστοί τους πρωταγωνιστές. Πανηγύρια σημαίνουν χορό, βόλτα, διασκέδαση και αυθόρμητες αντιδράσεις από τον κόσμο, κάτι που δεν μπορεί να γίνει, αν οι παραβρισκόμενοι συμμετέχουν μόνο καθιστοί.

Αν τελικά επιλεγεί αυτός ο τρόπος διοργάνωσης των πανηγυριών, είναι δεδομένο ότι πολλά από αυτά δε θα διοργανωθούν ή θα γίνουν πολύ υποτυπωδώς, με πολλές αρνητικές συνέπειες για τις τοπικές οικονομίες, αλλά και για τον τουρισμό κάθε περιοχής. Όπως υποστηρίζουν, είναι πάρα πολλοί οι τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που συμμετέχουν στα τοπικά πανηγύρια, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που επισκέπτονται περιοχές μόνο και μόνο για να πάρουν μέρος σε αυτά.

Πολλοί αλλοδαποί τουρίστες, αφού συμμετάσχουν σε κάποιο πανηγύρι, γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό, μεταφέροντας τα ελληνικά ήθη και έθιμα και τον ελληνικό πολιτισμό. Σε κάθε περίπτωση οι αιρετοί περιμένουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και τις επίσημες οδηγίες από τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να δουν, αν είναι δυνατή η διοργάνωση των πανηγυριών, αλλά και τον τρόπο που αυτά θα διοργανωθούν.

Αποτελεί, λοιπόν, μεγάλο το πλήγμα στις τοπικές οικονομίες αλλά και στον τουρισμό, εάν δεν γίνουν εκδηλώσεις μέσα στο καλοκαίρι…

Κέρκυρα: Μεγάλο το πλήγμα στις ορεινές περιοχές

Μεγάλο θα είναι το οικονομικό πλήγμα στις τοπικές κοινωνίες των ορεινών περιοχών της Κέρκυρας, οι οποίες δεν έχουν πολύ τουρισμό, σε περίπτωση που τα πανηγύρια διεξαχθούν μόνο με καθήμενους, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νησιών, Χρυσούλα Τόμπρου. «Ο κόσμος χρειάζεται τα πανηγύρια. Δεν μπορώ να αντιληφθώ, πώς μπορεί να γίνει ένα πανηγύρι μόνο με καθήμενους. Όταν ο κόσμος δε θα μπορεί να χορέψει και να γλεντήσει και απλώς θα πάει για να φάει κάτι και να φύγει, θεωρώ ότι πανηγύρια είναι πολύ δύσκολο να γίνουν. Σίγουρα θα είναι μεγάλο το οικονομικό πλήγμα στις ορεινές και λιγότερες τουριστικές περιοχές του νησιού μας. Οι τουρίστες συμμετέχουν στα πανηγύρια και γνωρίζουν τον πολιτισμό μας», αναφέρει στο «ethnos.gr» η κ. Τόμπρου.

Σύρος: Στον «αέρα» 22 πανηγύρια

Στον «αέρα» θα βρεθεί η διοργάνωση των συνολικά 22 πανηγυρών που διοργανώνονται κάθε χρόνο στο νησί της Σύρου, σε περίπτωση που αποφασισθεί αυτά να γίνουν μόνο με καθήμενους. Όπως αναφέρει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σύρου – Ερμούπολης, Αλίκη Λεονταρίτη, η μη διοργάνωσή τους θα έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, αλλά και στην τουριστική προβολή του νησιού.

«Τα πανηγύρια αντιπροσωπεύουν την κουλτούρα μας και προκαλούν ψυχική ανάταση στους συμμετέχοντες. Προφανώς πρέπει να προσαρμοστούμε σε κάποια νέα δεδομένα, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντική η διοργάνωσή τους. Δεν ξέρω, αν μπορεί να γίνει πανηγύρι μόνο με καθήμενους. Το πλήγμα θα είναι μεγάλο για το νησί μας, που έχει τεράστια πολιτιστική παράδοση και διοργανώνονται από τον Ιούνιο μέχρι και το Σεπτέμβριο 22 πανηγύρια. Το κάθε ένα από αυτά είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία αλλά και για την τουριστική προβολή του νησιού μας. Οι τουρίστες που συμετέχουν, γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές του νησιού μας στο εξωτερικό. Περιμένουμε διευκρινιστικές οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ώστε να δούμε, αν και πώς θα γίνουν τα πανηγύρια. Πάντως. θα είναι πολύ περίεργο ένα πανηγύρι μόνο με καθήμενους», λέει στο «ethnos.gr» η κ. Λεονταρίτη.

«Πανηγύρι σημαίνει βόλτα», λένε στη Χαλκιδική

Για μεγάλο οικονομικό πλήγμα στην τοπική οικονομία έκανε λόγο και ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Μανόλης Καρράς, της περιοχής της Χαλκιδικής που διοργανώνονται κάθε χρόνο τα μεγαλύτερα και τα περισσότερα πανηγύρια στο νομό, κάποια από τα οποία είναι πολυήμερα. «Είναι δεδομένο ότι θα προκληθεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα στις τοπικές οικονομίες. Πανηγύρι σημαίνει βόλτα. Ο κόσμος θέλει να κινείται, να αγοράζει πράγματα, να τρώει όρθιος, να χορεύει. Διαφορετικά πανηγύρι δεν υπάρχει. Περιμένουμε να ενημερωθούμε, για το τι θα γίνει», υποστηρίζει ο κ. Καρράς.

Παπαθανάσης: Μόνο καθιστοί στις συναυλίες και τα πανηγύρια – Τι είπε για τις πλαζ

Για το νέο καθεστώς στην αγορά, μετά την επαναλειτουργία κι άλλων δραστηριοτήτων, μίλησε, λοιπόν, στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» το πρωί της Πέμπτης (04/06) ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. Υπογραμμίζοντας ότι οι συναυλίες και τα πανηγύρια θα γίνουν μόνο με καθήμενους.

«Ο κορονοϊός δεν έχει φύγει, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», ξεκαθάρισε και έκανε λόγο για πιο αυστηρούς κανόνες στους κλειστούς χώρους εστίασης, συγκριτικά με τους υπαίθριους και τους ημιυπαίθριους χώρους. Σχετικά με τις οργανωμένες πλαζ, είπε ότι από το ερχόμενο Σάββατο (06/06) θα επιτρέπεται η μουσική και η κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και η παρασκευή φαγητών. Σε σχεδόν έναν μήνα από τώρα, την 1η Ιουλίου, ξεκινούν οι συναυλίες, όπου και εκεί θα υπάρχουν κανόνες, με βασικότερο ότι δεν θα υπάρχουν όρθιοι, αλλά μόνο καθιστοί.

«Πρέπει να ακολουθήσουμε πιστά τους κανόνες, για να μην πισωγυρίσουμε», σημείωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, παρατηρώντας ότι, «μπαίνουμε σε μια καινούρια πραγματικότητα». Στο οικονομικό σκέλος είπε ότι, «συνεχίζεται και τον Ιούνιο η στήριξη των επιχειρήσεων» και θα ανακοινωθούν κι άλλα για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ερωτηθείς σχετικά με τη χρήση μάσκας, είπε ότι ισχύει και ότι στις περισσότερες επιχειρήσεις τηρούνται τα μέτρα: «Δεν είναι μόνο θέμα προστίμων οι κανόνες, τα μαγαζιά που τους παραβαίνουν, θα κλείνουν για δέκα μέρες».

Τέλος, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας στις εμποροπανηγύρεις είπε ότι θα λειτουργούν με κανόνες λαϊκών αγορών. Τα πανηγύρια, θα έχουν, ωστόσο, διαφορετικούς κανόνες, που κυρίως θα έχουν μόνο καθήμενους.

Πηγές: ethnos.gr, ANT1

altsantiri.gr

Categories