Μουσική, χρώματα και χορός στις διαδηλώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ένα πολύχρωμο πλήθος συγκεντρώθηκε στην πλατεία Συντάγματος, απαιτώντας αλλαγή πορείας στα περιβαλλοντικά ζητήματα, ενώ δεν έλειψαν τα πανό και τα συνθήματα κατά της κυβέρνησης, αλλά και με αντιρατσιστικά μηνύματα.

Με δρώμενα, μουσική, χορό και συνθήματα εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν δυναμικά υπέρ του περιβάλλοντος καθώς οι «ανοιχτοί λογαριασμοί» των κινημάτων με τη σημερινή κυβέρνηση είναι αρκετοί.

Από το νομοσχέδιο Χατζηδάκη στις ανεμογεννήτριες και από τις λιγνιτικές μονάδες στα περιβαλλοντικά εγκλήματα που συντελούνται στον βωμό της τουριστικής ανάπτυξης.

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Στην πορεία συμμετείχαν τα κινήματα κατά των αιολικών πάρκων, κατά της εκτροπής του Αχελώου, πολίτες που αντιδρούν στην κατασκευή του εργοστασίου RSF από τον Δήμο Βόλου, το κίνημα κατά των υδρογονανθράκων και τα κινήματα κατά της δημιουργίας φραγμάτων στον Αχελώο και τη Μεσοχώρα.

Οι παριστάμενοι στο συλλαλητήριο ξεπέρασαν τις 2.000, ενώ υπήρξε και μαζική συμμετοχή από μαθητές και φοιτητές, που μετέχουν έπειτα από κάλεσμα για συγκέντρωση στη Νομική Σχολή. Οι νεολαίοι πήγαν στον χώρο μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη και κρατούν πλακάτ με συνθήματα για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στις ΗΠΑ.


Λόγω της κινητοποίησης έκλεισαν δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας, όπως η Αμαλίας και η Βασιλίσσης Σοφίας μέχρι το ύψος της οδού Σέκερη, ενώ αστυνομικοί απέκλεισαν τον χώρο μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη.

Στην κινητοποίηση υπήρξε ισχυρή αστυνομική παρουσία, με τρεις κλούβες στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ άνδρες των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ βρέθηκαν σταθμευμένοι στο ύψος του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία»

Κλειστοί σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης είναι και οι σταθμοί του μετρό «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός» με εντολή της αστυνομίας.

Μικρή ένταση στο κάτω μέρος του Συντάγματος
Μικρή εστία έντασης σημειώθηκε στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, όταν βρέθηκε στο σημείο πορεία για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Άνδρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν σε ομάδα διαδηλωτών με κρότου-λάμψης και δακρυγόνα. Μια μικρή ομάδα 20-30 ατόμων, που αποσπάστηκε από το κύριο σώμα του συλλαλητηρίου που συνεχίζεται κανονικά, κατέβηκε στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, πέταξε μικροαντικείμενα προς τους αστυνομικούς και στη συνέχεια μολότοφ.

Συλλαλητήρια σε 15 πόλεις
Κινητοποιήσεις για το περιβάλλον γίνονται σήμερα σε 15 πόλεις της Ελλάδας.

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε ποδηλατοπορεία στο κέντρο την πόλης και συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο.

Μεταξύ των οργανώσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και των άλλων κινημάτων, και το κίνημα κατά των εξορύξεων στη Χαλκιδική, με πλακάτ και συνθήματα.

efsyn.gr

Categories