Δ.Τ «Αττική-Πράσινη Περιφέρεια»:Ανακοίνωση για τη σημαντική τηλεημερίδα που διοργάνωσαν Περιφέρεια-ΕΔΣΝΑ

Τα βήματα που γίνονται για να εξελιχθεί η Περιφέρεια Αττικής σε υπόδειγμα στη διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα προσδιορίστηκαν κατά την διάρκεια της τηλεημερίδας που διοργάνωσε η Περιφέρεια και ο ΕΔΣΝΑ, με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος.

Στις εργασίες της πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσας τηλεημερίδας με θέμα: «2020: Έτος Ανακύκλωσης για την Αττική, Διαχείριση Βιοαποβλήτων – Η Επόμενη Μέρα», συμμετείχε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, δήμαρχοι της Αττικής και πολλοί εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης.

Καίριο ρόλο σε όλη αυτή την διαδικασία της «πράσινης» μετεξέλιξης της Περιφέρειας, με μεγάλους ωφελημένους τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών, έχει παίξει η Περιφερειακή Παράταξη «Αττική – Πράσινη Περιφέρεια». Ο επικεφαλής της κ. Νίκος Παπαδάκης, εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, δήλωσε χαρακτηριστικά μετά το πέρας της τηλεημερίδας: «Οι δεσμεύσεις μας για την Αττική γίνονται καθημερινά πράξεις. Σήμερα έχουμε ανάδοχο για τη μελέτη του νέου ΠΕΣΔΑ ώστε να προσαρμοστεί στις νέες Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η μελέτη έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται αμέσως μετά το καλοκαίρι να έχουμε ένα πρώτο προσχέδιο του νέου ΠΕΣΔΑ.

Δεκάδες Δήμοι επικαιροποιούν ήδη τα σχετικά τοπικά σχέδια, με ιδιαίτερη πρόβλεψη για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και ανάγκες του κάθε δήμου ξεχωριστά.

Ο σχετικός διαγωνισμός για την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, για την ευαισθητοποίηση και συντονισμένη ενεργοποίησή τους στην ανακύκλωση είναι στο τελικό στάδιο προετοιμασίας και η εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει ανάδοχος ως τον Οκτώβριο.

Δίνεται μεγάλο βάρος στην ανακύκλωση συσκευασιών και σταδιακά το 2020-2021 θα διατεθούν μέσω του ΕΔΣΝΑ και σε συνεργασία με τους Δήμους, 1000 γωνιές ανακύκλωσης σε στοχευμένα σημεία, όπως Σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες, Αθλητικούς Χώρους, Εκκλησίες, κλπ.

Έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές προετοιμασίες και αναμένονται άμεσα τα τεύχη δημοπράτησης του σχετικού διαγωνισμού, με στόχο να υπάρξει έναρξη υλοποίησης του προγράμματος από τα τέλη του 2020.

Οι φάκελοι των έργων για την κατασκευή 3 νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα στη Φυλή, του Πειραιά στο Σχιστό, και της Βορειοανατολικής Αττικής στο Γραμματικό, ήδη προετοιμάζονται, ενώ μερικές μέρες πριν προκηρύχθηκαν οι μελέτες πλήρους τεχνικού σχεδιασμού και περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων για τις μονάδες του Κεντρικού Τομέα και του Πειραιά.

Έχουν διανεμηθεί ήδη χιλιάδες ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης σε πολλούς Δήμους της Αττικής με σκοπό να επιταχύνουμε το θεσμό της ανακύκλωσης σε όλα τα δημοτικά κτίρια και εγκαταστάσεις.

Και η διαδικασία συνεχίζεται.

Ο ΕΔΣΝΑ έχει ήδη παραλάβει τα πρώτα 15 φορτηγά, από τα 60 φορτηγά που θα λειτουργούν ως κινητά πράσινα σημεία και αναμένεται σύντομα η δρομολόγηση τους προς εξυπηρέτηση των δήμων.

Η Περιφέρει έχει προχωρήσει στην προμήθεια 80 νέων απορριμματοφόρων για τη συλλογή βιοαποβλήτων, και έχει προμηθευθεί   9.000 καφέ κάδους, σε διάφορα μεγέθη, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί η προμήθεια και επιπλέον εξοπλισμού που θα δοθεί στους Δήμους για τη στοχευμένη και στοχοθετημένη συλλογή βιοαποβλήτων.

Ο εξοπλισμός αυτός παραλαμβάνεται σταδιακά και παραδίδεται στους Δήμους της Αττικής.

Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα υπάρξει η 1η πιστοποίηση κομπόστ από βιοαπόβλητα στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κομποστοποίησης και προοδευτικά θα πιστοποιηθεί το κομπόστ που θα παραχθεί ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ.

Η σχετική διαδικασία εξεύρεσης χώρων για τη δημιουργία και λειτουργία όσο το δυνατόν περισσότερων Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, σε κατάλληλους χώρους εντός της Αττικής, διαδημοτικών όπου είναι δυνατόν, έχει ήδη ξεκινήσει και εντός του καλοκαιριού θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Τέλος υπάρχουν ήδη διαθέσιμα 20 εκατομμύρια ευρώ για τα πρώτα έργα και το πλάνο είναι να διατεθούν συνολικά άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ για να υλοποιηθούν Μονάδες Διαχείρισης Βιοαποβλήτων, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους δήμους.

H αυτοδιοίκηση ενωμένη όσο ποτέ προχωρά συντεταγμένα με στόχο να καταστήσει την Αττική, Περιφέρεια – πρότυπο στη διαχείριση απορριμμάτων. Μία Πράσινη Περιφέρεια.»

Αττική Πράσινη Περιφέρεια

Categories