Απόφαση του Δ.Σ.του Εξωρ. Συλλόγου Οικιστών Καταφυγιού για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Λαυρεωτική

Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εξωραϊστικού Συλλόγου Οικιστών Καταφυγιού με θέμα την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Λαυρεωτική

Καταφύγι 6/6/2020

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, με έκπληξη παρακολουθεί την αναχρονιστική αντιπεριβαλλοντική ανταρσία, που έχει ξεσηκώσει ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου και ο επικεφαλής της μειοψηφίας Γιώργος Σωφρόνης, ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Λαυρεωτική.
Οι βαρύγδουπες τοποθετήσεις κάποιων εξ αυτών, ότι δήθεν είναι υπέρ των Α.Π.Ε. «αλλά» όχι στην εγκατάστασή τους στο Πάνειο στο Δήμο Λαυρεωτικής, παραπέμπουν στους αντιπεριβαλλοντικούς «αγώνες», για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που έχει αφήσει την Αττική με τα σκουπίδια της, στη χωροθέτηση Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων, που έχει αφήσει τον Σαρωνικό με τους βόθρους, στη δημιουργία πράσινου σημείου, που έχει δημιουργήσει βουνά ξερών χόρτων και κλαδεμάτων διάσπαρτα στους δρόμους, με τους κινδύνους που αυτά εγκυμονούν, στη χωροθέτηση κοιμητηρίου, που συμπεριφέρεται στους νεκρούς ως να πρόκειται για απορρίμματα.
Η αιτιολόγηση της ανταρσίας, ενάντια στην νόμιμη και αδειοδοτημένη επένδυση, θα φάνταζε αστεία εάν δεν ήταν τραγική. Οι χαρακτηρισμοί του Πάνειου ως δήθεν «αρχαιολογικός χώρος» ή «πνεύμονας των Καλυβίων», προκαλεί αφενός γέλιο και αφετέρου θλίψη για το επίπεδο της νοημοσύνης, όσων τους αναπαράγουν και όσων τους πιστεύουν. Στην ουσία αντιπαλεύουν, άθελά τους ή ηθελημένα, την απεξάρτηση της χώρας από τον καρκινογόνο λιγνίτη και παρατείνουν την εξάρτησή της από το εισαγόμενο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Αντιστρατεύονται την προσπάθεια της χώρας και της κυβέρνησης για καθαρό περιβάλλον, για αυτάρκεια στην ενέργεια, για ηλεκτροκίνηση, πολιτική που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες οι σύγχρονες χώρες.
• Ο άνεμος είναι μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, η οποία παρέχεται δωρεάν.
• Η Αιολική ενέργεια είναι μια τεχνολογικά ώριμη, οικονομικά ανταγωνιστική και φιλική προς το περιβάλλον ενεργειακή επιλογή.
• Προστατεύει τη Γη καθώς κάθε μία κιλοβατώρα που παράγεται από τον άνεμο αντικαθιστά μία κιλοβατώρα που παράγεται από συμβατικούς σταθμούς και ρυπαίνει την ατμόσφαιρα με αέρια του θερμοκηπίου.
• Δεν επιβαρύνει το τοπικό περιβάλλον με επικίνδυνους αέριους ρύπους, μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου, καρκινογόνα μικροσωματίδια κ.α., όπως γίνεται με τους συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
• Βοηθά στην αποκέντρωση του ενεργειακού συστήματος μειώνοντας τις απώλειες μεταφοράς ενέργειας.
• Ενισχύει την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας.
Καλούμε την Δημοτική ηγεσία, να σοβαρευτεί και να εγκαταλείψει την αριστερόστροφη επαναστατική γυμναστική, η οποία απευθύνεται σε ανόητους, εξυπηρετώντας αμφιλεγόμενες ψηφοθηρικές σκοπιμότητες.
Καλούμε τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να τοποθετηθούν και να πάψουν να κρύβονται, όπως κάνουν συνήθως, απέναντι σε σοβαρά θέματα, που απασχολούν τον τόπο μας.
Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στο πρόγραμμά, της αντικατάστασης των ρυπογόνων καυσίμων με καθαρή ενέργεια, παρακάμπτοντας με κάθε τρόπο τους φορείς της οπισθοδρόμησης.

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΟΗΤΟΙ

Εντολή προς το Προεδρείο του Συλλόγου, το παρόν να αποσταλεί στους εμπλεκόμενους φορείς,
• στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη
• στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη
• στον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη
• στους Βουλευτές της Περιφέρειας
• στα ΜΜΕ

Categories