Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου αποχαιρετά την Ασπασία Παπαθανασίου

Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου αποχαιρετά τη μεγάλη τραγωδό και συγγραφέα, Ασπασία Παπαθανασίου, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 102 ετών.

«Έχοντας ταυτίσει το όνομά της με το αρχαίο δράμα, η Ασπασία Παπαθανασίου κατέκτησε το κοινό με τις απαράμιλλες ερμηνείες της στους τραγικούς ρόλους τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Με τη θρυλική Ηλέκτρα του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη, παράσταση που παρουσιάστηκε το 1965 στο Φεστιβάλ Αθηνών (μαζί με τη Μήδεια του Ευριπίδη) ταξίδεψαν σε περισσότερες από 30 χώρες, ενώ αλησμόνητη έχει μείνει η Κλυταιμνήστρα της το 1996, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Η Ασπασία Παπαθανασίου τιμήθηκε με διεθνή βραβεία για την υποκριτική της, ενώ την αφοσίωσή της στο αρχαίο δράμα μαρτυρά και η ίδρυση των «Δεσμών» το 1975 (μετέπειτα Κέντρο Έρευνας και Πρακτικών Εφαρμογών του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος). Με ενεργή δράση στην Εθνική Αντίσταση και τον αντιδικτατορικό αγώνα, η Ασπασία Παπαθανασίου υπήρξε υπόδειγμα μαχόμενης καλλιτέχνιδας και κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας» αναφέρει η ανακοίνωση του Φεστιβάλ Αθηνών& Επιδαύρου.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Categories