Κορονοϊός: Με κάψουλες η αεροδιακομιδή ασθενών από τα νησιά – Όλο το σχέδιο για τον τουρισμό

Μοριακοί αναλυτές και σε έκτακτες περιπτώσεις μοριακά τεστ στα νησιά

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το σχέδιο που έχει εκπονήσει για τις δύο μεγαλύτερες προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει η χώρα το καλοκαίρι: τις αεροδιακομιδές και τα τεστ για τον κορονοϊό στα νησιά, ζητήματα τα οποία θα κρίνουν την έκβαση του τουρισμού στην Ελλάδα.

Η χώρα μας ανοίγει τις πύλες της στους επισκέπτες από το εξωτερικό την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιουνίου. Πολλοί από αυτούς θα επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά, ενώ κάποιοι δεν αποκλείεται να φέρουν μαζί τους τον ιό SARS-CoV-2, ο οποίος συνεχίζει να σπέρνει κρούσματα και θύματα σε όλο τον κόσμο.

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, παρουσίασαν το ολοκληρωμένο σχέδιο υγειονομικής θωράκισης των τουριστικών προορισμών.

ΕΚΑΒ: 11 ειδικές κάψουλες για τις αεροδιακομιδές ασθενών με COVID-19 σε μεγάλα νοσοκομεία

Ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι υγειονομικές αρχές είναι αυτό της περίθαλψης των πιθανών κρουσμάτων της νόσου COVID-19 στα νησιά ή ακόμη και τα ακριτικά νησιά, τα οποία δεν έχουν εύκολη διασύνδεση με τα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού της ηπειρωτικής χώρας.

Για το λόγο αυτό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποφάσισε να ενισχύσει τις υπάρχουσες νοσοκομειακές δομές στα νησιά, αλλά και να δημιουργήσει ένα δίκτυο εναέριας και θαλάσσιας διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου με τα μεγάλα νοσοκομεία της ενδοχώρας.

Σε περιπτώσεις ασθενών, όμως, των οποίων η κατάσταση της υγείας απαιτεί μεταφορά σε μεγάλο νοσοκομείο, το ΕΚΑΒ το οποίο είναι επιφορτισμένο με τις διακομιδές των πασχόντων με τη νόσο COVID-19, θα πρέπει να έχει ειδικές «κάψουλες αρνητικής πίεσης», οι οποίες διατηρούν τον ασθενή σε απομόνωση για να μην διασπείρει τον ιό στο περιβάλλον.
Μέχρι σήμερα το ΕΣΥ διέθετε μόλις μία παρόμοια κάψουλα. Όμως, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, η χώρα μας διαθέτει πλέον 11 παρόμοιες κάψουλες, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν στις αεροδιακομιδές.

Οι ασθενείς θα μεταφέρονται είτε με εναέρια μέσα (θα χρησιμοποιηθούν ακόμη και αεροσκάφη ιδιωτικών αερογραμμών), είτε με πλωτά. Οι εναέριες διακομιδές θα εκτελούνται από αεροσκάφη και ελικόπτερα που διαχειρίζεται και διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία μετά από αίτημα του ΕΚΑΒ προς το Γ.Ε.Α. ή από εκμισθωμένα πτητικά μέσα από την Πολιτική Προστασία, που είναι πιστοποιημένα για την εκτέλεση των διακομιδών.

Πώς θα γίνονται οι διακομιδές ασθενών με πλωτά μέσα

Ταυτόχρονα θα δίνεται και η δυνατότητα μεταφοράς ασθενών με πλωτά μέσα, είτε με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος, είτε ιδιωτών, όπως υποδεικνύεται από το Συντονιστικό Κέντρο του Λιμενικού Σώματος, μετά από αίτημα του ΕΚΑΒ.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ έχει πλήρη λίστα πλωτών μέσων -αν κι εφόσον όλες αυτές χρειαστούν- για την γεωγραφική κάλυψη:

• από τη βάση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ελευσίνα για όλη την Ελλάδα
• από τη βάση διακομιδών στη Σύρο για τις Κυκλάδες,
• από τη βάση διακομιδών της Ρόδου για τα Δωδεκάνησα,
• από τη βάση διακομιδών του Ακτίου για τη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο
• από τη βάση διακομιδών Θεσσαλονίκης για την Βόρεια Ελλάδα

Το σχέδιο που παρουσιάστηκε:

Αερομεταφορά δειγμάτων για μοριακό έλεγχο από όλα τα νησιά

Ένας ακόμη βασικός άξονας του επιχειρησιακού σχεδίου είναι η ταχύτατη λήψη δειγμάτων και έκδοση αποτελεσμάτων των εργαστηριακών ελέγχων για τον κορονοϊό, ώστε να εντοπίζονται γρήγορα τα πιθανά κρούσματα να απομονώνονται και να γίνεται άμεσα η ιχνηλάτηση των επαφών τους. Διαβαστε τη συνέχεια ΕΔΩ

altsantiri.gr

Categories