Το Theater of War Productions παρουσιάζει το «The Oedipus Project» στο SNFestival RetroFuture

Παρά το γεγονός ότι ο «Οιδίπους Τύραννος» γράφτηκε πριν από δυόμιση χιλιάδες χρόνια, το κοινό του «Summer Nostos Festival RetroFuture» θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει πόσο επίκαιρος παραμένει. Χάρη στις ερμηνείες ταλαντούχων και διεθνώς αναγνωρισμένων ηθοποιών (όπως οι Frances McDormand, Oscar Isaac, John Turturro, Jeffrey Wright και David Strathairn), το έργο θα πυροδοτήσει μια δυναμική συζήτηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Ιουνίου, στις 20.00, (στο πλαίσιο του φετινού διαδικτυακού SNFestival RetroFuture), σχετικά με τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού σε διαφορετικούς ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, πάντα με τη συμμετοχή του κοινού.

H πρεμιέρα του «The Oedipus Project» από το Theater of War Productions προσέλκυσε πάνω από 15.000 άτομα, από 30 διαφορετικές χώρες μέσω Zoom. «Σαν ένα πείραμα ζωντανού θεάτρου, χωρίς φυσική υπόσταση, το The Oedipus Project πέτυχε», σύμφωνα με την κριτική του CNN. «Ένωσε τα κομμάτια ενός διάσπαρτου και αποκομμένου κοινού και τα έφερε λίγο πιο κοντά».

Ο «Οιδίπους Τύραννος», που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 429 π.Χ. όταν ο λοιμός των Αθηνών είχε ήδη αφανίσει τα δύο τρίτα του πληθυσμού, μοιάζει σήμερα τρομακτικά επίκαιρος και αποτελεί την ιδανική αφορμή για συζητήσεις γύρω από τη δημόσια υγεία, την εξουσία, την οικονομία και το κοινωνικό αποτύπωμα μιας πανδημίας, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τη διαχρονική πολιτική διάσταση του θεάτρου που έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα. Όπως τότε, έτσι και τώρα, ένα έργο μας καλεί να δούμε τους εαυτούς μας ως μέλη μιας κοινότητας και δίνει το έναυσμα για οργανωμένες συζητήσεις που διαφορετικά δεν θα συνέβαιναν.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Frances McDormand, Oscar Isaac, Jeffrey Wright, John Turturro, Frankie Faison, David Strathairn, Glenn Davis, Marjolaine Goldsmith και ο πολιτικός Jumaane Williams. Την μετάφραση και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Bryan Doerries. Μετά την ανάγνωση του «Οιδίποδα Τυράννου» θα ακολουθήσει σχολιασμός από πάνελ ομιλητών και συζήτηση με τη συμμετοχή κοινού, υπό την καθοδήγηση του Bryan Doerries.

Για να λάβετε μέρος στη συζήτηση σε αυτό το Zoom event είναι απαραίτητη η εγγραφή στον ακόλουθο σύνδεσμο:https://www.eventbrite.com/e/the-oedipus-project-snfestival-registration-108463324724.

Το Theater of War Productions συνεργάζεται με κορυφαίους ηθοποιούς του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης, όπως οι Adam Driver, Paul Giamatti, Jake Gyllenhaal και Alfred Molina, με σκοπό να παρουσιάζει δραματοποιημένες αφηγήσεις κομβικών έργων, δίνοντας έναυσμα για συζητήσεις γύρω από σημαντικά κοινωνικά ζητήματα σε μια συνθήκη ανοιχτού δημόσιου διαλόγου.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στηρίζει το Theater of War Productions από την ίδρυσή του το 2009. Το ΙΣΝ και το Theater of War Productions γιορτάζουν τη μακροχρόνια συνεργασία τους με αυτήν την ιδιαίτερη εκδήλωση του «The Oedipus Project» για ένα ευρύ, διεθνές κοινό μέσα από το SNFestival RetroFuture.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Categories