Επανεκκίνηση για πτήσεις εξωτερικού, εποχικά καταλύματα και μουσεία

Το πρώτο μεγάλο βήμα στην επανεκκίνηση του τουρισμού κάνει σήμερα η Ελλάδα, επιτρέποντας τις πτήσεις εξωτερικού σε μια λίστα περίπου 30 χωρών, σε μια φάση που παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί υγειονομικής θωράκισης δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού ειδικά στα νησιά.

Ανοίγουν επίσης από σήμερα τα εποχικά καταλύματα και τα μουσεία με ειδικά πρωτόκολλα- -πονοκέφαλο για τους ξενοδόχους και αντίστοιχα πρωτόκολλα και μέτρα προστασίας

Πτήσεις εξωτερικού
Από σήμερα ανοίγουν τα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας για ταξιδιώτες από το εξωτερικό, αν και στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν σταμάτησαν ποτέ οι διεθνείς πτήσεις από συγκεκριμένες χώρες.
Από σήμερα Δευτέρα και έως τις 30 Ιουνίου αίρονται οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία.

Για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία θα επιτρέπονται πτήσεις μόνο για essential travel (δηλαδή ταξίδια που δεν αφορούν τουριστικούς σκοπούς), ενώ διατηρείται η απαγόρευση για τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, ανεξαρτήτως της λίστας ΕΑSA.

Το αεροδρόμιο «Μακεδονία», μετά από τρεις μήνες μέτρων περιορισμού, υποδέχεται και πάλι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό. Έτσι, από σήμερα έως τις 30 Ιουνίου επιτρέπονται όλες οι διεθνείς πτήσεις με εξαίρεση αυτές από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Σε όλα τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας, οι διεθνείς αφίξεις θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου και συνδιαμορφώνεται η πρόταση προς την ΕΕ για τη λίστα τρίτων χωρών που εξαιρούνται από την απαγόρευση των πτήσεων.

Οσον αφορά τις αφίξεις 15-30 Ιουνίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στους ταξιδιώτες από τις πιο «ασφαλείς» χώρες που έχει εντάξει τα αεροδρόμιά τους στη λίστα του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Πτήσεων (ΕΑSA) θα διενεργούνται δειγματοληπτικά τεστ και αυτοπεριορισμός στο ξενοδοχείο των διακοπών τους.

Οι ταξιδιώτες από τις χώρες με μεγαλύτερη κυκλοφορία του ιού εκτός λίστας EASA (π.χ. Ιταλία, Ολλανδία) θα περιμένουν τα αποτελέσματά τους σε κορονοϊο-ξενοδοχείο των Αθηνών ή της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια θα συνεχίζουν στον προορισμό τους αν είναι αρνητικοί. Σε κάθε περίπτωση οι θετικοί θα τίθενται σε 14ήμερη καραντίνα σε προκαθορισμένα ξενοδοχεία.

Από την 1η Ιουλίου οι ταξιδιώτες από όλες τις χώρες που θα δέχεται η χώρα μας θα συμπληρώνουν με την άφιξη ή πριν μία φόρμα με τα στοιχεία επικοινωνίας τους και θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά τεστ. Στην περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός θα τίθεται σε 14ήμερη καραντίνα σε προκαθορισμένα ξενοδοχεία.

Τα ξενοδοχεία και τα εποχικά καταλύματα
Εποχικά καταλύματα, αλλά και κάποιες από τις μεγαλύτερες αλυσίδες της χώρας ανοίγουν τις πύλες τους προκειμένου να υποδεχτούν τις υποψήφιους πελάτες.

Σύμφωνα πάντως με την έρευνα της «Εφ.Συν.» (που κυκλοφορεί σήμερα) σε Βόρεια Ελλάδα, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Επτάνησα, Ήπειρο και Μεσσηνία 60% και άνω των μονάδων δεν λειτουργούν, ενώ 50% τουλάχιστον των εποχικών εργαζομένων θα μείνουν άνεργοι.

Ειδικά για την Αθήνα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τις πύλες του άνοιξε το Electra Hotel Athens αλλά και το Electra Metropolis, ενώ στα τέλη Ιουνίου αναμένεται και το Electra Palace.
Παράλληλα, στην τελική ευθεία είναι και η λειτουργία των ξενοδοχείων Μεγάλη Βρετανία και King George αλλά και του Intercontinental Athenaeum, Hilton κλπ, ενώ το Four Seasons Astir Palace (Αστέρας Βουλιαγμένης) ανοίγει σταδιακά τις εγκαταστάσεις του.

Πρώτο στην εκκίνηση ήταν το ξενοδοχείο Ναυσικά (12 Ιουνίου) και στο επόμενο διάστημα αναμένεται να υποδεχτεί τους πελάτες του και ο Αρίωνας.

Με κανόνες στα μουσεία
Μετά τους αρχαιολογικούς χώρους, από σήμερα Δευτέρα ανοίγουν και τα Μουσεία με την… παράσταση να κλέβει το Μουσείο της Ακρόπολης.

Για την προστασία επισκεπτών και προσωπικού αναφέρονται οι εξής:

Απόσταση 1,5 μ. κατ’ ελάχιστο, για ανοικτούς χώρους και 2 μ. για κλειστούς χώρους. Είναι υποχρεωτική από τους επισκέπτες η χρήση μη ιατρικής μάσκας.Η λειτουργία εστιατορίων/cafe στους χώρους των μουσείων λειτουργούν σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους εστίασης. Τραπέζια και καρέκλες απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση τους.
Η λειτουργία πωλητηρίων στους χώρους των μουσείων διέπεται και από τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους λιανεμπορίου
Θα λειτουργεί συνεχώς ο κλιματισμός, για την προστασία των εκθεμάτων, όπου επιβάλλεται. Όπου δεν επιβάλλεται, θα λειτουργεί δύο ώρες πριν από το ωράριο λειτουργίας του μουσείου και δύο ώρες μετά το ωράριο λειτουργίας του.
Ως προς τα εισιτήρια: Προτείνεται η χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όπου υφίσταται, ώστε να ελέγχεται, κατά το δυνατόν, η ροή των επισκεπτών. Ειδική πρόβλεψη θα λαμβάνεται για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ, ατόμων άνω των 65, εγκύων κλπ.
Σε περίπτωση που πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις με ξεναγό, τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις και τα ειδικά μέτρα, όπως χρήση ασύρματης ξενάγησης, αποφυγή χρήσης κοινόχρηστων συσκευών (tablets, ακουστικά κλπ). Στις ομαδικές ξεναγήσεις δεν θα πρέπει να μετέχουν περισσότερα από οκτώ άτομα.

efsyn.gr

Categories