Τα γάντια αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από τον κορονοϊό

Σπύρος Μανουσέλης

Aπό την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, η χρήση μάσκας και πλαστικών γαντιών ως μέσων προστασίας από τη νέα μεταδοτική νόσο COVID-19 υπήρξε αντικείμενο σοβαρών διενέξεων μεταξύ των γιατρών. Σε τέτοιο σημείο, μάλιστα, που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υποχρεώθηκε πρόσφατα να τροποποιήσει τις οδηγίες του σχετικά με την αποτελεσματικότητα της χρήσης τους.

Πράγματι, στις αρχές του Ιουνίου, ο ΠΟΥ αναθεώρησε κάποιες από τις αρχικές εκτιμήσεις του για το αν όντως η μαζική χρήση μασκών και γαντιών μιας χρήσεως αποτελεί ένα αναγκαίο μέτρο για να παρεμποδιστεί η διάδοση του νέου κορονοϊού. Ειδικότερα για τα γάντια μιας χρήσεως, η άποψη των ειδικών του Οργανισμού Υγείας είναι ότι όχι μόνο δεν χρησιμεύουν καθόλου για την προστασία μας από τη μόλυνση, αλλά ενδέχεται να είναι και επιβλαβή, επειδή μας δημιουργούν την ψευδή εντύπωση ασφάλειας και σιγουριάς. Με άλλα λόγια, όταν τα φοράμε νιώθουμε προστατευμένοι, ενώ στην πραγματικότητα δεν είμαστε καθόλου.

ΠΟΥ: Αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης

Ετσι, η χρήση γαντιών κάθε φορά που βγαίνουμε από το σπίτι για να πάμε στο σουπερμάρκετ ή όταν μπαίνουμε στα μέσα κυκλοφορίας, θεωρείται αναγκαία και σε ορισμένες περιπτώσεις υποχρεωτική. Παρ’ όλα αυτά, στη νέα στήλη διαδικτυακής ενημέρωσης του ΠΟΥ (FAQ) διαβάζουμε ότι το να φοράει κάποιος γάντια όχι μόνο δεν μειώνει «αλλά αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης, τόσο του ίδιου όσο και των άλλων όταν με τα γάντια ακουμπά μολυσμένα αντικείμενα».

Το να βάζει και να βγάζει κάποιος σωστά τα γάντια μιας χρήσεως δεν είναι καθόλου απλό. Γι’ αυτό, κατά κανόνα, η χρήση τους είναι εξαιρετικά προβληματική και πολύ εύκολα μετατρέπονται από μέτρο προστασίας σε αιτία μόλυνσης για τους χρήστες.

Οι μόνες περιπτώσεις που η χρήση γαντιών κρίνεται απαραίτητη είναι για όσους εργάζονται σε ορισμένους επαγγελματικούς χώρους, όπως καφέ, εστιατόρια και νοσοκομεία. Με εξαίρεση αυτές τις περιπτώσεις, ο ΠΟΥ υποστηρίζει ότι η χρήση γαντιών είναι όχι απλώς αναποτελεσματική αλλά και επικίνδυνη, ενώ μόνο το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών είναι πολύ πιο χρήσιμη και αποτελεσματική υγειονομικά συνήθεια.

efsyn.gr

Categories