Πλατεία Λαγονησίου. Υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης για την ανακατασκευή της. (Τμήμα της μελέτης και φωτο)

Η Μελέτη ανάπλασης της πλατείας Λαγονησίου (στο ΟΤ 634), ήταν ίσως από τα κορυφαία θέματα της συνεδρίασης της 24/6/20 του Δημοτικού Συμβουλίου Σαρωνικού, έστω κι αν το θέμα εισήχθη εκτός Ημερήσιας Διάταξης από τον Αντιδήμαρχο Γιάννη Κυριακόπουλο. Επειδή πρόκειται για σημαντικό ζήτημα, αποκόψαμε από το video της συνεδρίασης το απόσπασμα με την συζήτηση και το παρουσιάζουμε ξεχωριστά.

Το έργο εντάσσεται σε πρόγραμμα χρηματοδότησης για αναπλάσεις πλατειών και θα ενεργοποιείται κάθε χρόνο από το Πράσινο Ταμείο, όπως τόνισε στην εισήγησή του ο Γιάννης Κυριακόπουλος.

Η Πλατεία Λαγονησίου που βρίσκεται επί της  Λ. Καλυβίων δίπλα από την γνωστή creperie, είχε τις προυποθέσεις από προηγούμενες προτάσεις και ενέργειες και έτσι κατέστη δυνατό να κατατεθεί ολοκληρωμένη μελέτη για την υλοποίηση του έργου.

Η έκταση είναι περίπου 3200 μ2 και ήδη υπάρχουν επ αυτής μία παιδική χαρά και ένα κιόσκι. Η μελέτη προβλέπει την ανακατασκευή της παιδικής χαράς, τοποθέτηση οργάνων ενηλίκων, την ανακατασκευή του χώρου συνάθροισης στο Κιοσκι,  την διαμόρφωση μικρού Αμφιθεάτρου για εκδηλώσεις καθώς και απρόσκοπτη προσπέλαση από άτομα με αναπηρία.

Σοφρώνης Η μελέτη αυτή προϋπήρχε από το 2014 πού όμως δεν είχε πληρωθεί από την προηγούμενη διοίκηση, συνεχίστηκε και αποπληρώθηκε από την δική μου και χαίρομαι που υιοθετηθηκε  από την σημερινή διοίκηση με την προσθήκη και ενός μικρού  αμφιθέατρου που ήτανε προσωπική “πινελιά”. Η προσπάθεια χρηματοδότησης τότε σκόνταψε στην ανάκληση της πράξης εφαρμογής της λεωφόρου Καλυβίων με αποτέλεσμα να επανέλθει στην αρχική του μορφή και να αξιώνονται  δικαιώματα από τους υπάρχοντες ιδιοκτήτες.

Τσιγαρίδας ζητά διευκρινίσεις εάν είναι “καθαρός” ο χώρος για να μην σκοντάψει χρηματοδότηση

Κυριακόπουλος απαντά πως το Σχέδιο υφίσταται  και ο συγκεκριμένος χώρος έτσι κι αλλιώς έχει χαρακτηριστεί κοινόχρηστος.  Επίσης υπάρχει ενημέρωση ότι την επόμενη εβδομάδα θα τελειώσει το ζήτημα με την νομοθετική ρύθμιση που θα δώσει λύση όχι μόνο στη Λεωφόρο Καλυβίων αλλά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδος

Τάνια Γαλανοπούλου ζητάει εξηγήσεις για τον τρόπο και το ποσό της χρηματοδότησης

Στην ερώτηση τις Ακριβής Καρούμπαλη για το αν υπάρχει πρόβλεψη πάρκινγκ, ο Γιάννης Κυριακόπουλος απάντησε ότι υπάρχει περιμετρικά της πλατείας μία μικρή πρόβλεψη όμως , όντως, αυτή δεν είναι επαρκής για τις ανάγκες της περιοχής που είναι οξυμένες και ότι στα σχέδια της δημοτικής αρχής υπάρχει στόχος  για εξεύρεση κατάλληλων χώρων.

Η Μαίρη Κόλλια υπερψηφίζοντας το θέμα αναφέρθηκε και εκείνη στην αναγκαιότητα εξεύρεσης χώρων στάθμευσης και επίσης ρώτησε εαν  καλύπτονται  και ηλικιακά όλες οι  κατηγορίες των δημοτών

Για όνειρο δεκαετιών μίλησε ο Βαγγέλης Ζεκάκος  και υπενθύμισε πώς το πρώτο σχέδιο της πλατείας το είχε κάνει ο Νίκος Βολάκος. Η μελέτη είναι υπέροχη, τόνισε,  και είναι κάτι που το είχε ανάγκη το Λαγονήσι εντοπίζοντας και εκείνος στο πρόβλημα το παρκαρίσματος.

Τάνια Γαλανοπούλου, Δεεν είμαι και τόσο χαρούμενη , είπε, γιατί  έχει δημιουργηθεί ένας εμπορικός δρόμος χωρίς να υπάρχει το αυτονόητο ,η ύπαρξη θέσεων στάθμευσης. Προφανώς κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει για οποιαδήποτε ανάπλαση πλατείας  και δεν μειώνουμε τηνπροσπάθεια των συντελεστών αλλά  δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν ξεκινάμε από το αυτονόητο, δηλ ο χώρος να είναι καθαρός γιατί ακούω για προβλήματα ιδιοκτησίας. Ψηφίζω λευκό διότι το θέμα έρχεται εσπευσμένα και όχι ως κανονικό σστην Ημερήσια Διάταξη.

Ο Χρήστος Ράπτης δηλώνει χαρούμενος για την εξέλιξη γιατί  η πλατεία Λαγονησίου είχε προταθεί και στο τεχνικό πρόγραμμα που είχε υποβληθεί από την κοινότητα Καλυβίων.  Το μόνο που υπήρχε ήταν ένα προοπτικό του κυρίου Βολακου και δεν υπήρχε καμία μελέτη. Σε ότι αφορά τον ιδιοκτήτη που άκουσα ότι μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, εχει κανει δικαστήρια  για άρση απαλλοτρίωσης και τα έχει χάσει. Συγχαρητήρια στην Τεχνική Υπηρεσία.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Πέτρος Φιλίππου,απαντώντας εμμέσως σε προηγούμενη τοποθέτηση του Γιώργου Σωφρόνη, ότι πλέον υπάρχει μια φιλική Περιφέρεια,  είπε πως κάθε Περιφέρεια και κάθε Περιφερειακή διοίκηση είναι πάντα φιλική στους δήμους, όταν όμως οι τοπικοί δήμοι έχουν την ικανότητα να υποβάλλουν προτάσεις. Σε ότι αφορά το θέμα με την άρση της Πράξης Εφαρμογής της Καλυβίων, ότι δεν αφορά τις μεγάλες ιδιοκτησίες που αποτελούν το 75% και  δεν έχουνε επηρεαστεί από το σχέδιο και τις επόμενες μέρες θα μετεγγραφούν  στο υποθηκοφυλακείο. Η τροπολογία που περιμένουμε για την άρση των προβλημάτων στην λεωφόρο Καλυβίων αφορά το 25% που είναι μικρές ιδιοκτησίες Εδώ δεν έχουμε τέτοιο. Υπάρχουν δύο ιδιοκτησίες, σε μία ήδη έχουμε δώσει άλλο χώρο και η δεύτερη έχει κάνε δικαστήριο για την άρση της απαλλοτρίωσης και έχει αποτύχει.

Το θέμα ψηφήστικε από όλους εκτός από την Τάνια Γαλανοπούλου που ψήφισε “Λευκό”

Δείτε τη συζήτηση του θέματος.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 

Ο βασικός πυρήνας της προτεινόμενης ανάπλασης, συνίσταται στον σχεδιασμό και δημιουργία ενός πάρκου που θα απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα ηλικιών και το οποίο θα στοχεύει με τον σχεδιασμό του στην ψυχαγωγία-αναψυχή, στο παιχνίδι και στην άθληση των μικρών ή μεγάλων σε ηλικία επισκεπτών και χρηστών.

Οι πεζοδιάδρομοι περιμετρικά του προτεινόμενου πάρκου θα χρησιμοποιούνται για ελαφρά άσκηση (περπάτημα – τρέξιμο), ενώ αυτοί στο εσωτερικό του θα οδηγούν και στους άλλους θεματικούς χώρους ψυχαγωγίας, αναψυχής και χαλαρής άθλησης, παίδων, εφήβων και ενηλίκων χρηστών. Ο χώρος θα περιλαμβάνει περιοχή για άσκηση και ψυχαγωγία, ένα μεγάλο χώρο ημικύκλιου καθιστικού (αμφιθέατρο), παιδική χαρά και ένα μικρό αναψυκτήριο. Η χωροθέτηση της χρήσης ημικύκλιου καθιστικού κρίνεται ενισχυτική για τον πολιτιστικό χαρακτήρα της περιοχής. Ο εν λόγω χώρος θα μπορεί να φιλοξενεί εκδηλώσεις διάφορων ομάδων, σχολείων κλπ, καθώς επίσης να αποτελέσει σημείο αναφοράς της νεολαίας της περιοχής. Προστίθεται αστικός εξοπλισμός (παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων, φωτισμός κ.λπ.), ενώ η παιδική χαρά προτείνεται να αντικατασταθεί στο σύνολό της με νέα και σύγχρονη που θα είναι σύμφωνη με τις διατάξεις της Υ.Α. 28492/09 όπως ισχύει, και το τελικό αποτέλεσμα θα οδηγεί σε αδειοδοτημένη παιδική χαρά που θα συνοδεύεται με τη βεβαίωση καταλληλότητας λειτουργίας (από την αρμόδια Επιτροπή Παιδικών Χαρών). Προτείνεται η κατασκευή διαμορφώσεων για κίνηση Α.Μ.Ε.Α. σε όλο το χώρο κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για οποιοδήποτε χώρο στην πόλη καθώς πρόκειται για μία ομάδα κατοίκων που αντιμετωπίζει τεράστια δυσκολία στην κίνηση με κίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Επίσης σημαντικό στοιχείο της προτεινόμενης ανάπλασης είναι ότι λαμβάνεται υπόψιν η ανισόπεδη διαμόρφωση των υπαρχόντων χώρων. Επίσης δεν καλύπτεται στον μεγαλύτερο βαθμό η υπάρχουσα χωμάτινη επιφάνεια διατηρώντας την διελευσιμότητα του νερού προς το υπέδαφος, γεγονός απολύτως απαραίτητο για ένα αστικό περιβάλλον που πνίγεται από το μπετόν.
Από τις εισόδους, εκκινεί το δίκτυο πεζοδιαδρόμων, διαστρωμένων με χωμάτινα σταθεροποιημένα δάπεδα διαφορετικών χρωματισμών. Με την αποκλειστική χρήση των συγκεκριμένων υλικών αποκλείονται τα μη υδατοδιαπερατά υλικά που μέχρι σήμερα σχεδόν αποκλειστικά χρησιμοποιούνται στον αστικό χώρο και σε συνδυασμό με την πυκνή δόμηση διαμορφώνουν μια αδιαπέραστη αστική επιφάνεια, η οποία διατηρεί πολύ χαμηλή την υγρασία του εδάφους και λειτουργεί ως παγίδα ακτινοβολίας, ενισχύοντας το φαινόμενο της θερμικής νησίδας τόσο των ίδιων των επιφανειών αλλά και του περιβάλλοντος. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην περίπτωση αυτή είναι υδατοδιαπερατά και βοηθούν στην διατήρηση της υγρασίας στο υπέδαφος. Για τον φωτισμό του χώρου δεν θα χρησιμοποιηθεί ηλεκτρική ενέργεια εφόσον θα τοποθετηθούν φωτιστικά σώματα που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια.

Η βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής θα επιτευχθεί και με την φύτευση μεγάλου αριθμού δένδρων και θάμνων, καθώς και την εγκατάσταση προφυτεμένου φυσικού χλοοτάπητα με δυνατότητα αναγέννησης. Ο χλοοτάπητας καθώς είναι υδροβόρος θα καλύπτει μικρή επιφάνεια της έκτασης. Κριτήριο για την επιλογή του φυτικού υλικού αποτέλεσε η προσαρμοστικότητα
του στις συγκεκριμένες εδαφοκλιματικές συνθήκες, οι απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά και σε νερό. Πιο συγκεκριμένα τα είδη που έχουν επιλεχθεί
 Είναι κατάλληλα για τις κλιματικές συνθήκες της περιοχές
 Έχουν μικρές απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά, οι οποίες θα εξασφαλιστούν με την χρήση των ιδίων φυτικών υπολειμμάτων τους, οπότε δεν θα γίνει χρήση χημικών λιπασμάτων
 Έχουν μικρές και μέτριες απαιτήσεις σε νερό. Ακριβώς με την χρήση υδατοδιαπερατών υλικών εξασφαλίζεται η αυξημένη εδαφική υγρασία στον υποόροφο, και η ορθή χρήση των υδάτινων πόρων. Στόχος είναι η κατανάλωση νερού για την άρδευση των φυτών να περιοριστεί στο μέγιστο και με την χρήση υπόγειου συστήματος άρδευσης να πετύχουμε την μέγιστη οικονομία.
 Το φυτικό υλικό που υπάρχει, και κυρίως όσον αφορά την θαμνώδη βλάστηση, θα χρησιμοποιηθεί επιλεκτικά κατά την ανάπλαση, με στοχευμένες μεταφυτεύσεις, ενώ το υπόλοιπο θα αποθηκευτεί στο φυτώριο ή σε χώρο που θα υποδειχθεί από τον Δήμο για μελλοντική χρήση. Ένα μέρος των προς μεταφύτευση θάμνων και μικρών δένδρων, θα διοχετευθούν σε σχολικές μονάδες της περιοχής.
 Επιδιώκεται να διαμορφωθεί και μία συνθήκη εποχικότητας, με την προσθήκη φυλλοβόλων δένδρων που ανθίζουν σε διαδοχικές εποχές, όπως και να αυξηθεί η δενδρώδης βλάστηση σε βάρος της θαμνώδους, δημιουργώντας εύκολα επισκέψιμους χώρους για ξεκούραση και παιχνίδι.

 

Categories