Δικαίωμα διαδήλωσης με την ευγενική άδεια της ΕΛΑΣ φέρνει το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε

Το νομοσχέδιο που μας φέρνει το υπουργείο ΠροΠο είναι τόσο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όσο θα περιμένατε  

Πολλές διαδηλώσεις έχουν γίνει κατά καιρούς ενάντια σε νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί ή και ψηφιστεί, όμως αυτή τη φορά το νομοσχέδιο τυχαίνει να αφορά τις ίδιες τις διαδηλώσεις. Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε χτες στη Βουλή μετά από διαβούλευση.

Ήταν σχεδόν δεδομένο ότι θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις, δεδομένου ότι προέρχεται από το ίσως πιο πολυσυζητημένο υπουργείο της σεζόν 2019/2020 – το υπουργείο ΠροΠο του σερίφη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Η αλήθεια είναι όμως ότι τα 36 άρθρα του περιλαμβάνουν μεγάλες αλλαγές σε ό,τι αφορά το δικαίωμα και τη διαδικασία των διαδηλώσεων: Για αρχή, οι διαδηλώσεις θα πρέπει να γνωστοποιούνται εξαρχής στην Αστυνομία ή το Λιμενικό, ανάλογα με το ποιος έχει τη δικαιοδοσία.

Αν δεν  αυτό δεν θα γίνει, δεν θα γίνονται αυτόματα παράνομες μόνο και μόνο από αυτό, ενώ επίσης θα εξαιρούνται η διαδήλωση της 17ης Νοέμβρη και της Πρωτομαγιάς. Τα πράγματα γίνονται όμως πολύ αυταρχικότερα στη συνέχεια: Ορίζεται για πρώτη φορά η έννοια του οργανωτή διαδήλωσης, ο οποίος θα πρέπει να συνεργάζεται με τον διαμεσολαβητή που έχουν ορίσει οι αρχές.

Δεν πρόκειται όμως απλά για συνεργασία, καθώς ο οργανωτής θα είναι υποχρεωμένος από τον νόμο να εξασφαλίζει την περιφρούρηση της διαδήλωσης, να φροντίζει για την μη βίαιη συμπεριφορά των συμμετεχόντων και να ζητά την παρέμβαση των αρχών όταν αυτό δεν γίνεται. Αν μάλιστα αυτά υπάρξουν βλάβες κατά ατόμων ή ιδιωτικής περιουσίας από τους διαδηλωτές, ο οργανωτής θα πρέπει να τους αποζημιώσει – απαλλαγή θα υπάρξει μόνο αν αποδείξει ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να το αποτρέψει. Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

luben.tv

Categories