«Περίεργη» δήλωση στελέχους του ΥΠΕΞ: Απομονωμένο και κοντά στις τουρκικές ακτές το Καστελόριζο(video)

Λογικό κι επόμενο κάποιος να αναρωτηθεί τι εννοεί ο καθηγητής…

Αίσθηση και αρνητικά σχόλια προκάλεσε μια τοποθέτηση του Χρήστου Ροζάκη, αναφορικά με τις τουρκικές διεκδικήσεις σε σχέση με τα χωρικά ύδατα και το Καστελόριζο.

Μιλώντας στο κανάλι Κρήτη TV, ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι το Καστελόριζο είναι απομονωμένο από τη Ρόδο και κοντά στις τουρκικές ακτές, ενώ έκανε επίσης λόγο για «μαξιμαλιστικές θέσεις στα ελληνοτουρκικά», προκαλώντας την αντίδραση των καλεσμένων.

Σημείωσε, δε, ότι το Διεθνές Δίκαιο «μας προστατεύει αλλά όχι πάντα», σε ό,τι αφορά στην τουρκική προκλητικότητα.

«Αυτήν τη στιγμή έχουμε αναπτύξει μια μαξιμαλιστική θέση ή μια σειρά μαξιμαλιστικών θέσεων. Είναι διαπραγματευτικές θέσεις αυτές, ένα κράτος ξεκινά πάντα μια διαπραγμάτευση με μαξιμαλισμούς και από ‘κει και πέρα υποχωρεί σε δεύτερες θέσεις. Νομίζω ότι το Διεθνές Δίκαιο σαφώς μας προστατεύει και είναι η μόνη μας ασπίδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αλλά δεν μας προστατεύει πάντα…

Το Καστελόριζο είναι απομακρυσμένο από τη Ρόδο, αλλά είναι κοντά στις ακτές τις τουρκικές», τόνισε ο κ. Ροζάκης και εύλογα πήρε την απάντηση του δημοσιογράφου Γιώργο Σαχίνη ότι αυτό δε σημαίνει πως δεν ανήκει στη συστάδα της Δωδεκανήσου και δεν περιγράφεται στις περίφημες συνθήκες.

«Όχι, δεν είναι έτσι. Είναι απομονωμένο το Καστελόριζο», ανταπάντησε ο κ. Ροζάκης προκαλώντας νέα παρέμβαση του δημοσιογράφου.

«Δεν είναι συνέχεια, δηλαδή, του ελλαδικού νησιωτικού χώρου κατ’ εσάς;».

«Είναι συνέχεια, αλλά τι σημαίνει συνέχεια…», σημείωσε ο κ. Ροζάκης.

«Οπότε, πώς είναι απομονωμένο; Απομονωμένο σημαίνει, αν κάνω λάθος, και θέλω να μας το εξηγήσετε γιατί προξενεί αίσθηση και είναι και είδηση αν θέλετε, να μας το εξηγήσετε, γιατί το Καστελόριζο το περιγράφουμε ως μεμονωμένο, επειδή είναι κοντά στις τουρκικές ακτές, όταν κοντά στις τουρκικές ακτές είναι Χίος, Σάμος, Μυτιλήνη, Ρόδος, Κως, τόσα μικρά και μεγάλα νησιά σε μια συνέχεια, αυτό είναι η πατρίδα μας. Γιατί ντε και καλά το Καστελόριζο το ξεκόβουμε εμείς ως Έλληνες, και λέμε είναι απομονωμένο και σε απόσταση; Γιατί είναι σε απόσταση; Δεν είναι σε συνέχεια;».

«Δεν είναι συνέχεια, κύριε. Δεν είναι σε συνέχεια. Είναι σε απόσταση», ανέφερε εκ νέου ο κ. Ροζάκης.

«Με την ίδια λογική είναι σε απόσταση και η Γαύδος από την Κρήτη. Είναι και αυτή αμφισβητήσιμη;», αναρωτήθηκε εύλογα ο δημοσιογράφος.

«Σε μια περίπτωση οριοθέτησης με τη Λιβύη; Η Λιβύη δεν δέχεται ότι η Γαύδος έχει υφαλοκρηπίδα»…

altsantiri.gr

Categories