Σχεδόν σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής (με εξαίρεση την παράταξη Θ.Τζήμερου), πρωτοστατούντων του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και του Αντιπεριφερειάρχη Αθ Αυγερινού, υπερψήφισαν το κοινό ψήφισμα συμπαράστασης που προηγουμένως είχαν καταθέσει οι Δήμοι Λαυρεωτικής και Σαρωνικού που για ακόμα μία φορά κατέστησαν σαφή την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση Ανεμογεννητριών στο Πάνειον Όρος – Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δ. Λουκάς ανέπτυξε τη θέση των δύο δήμων ενώ παρέμβαση έκανε και ο Αντιδήμαρχος Σαρωνικού Δ.Παπαχρήστου, εκπροσωπώντας τον Π.Φιλίππου – Παρέμβαση και του Προέδρου της Κοινότητας Κερατέας, Απόστολου Ζορμπά.
Η Κοινή εισήγηση των Δήμων Λαυρεωτικής στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής με θέμα τις Ανεμογεννήτριες στο Πάνειον Όρος.
Στο Πάνειο όρος, που αποτελεί τον πνεύμονα της Ανατολικής Αττικής επιχειρείται η εγκατάσταση 18+1 ανεμογεννητριών: 18 ανεμογεννήτριες ισχύος 24.3 MW της εταιρείας «Ελληνική Τεχνοδομική Άνεμος» και 1 ανεμογεννήτρια 0.8MW της εταιρείας «Αιγαιοηλεκτρική Αττικής».
Για το πρώτο έργο εκκρεμεί η τροποποίηση της Άδειας Έγκρισης Περιβαλλοντολογικών Όρων από 27 σε 18 ανεμογεννήτριες ( η μείωση γίνεται προκειμένου να μην επηρεάζουν τη λειτουργία radar της Πολεμικής Αεροπορίας )και η έκδοση οικοδομικής άδειας από την ΥΔΟΜ Μαρκοπούλου.
Για το δεύτερο έργο, μετά την τελευταία απόφαση της ΡΑΕ και την Απόφαση από τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Αττικής , η εταιρεία Αιγαιοηλεκτρική Αττικής έλαβε οικοδομική άδεια στις 24/04/2020 από την ΥΔΟΜ Μαρκοπούλου και προσπάθησε στις 28/04/20 να ξεκινήσει το έργο της εγκατάστασης της ανεμογεννήτριας στην θέση Στεφάνα.
Σύσσωμοι οι Δήμοι Λαυρεωτικής & Σαρωνικού και οι Κοινότητες Κερατέας & Καλυβίων αντέδρασαν. Με την κινητοποίηση δημοτών από τους δύο Δήμους εμποδίστηκε ο εργολάβος να ξεκινήσει τις εργασίες, ενώ οι δύο Δήμαρχοι κατέθεσαν αιτήσεις αναστολής και ακύρωσης ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, κατά της έκδοσης οικοδομικής αδείας από την ΥΔΟΜ Μαρκοπούλου, της εταιρείας ΑΙΓΑΙΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΕ, με αποτέλεσμα να σταματήσει προσωρινά το έργο
Τα Δημοτικά Συμβούλια Σαρωνικού & Λαυρεωτικής έχουν λάβει ομόφωνες αποφάσεις εναντίον των έργων, ομοίως και τα Κοινοτικά Συμβούλια Κερατέας & Καλυβίων.
Η τοπική κοινωνία έχει ενεργοποιηθεί, οι δημότες μας βρίσκονται στο πλευρό των δημοτικών αρχών, συμμετέχοντας σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και ενημέρωσης και ταυτοχρόνως περιφρουρώντας το βουνό.
Θα θέλαμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα μας, να καταδικάσει τα παραπάνω έργα και να εκδώσει ανάλογο ομόφωνο ψήφισμα, όπως πρόσφατα έπραξαν το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, για να προστατεύσουν δικές τους ευαίσθητες περιοχές.
ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΥ απεδέχθη σύσσωμο το ΠΕΣΥ εκτός από την παράταξη του Θ Τζήμερου που καταφήφισε
Με σαφήνεια δηλώνουμε ότι δεν δαιμονοποιούμε τις ΑΠΕ, ταυτόχρονα όμως εναντιωνόμαστε κάθετα στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πάνειο όρος για τους εξής πραγματικούς και εξαιρετικά σημαντικούς λόγους:
-Το Πάνειο Όρος έχει κηρυχθεί ως Ζώνη Α’ Απολύτου Προστασίας Ορεινών Όγκων Λαυρεωτικής με το ΦΕΚ 121Δ/2003. Σύμφωνα με αυτό δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πάνειο Όρος .
-Το Πάνειο Όρος έχει κηρυχθεί αναδασωτέο, μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 2007.
-Η περιοχή της Λαυρεωτικής έχει ήδη πολύ μεγάλη συνεισφορά στην παραγωγή ενέργειας, με την μεγάλη ενεργειακή μονάδα της Λαυρεωτικής 1,5 GW (με όλες τις περιβαλλοντικές συνέπειες), καθώς και το μεγάλο αιολικό πάρκο στη νησίδα Άγιος Γεώργιος. Παράλληλα, κατά μήκος των πλαγιών του Πανείου Όρους ακριβώς δίπλα στην πόλη της Κερατέας διέρχονται 4 δίκτυα πυλώνων, με γραμμές υπερυψηλής τάσης για την τροφοδότηση της πρωτεύουσας, τα οποία έχουν δεσμεύσει και απαξιώσει μεγάλη έκταση.
-Η απόσταση του μεγάλου αιολικού πάρκου των 18 ανεμογεννητριών από τα πρώτα σπίτια της πόλης είναι μικρότερη των 500m με τις ανάλογες επιπτώσεις
-Η χωροθέτηση αυτών των έργων προχώρησε χωρίς καμία ενημέρωση και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και κάθε βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.
-Η φέρουσα ικανότητα της Λαυρεωτικής είναι ήδη κορεσμένη και δεν μπορεί να υποδεχθεί άλλα τέτοια έργα. Αυτό επιβεβαιώνεται και από άρθρα πανεπιστημιακών καθηγητών
-Στο Πάνειο Όρος έχουν δρομολογηθεί από τους Δήμους και τις Κοινότητες της περιοχής ενέργειες αξιοποίησης της κορυφής του. Στα έργα αυτά συμπεριλαμβάνεται η εκμετάλλευση του ανενεργού στρατοπέδου της Αεροπορίας ως χώρος αναψυχής και αθλητικών δραστηριοτήτων. Επίσης έχει ξεκινήσει η προσπάθεια ανάδειξης και αξιοποίησης των μονοπατιών του Πανείου Όρους με βάση το ΦΕΚ206/30.0.2017. Έχουν ήδη ξεκινήσει πεζοπορίες.
Είναι ανάγκη να αποτραπεί η υλοποίηση ενός έργου ενεργειακά ασήμαντου, το οποίο θα έχει βαρύτατες και πολυεπίπεδες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των δημοτών και στο περιβάλλον της ευρύτερης Ανατολικής Αττικής.
Τη συζήτηση του θέματος μετέδωσε ζωντανα ο Paraktios.gr. Παραθέτουμε το live video στο facebook καθώς και το αντίστοιχο στο YOUTUBE για όσους δεν διαθέτουν λογαριασμό στο FB
Τοποθέτηση Περιφερειάρχη Γ Πατούλη και κοινή τοποθέτηση Δήμων Λαυρεωτικής-Σαρωνικού από τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής Δ.Λουκά
ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΙΟ ΟΡΟΣ
Ο Περιφερειάρχης Αττικής καθώς και σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αφού πληροφορήθηκαν ότι επιχειρείται η εγκατάσταση 18+1 ανεμογεννητριών στο Πάνειο Όρος: 18 ανεμογεννήτριες ισχύος 24.3 MW και 1 ανεμογεννήτρια 0.8MW από δύο εταιρείες και ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ:
όλο το ιστορικό από το 2000 όπου καταψηφίστηκε η σχετική αίτηση εγκατάστασης αιολικών πάρκων από τους πρώην Δήμους Κερατέας και Καλυβίων,
ότι στις αρχές του 2003 ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας ματαίωσε τις σχετικές χωροθετήσεις,
τις προσφυγές των Δημοτικών Αρχών το 2011 στο Συμβούλιο της Επικρατείας,
τα ασφαλιστικά μέτρα αναστολής των εργασιών και ακύρωσης των αδειών του έργου στο Διοικητικό Εφετείο από τους Δήμους Λαυρεωτικής και Σαρωνικού με αποτέλεσμα την προσωρινή αναστολή των έργων,
τις ομόφωνες καταψηφιστικές Αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού,
το από κοινού Ψήφισμα των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού,
το από 1/7/2020 κοινό κείμενο του Δημάρχου Λαυρεωτικής κ. Δημήτρη Λουκά και του Δημάρχου Σαρωνικού κ. Πέτρου Φιλίππου,
ότι το Πάνειο Όρος προστατεύεται με το ΦΕΚ 121/2003 ως Ζώνη Α’ Απολύτου Προστασίας ορεινών όγκων Λαυρεωτικής. Σύμφωνα με αυτό δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πάνειο Όρος,
ότι το Πάνειο Όρος έχει κηρυχθεί αναδασωτέο, μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 2007,
ότι η κατασκευή και η εγκατάστασή τους θα έχουν μεγάλη επίπτωση στην πανίδα, τη χλωρίδα και το μικροκλίμα της περιοχής. Ειδικότερα, απαιτούνται αρκετά χιλιόμετρα νέων δρόμων, πυλώνες, καλώδια μεταφοράς και τσιμεντένιες βάσεις τα οποία συνεπάγονται αποψίλωση του δάσους και της βλάστησης,
ότι η περιοχή της Λαυρεωτικής έχει ήδη πολύ μεγάλη συνεισφορά στην παραγωγή ενέργειας, με την μεγάλη ενεργειακή μονάδα της Λαυρεωτικής 1,5 GW (με όλες τις περιβαλλοντικές συνέπειες), καθώς και το μεγάλο αιολικό πάρκο στη νησίδα Άγιος Γεώργιος. Παράλληλα, κατά μήκος των πλαγιών του Πανείου Όρους ακριβώς δίπλα στην πόλη της Κερατέας διέρχονται 4 δίκτυα πυλώνων, με γραμμές υπερυψηλής τάσης για την τροφοδότηση της πρωτεύουσας, τα οποία έχουν δεσμεύσει και απαξιώσει μεγάλη έκταση,
ότι η απόσταση του σχεδιαζόμενου μεγάλου αιολικού πάρκου των 18 ανεμογεννητριών είναι μικρότερη των 500m από τα πρώτα σπίτια της πόλης που αυτό συνεπάγεται έντονο πρόβλημα ηχορύπανσης στην ευρύτερη περιοχή
ότι η χωροθέτηση αυτών των έργων προχώρησε χωρίς καμία ενημέρωση και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και κάθε βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης,
ότι η φέρουσα ικανότητα της Λαυρεωτικής είναι ήδη κορεσμένη και δεν μπορεί να υποδεχθεί άλλα τέτοια έργα. Αυτό επιβεβαιώνεται και από άρθρα πανεπιστημιακών καθηγητών
ότι στο Πάνειο Όρος έχουν δρομολογηθεί από τους Δήμους και τις Κοινότητες της περιοχής ενέργειες αξιοποίησης της κορυφής του. Στα έργα αυτά συμπεριλαμβάνεται η εκμετάλλευση του ανενεργού στρατοπέδου της Αεροπορίας ως χώρος αναψυχής και αθλητικών δραστηριοτήτων. Επίσης έχει ξεκινήσει η προσπάθεια ανάδειξης και αξιοποίησης των μονοπατιών του Πανείου Όρους με βάση το ΦΕΚ206/30.0.2017.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΗΛΩΝΕΙ:
α) Την απόλυτη στήριξη του Περιφερειάρχη Αττικής και του Περιφερειακού Συμβουλίου στον δίκαιο αγώνα των δημοτικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού για την αποτροπή της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στο Πάνειο Όρος.
β)Την επί της αρχής θετική στάση της Περιφέρειας Αττικής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά στην εναντίωση της σε καταστροφικά έργα μεγάλης κλίμακας με μεγάλο περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα.
γ)Την ανησυχία και αντίθεσή της Περιφέρειας Αττικής στην αλόγιστη αδειοδότηση και εγκατάσταση αιολικών πάρκων, ιδίως σε περιοχές Natura, ή σε άμεση γειτνίαση με αυτές, σε περιοχές δασικές, σε περιοχές με αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς και σε περιοχές που συντρέχουν ειδικοί λόγοι φυσικού κάλλους, πολιτιστικού πλούτου και προοπτικών τουριστικής ανάπτυξης.
δ)Τη θέση της Περιφέρειας Αττικής ότι για την αδειοδότηση αιολικών πάρκων πρέπει να απαιτείται σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτές εκφράζονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού και όχι απλή γνωμοδότηση της επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφέρειας, όπως ισχύει ως σήμερα.
Με βάση τα ανωτέρω, η Περιφέρεια Αττικής αιτείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και κάθε ρυθμιστική και αδειοδοτική αρχή των αιολικών πάρκων:
Την αναστολή αδειοδότησης για την εγκατάσταση των 19 ανεμογεννητριών στο Πάνειο Όρος και γενικώς σε κάθε περιοχή όπου συντρέχουν οι ανωτέρω περιγραφείσες συνθήκες,
Την αναθεώρηση του πλαισίου αδειοδότησης των αιολικών πάρκων ειδικά σε προστατευόμενες περιοχές Natura,
Nα λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις των τοπικών δημοτικών αρχών.