Επίσημη ειδοποίηση Τραμπ ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Το τέλος της συνεργασίας των ΗΠΑ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είχε ανακοινώσει ο Τραμπ τον Μάιο

Η Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε σήμερα Τρίτη (7/7) ότι ειδοποίησε επισήμως τα Ηνωμένα Έθνη για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η ειδοποίηση θα καταστεί εκτελεστέα μετά από την συμπλήρωση ενός έτους, στις 6 Ιουλίου 2021, διευκρίνισαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, του μεγαλύτερου χρηματοδότη του Οργανισμού.

Ο αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ ανακοίνωσε μέσω twitter ότι ο Τραμπ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ αποχωρούν και επίσημα από τον ΠΟΥ.

«Το Κογκρέσο έλαβε ειδοποίηση ότι ο πρόεδρος απέσυρε επίσημα τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον ΠΟΥ εν μέσω πανδημίας. Δεν είναι δίκαιο το να χαρακτηρίζεις την απόκριση του Τραμπ στην COVID χαοτική και χωρίς συνοχή. Αυτό δεν θα προστατεύσει τις αμερικανικές ζωές ή τα συμφέροντά μας – αφήνει τους Αμερικανούς άρρωστους και την Αμερική απομονωμένη» αναφέρει το tweet του Γερουσιαστή.

Παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι είχαν ζητήσει από τον Τραμπ να αναθεωρήσει με το επιχείρημα ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τον οργανισμό ζητώντας αλλαγές ως μέλος, εκείνος προχώρησε στην απόφασή του για αποχώρηση.

Μάλιστα συνεχίζει να κατηγορεί τον οργανισμό ότι καθυστέρησε να αντιδράσει ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ψήφισμα του Κογκρέσου κατά την ένταξη στον οργανισμό το 1948, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να αποχωρήσουν από την ΠΟΥ με προειδοποίηση ενός έτους, υπό τον όρο ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις των ΗΠΑ πληρούνται πλήρως για την τρέχουσα οικονομική χρονιά.

Το τέλος της συνεργασίας των ΗΠΑ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) είχε ανακοινώσει ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Ρόουζ Γκάρντεν του Λευκού Οίκου τον Μάιο.

altsantiri.gr

Categories