Τι λέει η τουρκική προεδρία για το θέμα της Αγ. Σοφίας

Αύριο, Παρασκευή, αναμένεται η ανακοίνωση από το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας για το εάν θα μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί – ένα ενδεχόμενο που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε όλον τον πλανήτη, καθώς αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας.

Σήμερα (Πέμπτη), ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν τοποθετήθηκε για το ζήτημα, υποστηρίζοντας πως ακόμα κι εάν η Αγ. Σοφία γίνει τζαμί, δεν θα αλλάξει κάτι επί της ουσίας, καθώς θα είναι ανοιχτή τόσο για προσευχές όσο και για επισκέψεις από τουρίστες. Μάλιστα, για να αιτιολογήσει την άποψη αυτή, έφερε ως παράδειγμα την Παναγία των Παρισίων.

Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας δήλωσε τα παρακάτω:

«Το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί υπάρχει στην ατζέντα μας εδώ και πολλά χρόνια. Υπάρχουν ορισμένοι που μας επικρίνουν ότι εάν μετατραπεί σε τζαμί, θα χαθεί η ταυτότητα της παγκόσμιας κληρονομιάς της Αγ. Σοφίας. Όμως εμείς δεν το βλέπουμε έτσι. Όλα τα τζαμιά μας είναι ανοιχτά τόσο για προσευχές όσο και για επισκέψεις. Και οι τουρίστες τα επισκέπτονται, στο πλαίσιο συγκεκριμένων κανόνων. Δεν είναι απαραίτητο να είναι μουσείο, για να το επισκέπτονται οι τουρίστες. Υπάρχει το παράδειγμα της Παναγίας των Παρισίων στη Γαλλία. Είναι και εκκλησία και μουσείο.»

»Υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες που το επισκέπτονται οι τουρίστες, καθώς και άλλες ώρες που λειτουργεί ως τόπος προσευχής. Επομένως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα χάσει κάτι από την ταυτότητά της ως μνημείο παγκόσμια κληρονομιάς. Η ιστορία αυτού του χώρου ξεκίνησε ως εκκλησία, συνέχισε ως τζαμί και μετά ως μουσείο. Στην αρχή της γέννησης της δημοκρατίας μας , η Αγία Σοφία λειτουργούσε ήδη ως τζαμί. Επομένως η λειτουργία αυτού του χώρου για θρησκευτική λατρεία δεν μειώνει την ιστορική ταυτότητα του. Όπως και οι πρόγονοί μας διαφύλαξαν τις χριστιανικές εικόνες, αυτό θα διαφυλάξουμε κι εμείς από δω και πέρα.»

efsyn.gr

Categories