Στο τραπέζι της Ε.Ε. η τουρκική προκλητικότητα και η Αγία Σοφία

Η συνολική προσέγγιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, με φόντο τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την τουρκική ανάμειξη στη Λιβύη αλλά και την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, θα απασχολήσει την σημερινή (Δευτέρα) σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΪ, έκανε γνωστό πως θα αναφερθεί και στο θέμα της Αγίας Σοφίας, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα ζητά από την Ε.Ε. να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Επίσης, υπογράμμισε πως θα στηρίξει την Κύπρο στην επιβολή κυρώσεων που αφορούν τα κυπριακά δικαιώματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε πάντως ότι το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων δεν αφορά το θέμα της Αγίας Σοφίας, αλλά έστειλε το μήνυμα ότι πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της Unesco και των Ηνωμένων Εθνών όχι μόνο της Ελλάδας για το θέμα.

«Θα φύγω αύριο τα χαράματα από την Αθήνα για τις Βρυξέλλες μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη. Πριν από τη σύνοδο έχουμε σύσκεψη με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Όμως, αυτές οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας. Εκεί η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρει τις δικές της ευθύνες» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Αν και η Ελλάδα προτείνει να υιοθετηθούν «ισχυρά μέτρα» κατά της γειτονικής χώρας, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αναμένονται να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Η ατζέντα
Κεντρικό θέμα συζήτησης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. θα αποτελέσει η συνολική προσέγγιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τη διμερή συνεργασία Ε.Ε.-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού/ προσφυγικού και θεμάτων που σχετίζονται με τη Λιβύη και τη Συρία.

Περαιτέρω, οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να αναφερθούν και σε τρέχοντα ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στη Λιβύη, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και οι πρόσφατες εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ και τη Βενεζουέλα.

Τον χαβά του ο Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος, μέσα από νέα του συνέντευξη, συνεχίζει το διπλωματικό παιχνίδι διεκδίκησης ενεργειακών πηγών στην ανατολική Μεσόγειο και επιχειρεί να πείσει πως η Άγκυρα δεν είναι αυτή που προκαλεί εντάσεις στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Kriter, δεν δίστασε να ισχυριστεί πως ο στόχος άλλων χωρών της Μεσογείου (όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία και η Αίγυπτος) είναι να αδρανοποιήσουν την Τουρκία και να μην την αφήσουν να διεκδικήσει τα δικαιώματά της όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες.

efsyn.gr

Categories