Πάσχει αμφισημίας η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά – Τα ποσά που επιστρέφονται

Υπό το βάρος του να λυγίσουν τα δικαστήρια από 2,2 εκ προσφυγές συνταξιούχων η Κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια για επέκταση της καταβολής αναδρομικών από τις αντισυνταγματικές μειώσεις που είχαν επιβάλλει το 2012 ως υπουργοί ο Γ. Κουτρουμάνης και ο Γ. Βρούτσης.

Η χθεσινή γνωστοποίηση των περιλήψεων των αποφάσεων του ΣτΕ στο πλαίσιο της πιλοτικής δίκης που αδίκησε, δικαιώνοντας τους συνταξιούχους (δίνει μόνο 11 μήνες αναδρομικά και δεν δίνει αναδρομικά μετά τη θέση σε ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου στις 13-5-2016) φέρνει κάποια νέα δεδομένα τα οποία εξετάζονται.

Τι ορίζουν οι αποφάσεις
Από τα όσα έχουν γνωστοποιηθεί (Το ΣτΕ δεν έδωσε το σύνολο των αποφάσεων αλλά κάποιες περιλήψεις) μπορούν να ειπωθούν τα εξης:

-Επιδικάζονται τα αναδρομικά 11 μηνών μόνο σε όσους έχουν προσφύγει δικαστικώς (υπολογίζεται περίπου του 12-13% από τους 2,5 εκ συνταξιούχους, ωστόσο ένα σημαντικό ποσοστό εξ αυτών περί το 15% υπολογίζεται ότι έχει αποβιώσει και ουδείς γνωρίζει αν οι κληρονόμοι τους θα συνεχίζουν τις δίκες).

-Αφήνει ανοικτό παράθυρο προσφυγής στους υπολοίπους (περίπου 2,2 εκατομμύρια) συνταξιούχους

-Η πρώτη εντύπωση από τις περιλήψεις των αποφάσεων του ΣτΕ δεικνύει ότι έχουν μείνει εκτός οι επικουρικές συντάξεις

-Δεν δίνεται απάντηση στις περικοπές των συντάξεων του Δημοσίου αφού θα πρέπει να αποφανθεί επ’ αυτών το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Πάντως η Κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά όλους τους συνταξιούχους (αλλά με δόσεις που θα εκτείνονται σε βάθος 5ετίας σύμφωνα με πληροφορίες).

Τι ποσά θα επιστραφούν
Τε μερίδα του λέοντος από την επιστροφή των αναδρομικών αναμένεται να λάβουν όσοι συνταξιούχοι έχουν συνταξιοδοτηθεί από τα λεγόμενα ευγενή ταμεία (ΔΕΚΟ-Τραπεζών) αφού θα υπάρξουν για το 11μηνο επιστροφές έως και 7.800 ευρώ. Ακολουθούν οι συνταξιούχοι του πρώην ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΑΝ που οι επιστροφές θα κυμανθούν έως και 6.000 ευρώ. Στο ΙΚΑ θα υπάρξει επιστροφή έως και 4.560 ευρώ και στον ΟΑΕΕ έως 3.500 ευρώ.

Η διακύμανση των ποσών που θα επιστραφεί στα ταμεία είναι

documentonews.gr

Categories