Κιούσης – Μάδης: Οι σιωπηροί πρωταγωνιστές των εξελίξεων, μιλάνε για την απόφασή τους στη διαχείριση των λυμάτων της περιοχής (https://www.irafina.gr)
“Με αφορμή τις πρόσφατες αντιδράσεις του Δήμου Μαρκοπούλου πήραμε συνέντευξη από δύο άλλους, σιωπηρούς πρωταγωνιστές, της απόφασης για τη μεταφορά των λυμάτων του παράκτιου μετώπου στο ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας. Τους Δημήτριο Κιούση, πολιτικό μηχανικό, επί μακρόν εκλεγμένο Δήμαρχο Κορωπίου με απόλυτη πλειοψηφία από την πρώτη Κυριακή και Ισίδωρο Μάδη, νέο-εκλεγέντα Δήμαρχο Παιανίας”
Αξιότιμοι κύριοι δήμαρχοι θέλουμε να μας εξηγήσετε το σκεπτικό της απόφασής σας στη θετική υποδοχή των λυμάτων του παράκτιου μετώπου στο ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας.
Δ.Κ. Το θέμα της διαχείρισης των λυμάτων στη χώρα μας είναι μείζον και ήδη έχει επιφέρει μεγάλα πρόστιμα. Συγκεκριμένα η διαχείριση του παράκτιου μετώπου των Δήμων Κρωπίας και Σαρωνικού αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα, ίσως και εικοσαετίας. Δυστυχώς, στο παρελθόν, όπου γίνονταν συζητήσεις για τη δημιουργία νέου ΚΕΛ, το οποίο θα κάλυπτε τις εν λόγω ανάγκες, για διάφορους λόγους και αιτίες, η χωροθέτηση αυτού άλλαζε ανάλογα με τις πολιτικές του εκάστοτε εκλεγμένου δημάρχου.
Πάγιο αίτημα για το Δήμο Κρωπίας αποτελεί η εξεύρεση λύσης, ώστε ο Δήμος μας να μην πληρώσει πρόστιμα και βέβαια να δοθεί τέλος σ’ ένα χρονίζον πρόβλημα. Παράλληλα, ως Δήμαρχος επί 3 τετραετίες αλλά και ως πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, γνωρίζω τις νέες τεχνολογίες των ΚΕΛ και τον βαθμό καθαρότητας του επεξεργασμένου προς ανακύκλωση νερού. Αντιλαμβανόμαστε όλοι πλήρως τη σπουδαιότητα του ανακυκλώμενου νερού προς χρήση για τους αγρότες και τον εμπλουτισμό του υφάλμυρου υδροφόρου ορίζοντα.
Ι.Μ. Ο κάμπος της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων, αποτελεί διαχρονικά πηγή οικονομικής ανάπτυξης και ταυτόχρονα βασικό πνεύμονα ζωής για το ευρύτερο λεκανοπέδιο Αττικής. Στην πόλη της Παιανίας υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αγροτικών οικογενειών, όπου οι καλλιέργειες αποτελούν την κύρια και μοναδική επαγγελματική τους δραστηριότητα, ενώ πολύ μεγαλύτερος είναι ο αριθμός που απασχολείται περιστασιακά.
Τα προβλήματα του υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή είναι γνωστά απ’ όλους. Γι’ αυτό και όταν ήρθε και επισήμως η πρόταση από την ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να παραχθούν μεγαλύτερες ποσότητες ανακυκλωμένου νερού για τους αγρότες μας, ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν απορρίψαμε την επεξεργασία των λυμάτων του παράκτιου μετώπου από το ΚΕΛ Κορωπίου Παιανίας. Μάλιστα, μετά και την ιδιαιτέρως κατατοπιστική παρουσίαση του νέου σχεδιασμού από την ΕΥΔΑΠ, θεωρώ ότι πλέον δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία περί της ωφελιμότητας της απόφασης.
Ωστόσο οι δημότες του Δήμου Μαρκοπούλου αντιδρούν στη μεταφορά των λυμάτων στο ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας ο οποίος έχει αγωγό διάθεσης στην περιοχή της Χαμολιάς.
Ι.Μ. Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια, δεν τεκμηριώθηκε επιχειρηματολογία ικανή στην υποστήριξη της όποιας απόφασης, αλλά η χωροθέτηση νέου ΚΕΛ έγινε αντικείμενο πολιτικών αποφάσεων. Όσο και να αντιλαμβάνομαι την αγανάκτηση των δημοτών του Μαρκοπούλου, εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα έπρεπε να βρίσκονταν από την αρχή στο τραπέζι του διαλόγου, όσο λαμβάνονταν ακόμα αποφάσεις. Μ’ αυτόν και μόνο τον τρόπο θα διεκδικούσαν το δίκιο τους και θα είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τα επιχειρήματά τους.
Δ.Κ. Συμφωνώ με τον κο Μάδη. Έγιναν πολλά λάθη και παραλείψεις στο παρελθόν που δικαίως θα έλεγα δημιούργησαν ανασφάλεια. Έχοντας παρακολουθήσει την ιστορία από την αρχή, οφείλω να διαβεβαιώσω ότι σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, δίνεται οριστική λύση, η οποία κατά την άποψή μου πρέπει να ικανοποιεί όλους τους εμπλεκομένους, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Μαρκοπούλου με μεγαλύτερα οφέλη από την ανακύκλωση του νερού.
Για να αντιληφθούμε λίγο καλύτερα. Οι δήμοι Κρωπίας και Παιανίας δεν έχουν πρόβλημα να δεχθούν τα λύματα του παράκτιου μετώπου. Ο Δήμος Μαρκοπούλου έχει πρόβλημα να καταλήγει καθαρό νερό στην θάλασσά του;
Δ.Κ. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, το πρόβλημα έχει ιστορικές καταβολές, είναι κυρίως πολιτικό και δεν έχει καμία σχέση με την ουσία του σήμερα. Θεωρώ ότι η όποια αντίδραση από εκεί ξεκινάει. Ωστόσο, η ουσία είναι ότι η περιοχή έχει τεράστιο πρόβλημα υδάτινων πόρων. Πρέπει ν’ αξιοποιήσουμε όχι μόνο τη χρήση του ανακυκλώμενου νερού, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε σε μία σειρά τεχνικών έργων όπως για παράδειγμα δημιουργία φραγμάτων για τη συλλογή και διαχείριση του βρόχινου νερού κ.λπ., για να αποφύγουμε στα επόμενα χρόνια την ερημοποίηση του κάμπου. Ως δήμαρχοι είναι καθήκον μας να πρωτοστατήσουμε ενημερώνοντας σωστά και διαμορφώνοντας τις εξελίξεις όσο ακόμα είναι καιρός. Να σταματήσει η ατεκμηρίωτη παραφιλολογία ότι θα μετατραπεί η Χαμολιά σε ‘χαβούζα των Μεσογείων’. Δεν ευσταθεί κάτι τέτοιο! Αναβάθμιση θα υπάρχει της περιοχής και αυτό σας το λέει ένας άνθρωπος που έχει το εξοχικό του στον κόλπο της Χαμολιάς!
Ι.Μ. Δεν τίθεται καμία αμφιβολία ότι εάν υπήρχε υπόνοια ζημιάς για τον δήμο, εμείς οι ίδιοι δεν θα δεχόμασταν τη μεταφορά των λυμάτων του Δήμου Σαρωνικού. Δεν θα είχε καμία λογική κάτι τέτοιο. Η επιλογή αυτή έγινε για να αξιοποιηθεί το πολύτιμο ανακυκλώμενο νερό στις καλλιέργειες της περιοχής. Είναι δική μας ευθύνη, ως Δήμαρχοι, να ενημερωθούμε, να διερευνήσουμε και να κατανοήσουμε εάν πράγματι υπάρχουν ωφέλειες ώστε στη συνέχεια να μπορέσουμε να κάνουμε κοινωνούς τους πολίτες μας.
Αλήθεια σε ποια γεωγραφική περιοχή βρίσκεται το ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας;
Δ.Κ. Το ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας βρίσκεται σε έκταση που αγόρασαν οι Δήμοι Κρωπίας και Παιανίας σε έκταση η οποία βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Παιανίας.
Εσείς ενημερωθήκατε έγκαιρα για το σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ; Ο Δήμος Μαρκοπούλου ισχυρίζεται ότι η απόφαση μεταφοράς πάρθηκε ερήμην του.
Ι.Μ. Δεν μπορούμε να μιλήσω για το Δήμο Μαρκοπούλου αλλά απ’ ό,τι αντιλήφθηκα προσωπικά ως Δήμαρχος υπήρχαν πρότερες συζητήσεις με τους άλλους δημάρχους της περιοχής, προ της τελικής απόφασης. Είχε πραγματοποιηθεί μία συνάντηση βέβαια αρχές του 2020 με εκπροσώπους της ΕΥΔΑΠ, αλλά δεν εξυπονοήθηκε καμία πρόθεση μεταφοράς στο ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας των λυμάτων του Δήμου Σαρωνικού. Ήταν περισσότερο φιλολογική συνάντηση, γνωριμίας θα έλεγα, όπου συζητήθηκαν μία σειρά ζητημάτων τόσο για τα τρέχοντα θέματα όσο και για τις ανάγκες της περιοχής. Εντατικότερες επικοινωνίες έγιναν αρχές Μαΐου 2020, οπότε και στη συνέχεια εστάλη από την ΕΥΔΑΠ και επίσημη επιστολή πρόθεσης μεταφοράς.
Εν συνεχεία οι επαφές συνεχίστηκαν ενώ στις 19 Ιουνίου 2020 πραγματοποιήθηκε και επίσημη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και των αγροτών στην Παιανία από στελέχη της ΕΥΔΑΠ.
Δ.Κ. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω οι δικές μου επαφές με την ΕΥΔΑΠ ήταν πολύ περισσότερες από αυτές του κου Μάδη. Πάγιο και διαχρονικό αίτημα του Δήμου μας ήταν και είναι η εξεύρεση λύσης για το παράκτιο μέτωπο. Το ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας είναι στη τελική φάση λειτουργίας του και παρ’ όλο που ως Δήμος είχαμε προβεί σε κάθε ενέργεια αποκατάστασης και συμμόρφωσης, κινδυνεύαμε με πρόστιμα από την Ε.Ε.
Επανειλημμένως λοιπόν εδώ και αρκετά χρόνια, κατά διαστήματα «ενοχλούσα» την ΕΥΔΑΠ ως τη μόνη αρμόδια αφού έπρεπε επιτέλους να βρεθεί λύση. Μετά από εύλογο διάστημα, από την αλλαγή της διοίκηση στην ΕΥΔΑΠ πράγματι έγιναν συναντήσεις εκθέτοντας εκ νέου το πρόβλημα επεξεργασίας των λυμάτων του παράκτιου μετώπου του Δήμου μας. Είχαμε και διατηρούμε προς το παρόν εξαιρετική συνεργασία μαζί τους.
Τι απαντάτε σ’ όλους αυτούς που ισχυρίζονται ότι η περιοχή έχει επάρκεια ποσοτήτων ποιοτικού νερού;
Δ.Κ. Στο Κορωπί ζούσε μέχρι πρόσφατα ο αείμνηστος καθηγητής Δρ. Σπ. Λέκκας ο οποίος είχε ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα των υδάτων της περιοχής. Τα προηγούμενα χρόνια παρέλαβα από τον ομότιμο καθηγητή Γεωλογίας κ. Η. Μαριολάκο λεπτομερή έκθεση σχετικά με το ζήτημα των υδάτινων πόρων της περιοχής, την οποία μάλιστα και κατέθεσα σ’ όλους τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας κ. Βορίδη. Στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων παρουσιάζεται πολύ μεγάλο πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντα, το οποίο έχει δημιουργηθεί από (α) την υπεράντληση του υδροφόρου ορίζοντα μέσω γεωτρήσεων (β) τη διείσδυση της θάλασσας που δημιουργεί υφάλμυρο υδροφόρο ορίζοντα και (γ) την επιβάρυνση που δημιουργούν τα ανεπεξέργαστα λύματα που καταλήγουν σ’ αυτόν. Η χρήση κοστοβόρων και περιβαλλοντικά επιβλαβών μηχανισμών αφαλάτωσης από τους αγρότες αποδεικνύει την ορθότητα των προαναφερθεισών μελετών.
Ι.Μ. Συμφωνώ απόλυτα με τον Δημήτρη. Η άρδευση των αγροτικών εκτάσεων πραγματοποιείται από τους αγρότες μέσω γεωτρήσεων, οι οποίες είναι ιδιαιτέρως κοστοβόρες και περιβαλλοντικά επιβλαβείς. Όπως ανέφερα, η περιοχή μας είναι αγροτική με χιλιάδες οικογένειες να ζουν από την καλλιέργεια της γης. Αντιλαμβάνεσθε τη σπουδαιότητα που προσδίδει σε όλους αυτούς, η διάθεση κατάλληλου νερού σε χαμηλότερο κόστος.
Πολλοί ισχυρίζονται για την ακαταλληλότητα του συγκεκριμένου νερού στις καλλιέργειες. Ποια είναι η θέση σας;
Ι.Μ Οι αγρότες ως κύριοι αποδέκτες του ωφελήματος δεν αποδέχονται αυτήν την άποψη. Στο εξωτερικό άλλωστε αποτελεί συνήθης πρακτική η βέλτιστη αξιοποίηση όλων των πόρων προς όφελος όλων. Η αξιοποίηση του ανακυκλωμένου νερού, και μάλιστα από χώρες υψηλής παραγωγικότητας όπως Ισπανία, Ιταλία Ισραήλ κ.λπ. έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Ακόμα και η Κύπρος μας πρωτοπορεί στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Σήμερα, ήδη από την 24 Ιουνίου συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη, τέθηκε το πλαίσιο της επόμενης ημέρας. Η ΕΥΔΑΠ έχει σε εξέλιξη ερευνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προκειμένου τεκμηριωμένα να προσδιοριστούν οι ωφέλειες από τη χρήση στις καλλιέργειες. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και για τους πιο δύσπιστους, η χρήση ανακυκλωμένου νερού θα δώσει ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από το νερό που αξιοποιείται αυτή τη στιγμή στις καλλιέργειες.
Δ.Κ. Γνωρίζω σε βάθος το πρόβλημα των υπόγειων υδάτων της περιοχής και παράλληλα είμαι απόλυτα πεπεισμένος για την καταλληλότητα του ανακυκλωμένου νερού με την πιο σύγχρονη τεχνολογία. Κανένας με τεκμηριωμένα στοιχεία δεν μπορεί να ισχυριστεί κάτι διαφορετικό. Από την πλευρά μου και με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου και των Δημοτών, είμαι απόλυτος. «Θέλω και άλλο ανακυκλώμενο νερό, θέλω περισσότερο νερό για τους αγρότες αλλά και για κάθε χρήση αστική και περιαστική!».
ΠΗΓΗ. https://www.irafina.gr