Διάβημα Αθήνας στην Άγκυρα και προσφυγή σε ΟΗΕ, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ

Να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειες καλεί την Άγκυρα η Αθήνα, με το υπουργείο Εξωτερικών να εκδίδει ανακοίνωση, ενημερώνοντας για τα διπλωματικά βήματα της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα έχει προβεί ήδη σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ, για την απόφαση ανακοίνωσης NAVTEX στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ το ζήτημα έχει ήδη τεθεί σε ΟΗΕ, Ε.Ε. και NATO.

Η ανακοίνωση
Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ.

Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας.

efsyn.gr

Categories