Τουρκικές εφημερίδες πανηγυρίζουν ότι «νίκησαν» στο Αιγαίο – «Μεσολάβησε η Μέρκελ»

Μετά δύο ημέρες «ανακάλυψε» ο τουρκικός Τύπος την ένταση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, λόγω της έκδοσης τουρκικής Navtex για έρευνες νότια του Καστελόριζου, και σήμερα Πέμπτη όλα τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων αναφέρονται στο συναγερμό που έχουν τεθεί οι δύο χώρες, με κάποιους τίτλους μάλιστα να μιλούν ακόμη και για κατάσταση σχεδόν πολέμου.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του OPEN TV, Μαρία Ζαχαράκη, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο ωστόσο για «νικηφόρα» αντίδραση της Τουρκίας απέναντι στη στρατιωτική κινητοποίηση της Ελλάδας, ενώ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» ο πατέρας του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, Τζεμ Γκιουρντενίζ, προειδοποιεί ακόμη και για χρήση του δικαιώματος «αυτοάμυνας» της Τουρκίας σε περίπτωση που η Ελλάδα ανοίξει πυρ.

Σοζτζού: Φτάσαμε στο χείλος του πολέμου
Το πλοίο μας Ορούτς Ρέις ξεκίνησε γεωτρητρικές δραστηριότητες.

Όταν η Ελλάδα έστειλε πλοία και αεροπλάνα, πήγαν στην περιοχή τουρκικά F-16 και 18 πολεμικά πλοία.

Η ένταση αυξήθηκε. Η Μέρκελ παρενέβη και απεφεύχθη η σύγκρουση.

Γενί Σαφάκ: Το προστατεύουν 15 πλοία
Εξαιτίας του φόβου του Ορούτς Ρέις, οι διακοπές στον ελληνικό στρατό ακυρώθηκαν.

Με 15 πολεμικά πλοία, drones και μαχητικά F-16 κατέβηκε η Τουρκία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου όπου ετοιμάζεται για έρευνες το ερευνητικό της σκάφος Ορούτς Ρέις σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, η οποία επισημαίνει ότι τα τουρκικά πολεμικά έκαναν χαμηλές πτήσεις πάνω από το Καστελόριζο.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, το Ορούτς Ρέις το οποίο είναι αγκυροβολημένο στην Αττάλεια συνοδεύεται από δύο βοηθητικά σκάφη, το Άταμαν και το Τζενγκίζ Χαν.

«Τουρκία-Ελλάδα 1–0»
Σε δηλώσεις του στη «Γενί Σαφάκ» ο απόστρατος αντιναύαρχος, Τζεμ Γκιουρντενίζ (πατέρας Γαλάζιας Πατρίδας), αναφέρει ότι «μετά τη συμφωνία της Λιβύης, είναι η πρώτη σεισμική έρευνα σε αυτήν την περιοχή.

»Την τελευταία φορά που η Τουρκία είχε ανακοινώσει έρευνα σε εκείνη την περιοχή ήταν τον Οκτώβριο του 2018, αλλά λόγω του ότι τότε δεν είχε κηρύξει υφαλοκρηπίδα (η Τουρκία) και δεν είχε υπογραφεί η συμφωνία με τη Λιβύη, τελικά η έρευνα δεν έγινε».

Υποστηρίζει μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία προηγείται 1-0 έναντι της Ελλάδας, η οποία από τη στιγμή που δεν έχει δηλώσει υφαλοκρηπίδα στην περιοχή εκείνη δεν έχει δικαίωμα να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή και ότι η υφιστάμενη είναι «ψεύτικη» και η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει με την έρευνά της.

«Εάν η Ελλάδα είναι εκείνη που θα ανοίξει πρώτα πυρ, θα έχει προβεί σε σημαντική παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

»Εάν συμβεί αυτό, η Τουρκία, όπως και κάθε κυρίαρχο κράτος, έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

»Ο ΟΗΕ δίνει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, όταν δέχεται επίθεση», υποστήριξε ο Γκιουρντενίζ.

tribune.gr

Categories