Συνεχίζεται η «μάχη» με τις φλόγες σε Γραμματικό και Κόρινθο

Σε εξέλιξη παραμένουν οι πυρκαγιές σε Γραμματικό Ηλείας και Κεχριές Κορινθίας με επίγειες και εναέριες δυνάμεις να κάνουν ό,τι μπορούν για να τις θέσουν υπό έλεγχο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο ότι η εικόνα στα δύο μέτωπα «βελτιώνεται συνεχώς. Με το πρώτο φως της ημέρας εναέρια μέσα πραγματοποιούν διαβροχή, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζονται δραστικά οι καύσεις σε όλη την περίμετρο της φωτιάς».

Δύσκολο πάντως είναι το έργο των πυροσβεστών στο Γραμματικό, καθώς σε δυσπρόσιτα σημεία με πολλά δέντρα καίει η φωτιά, που εκδηλώθηκε χθες ξυπνώντας μνήμες από το 2007 όταν 76 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

 

Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή διευκολύνει την επιχείρηση κατάσβεσης στην οποία συμμετέχουν 120 πυροσβέστες με 45 οχήματα, 34 άτομα που συμμετέχουν σε πεζοπόρο τμήμα, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου που δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες. Από αέρος συμβάλλουν 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

 

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο οποίος μετέβη εσπευσμένα χθες στην περιοχή ανάμεσα στο Γραμματικό Ηλείας και το Χελιδόνι, τόνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή, ούτε έχει γίνει εκκένωση περιοχής λόγω της πυρκαγιάς».

 

Στο μεταξύ στελέχη του κλιμακίου αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού Δυτικής Ελλάδας συνέλαβαν έναν άνδρα για εμπρησμό από αμέλεια. Του επεβλήθη διοικητικό πρόστιμο και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας.

 

Παράλληλα, καταστροφικό είναι το έργο της πυρκαγιάς, που ξεκίνησε πριν τέσσερις μέρες στις Κεχριές Κορινθίας και βγήκε στη συνέχεια εκτός ελέγχου με αποτέλεσμα να κηρυχθούν χθες σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, για έξι μήνες, τις κοινότητες Ξυλοκερίζης, Σοφικού, Αθικίων, Γαλατακίου και Αγίου Ιωάννη.

Το μέτωπο προσπαθούν να οριοθετήσουν 300 πυροσβέστες με 86 οχήματα, 185 μέλη πεζοπόρων τμημάτων, εθελοντές με υδροφόρες ΟΤΑ, μηχανήματα έργου, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

efsyn.gr

Categories