ΥΠ.ΕΞ.: Τα εθνικιστικά παραληρήματα της Τουρκίας εκθέτουν την ίδια

Απάντηση στη νέα επιθετική ανακοίνωση της Άγκυρας έδωσε η Αθήνα, σήμερα μία μέρα μετά την μετατροπή του μουσείου Αγ. Σοφίας σε τζαμί που είχε κατώτερη του αναμενόμενου εσωτερική ανταπόκριση και ελάχιστη από το εξωτερικό.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι τα εθνικιστικά παραληρήματα της Τουρκίας εκθέτουν την ίδια και ότι «η διεθνής κοινότητα του 21ου αιώνα παρατηρεί έκπληκτη τα παραληρήματα θρησκευτικού και εθνικιστικού φανατισμού της σημερινής Τουρκίας», που «έχουν καταδικαστεί και είναι ανάξια απάντησης, ενώ εκθέτουν διεθνώς όλο και περισσότερο αυτούς που τα εκστομίζουν και τα υποκινούν».

Όσον αφορά στο κάψιμο μιας τουρκικής σημαίας σε χθεσινή διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη, το υπουργείο καταδίκασε «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο κάθε ενέργεια προσβολής εθνικού συμβόλου οιασδήποτε χώρας, εν προκειμένω της Τουρκίας».

Νωρίτερα, το ΥΠ.ΕΞ. της γείτονος έκρινε «εχθρικές» τις δηλώσεις μελών της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου της χώρας μας για την πραγματοποίηση της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής χθες στην Αγία Σοφία, ενώ καταδίκασε επίσης το κάψιμο της τουρκικής σημαίας.

«Η Ελλάδα έδειξε για μία ακόμη φορά την εχθρότητά της προς το ισλάμ και την Τουρκία με τη δικαιολογία της αντίδρασης στο γεγονός ότι το τζαμί της Αγίας Σοφίας άνοιξε για προσευχή» δήλωσε ο Χαμί Ακσόι εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που έχει υποστηρίξει επανειλημμένα στο παρελθόν ότι η Αγ.Σοφία είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας.

Θυμίζουμε ότι χθες την υλοποίηση της απόφασης Ερντογάν επέκριναν το υπουργείο Εξωτερικών ο πρωθυπουργός, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την 46η Επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η Κατερίνα Σακκελαροπούλου έκανε λόγο για ένα γεγονός που μας πληγώνει βαθιά και προσβάλλει βάναυσα όχι μόνο τους Ορθοδόξους και όλους τους Χριστιανούς, αλλά συνολικά την πολιτισμένη ανθρωπότητα επιφέροντας σοβαρό λήγμα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα.

efsyn.gr

Categories