Βαρείς χαρακτηρισμοί από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας για το κάψιμο σημαίας

Επιμέλεια: Κατερίνα Κουτσελάκη

«Θα τσακίσουμε τα βρώμικα χέρια που αγγίζουν τη λαμπρή σημαία μας», προειδοποιεί μέσω Twitter, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, καταδικάζοντας το κάψιμο τουρκικής σημαίας στη Θεσσαλονίκη, το απόγευμα της Παρασκευής, στη διάρκεια διαμαρτυρίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και την τέλεση σε αυτήν της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής, μετά από 86 χρόνια.

Η Άγκυρα κάλεσε σήμερα την Αθήνα «να τερματίσει τις προκλήσεις, όπως το κάψιμο της τουρκικής σημαίας», πράξη που καταδίκασε σε έντονο ύφος, σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της γείτονος. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση το Σάββατο, από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε έντονα το κάψιμο τουρκικής σημαίας στη Θεσσαλονίκη», αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου στο Twitter. «Προειδοποιούμε ότι τέτοιες και παρόμοιες προκλήσεις και παρενοχλήσεις θα τερματιστούν αμέσως», προστίθεται στη δήλωση που καταλήγει: «Τα βρώμικα χέρια που αγγίζουν τη λαμπρή σημαία μας θα σπάσουν.»

Στις 10 Ιουλίου, τουρκικό δικαστήριο ακύρωσε το υπουργικό διάταγμα του 1934 που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο, ανοίγοντας το δρόμο για τη χρήση της ως τέμενος.

Η Αγία Σοφία υπήρξε χριστιανική ορθόδοξη εκκλησία για 916 χρόνια μέχρι την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, το 1453, τζαμί έως το 1934 – σχεδόν 500 χρόνια – και πιο πρόσφατα μουσείο για 86 χρόνια.

Το 1985, κατά τη διάρκεια της χρήσης της ως μουσείου, η Αγία Σοφία προστέθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Εκτός από τζαμί πλέον, η μεγάλη εκκλησία συγκαταλέγεται στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Τουρκίας και θα παραμείνει ανοιχτή για εγχώριους και ξένους επισκέπτες.

efsyn.gr

Categories