«Βόμβα» Τραμπ, ζητάει αναβολή των προεδρικών εκλογών

Εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την επέλαση της πανδημίας, αλλά και οργισμένων διαμαρτυριών για το πώς θα προσέλθουν στις κάλπες οι ψηφοφόροι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε την αναβολή της εκλογικής διαδικασίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δικαιολόγησε την πρότασή του, λέγοντας ότι οι «πολίτες πρέπει να ψηφίσουν σωστά και με ασφάλεια».

«Με την ψήφο διά αλληλογραφίας (…) οι εκλογές του 2020 θα είναι οι πιο ανακριβείς και οι πιο νόθες στην ιστορία», έγραψε στο Twitter ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος. «Θα ήταν πραγματική ντροπή για τις Ηνωμένες Πολιτείες», συνέχισε, και πρόσθεσε, θέτοντας το ερώτημα: «Αναβολή των εκλογών μέχρι ο κόσμος να μπορεί να ψηφίσει κανονικά και με ασφάλεια;».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πραγματικότητα ο πρόεδρος δεν μπορεί να αναβάλει τις εκλογές, καθώς η ημερομηνία τους ορίζεται από το Κογκρέσο. Οι ημερομηνίες των προεδρικών εκλογών – την Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα τον Νοέμβριο κάθε τέταρτου έτους – κατοχυρώνονται από ομοσπονδιακό νόμο και θα απαιτούσαν αλλαγή από το Κογκρέσο.

Το αμερικανικό σύνταγμα προβλέπει επίσης ότι η θητεία του προέδρου και του αντιπροέδρου της χώρας λήγει στις 20 Ιανουαρίου.

Γι’ αυτό και, όπως σχολιάζει ο Guardian, πολλοί θεωρούν ότι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο ο Τραμπ ζήτησε να καθυστερήσουν οι εκλογές είναι ότι θέλει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την κατρακύλα της οικονομίας.

Τα κακά μαντάτα ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί και κάνουν λόγο για συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας κατά 33% σε ετήσια βάση το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου. Πρόκειται μακράν για τη χειρότερη συρρίκνωση στην ιστορία, όταν η πανδημία του κορονοϊου έκλεισε επιχειρήσεις και πέταξε στο δρόμο δεκάδες εκατομμύρια εργαζομένων, ανεβάζοντας το ποσοστό της ανεργίας στο 14,7%, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Αντιδράσεις
Αμέσως μετά την ανάρτηση του προέδρου, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε πτώση, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να υποχωρεί κατά 172,15 μονάδες ή -0,65% με το άνοιγμα, και τον Nasdaq να χάνει 92,82 μονάδες ή -0,88%.

«Ένας εν ενεργεία πρόεδρος διαδίδει ψέματα και προτείνει την καθυστέρηση των εκλογών για να κρατηθεί ο ίδιος στην εξουσία», ήταν η πρώτη αντίδραση του Δημοκρατικού βουλευτή Νταν Κίλντι, στο Twitter. «Μην το αφήσετε να συμβεί. Όλοι οι Αμερικανοί –Ρεπουμπλικάνοι, Ανεξάρτητοι και Δημοκρατικοί– θα πρέπει να καταδικάσουν την παρανομία του προέδρου και την πλήρη περιφρόνησή του στο Σύνταγμα», πρόσθεσε.

Ο γερουσιαστής Τομ Άνταλ, επίσης δημοκρατικός, τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένας τρόπος» να καθυστερήσει ο Τραμπ τις εκλογές. «Ας μην τον αφήσουμε να μας αποσπάσει την προσοχή από την ανικανότητά του (στην αντιμετώπιση) της Covid19», συνέχισε.

Θεωρείται πολύ δύσκολο να βρει ο πρόεδρος υποστηρικτές για την αναβολή, όμως ο Τραμπ παραμένει ορκισμένος εχθρός της ψήφου από απόσταση (μέσω ταχυδρομείου), λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε απάτες και ανακριβή αποτελέσματα.

Εδώ και μήνες εξάλλου ο Τραμπ αρνείται να πει αν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα σε περίπτωση ήττας του.

Στα τέλη Απριλίου, ο Μπάιντεν είχε προβλέψει ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος θα κάνει ό,τι μπορεί για να αναβάλει τις εκλογές. «Θυμηθείτε αυτό που σας λέω, πιστεύω ότι θα προσπαθήσει να αναβάλει τις εκλογές με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα βρει λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να γίνουν», είχε πει τότε. Λίγες ημέρες αργότερα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ απέρριψε κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο. «Ποτέ δεν σκέφτηκα να αλλάξω την ημερομηνία (…) Γιατί να το κάνω;» απάντησε, κάνοντας λόγο για «προπαγάνδα» των Δημοκρατικών.

efsyn.gr

Categories