Προς την Κυπριακή ΑΟΖ πλέει το Barbaros, προειδοποιούν οι ΗΠΑ

Έξω από την Αμμόχωστο, ανάμεσα στα τεμάχια 2 και 3 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο με την Άγκυρα να ανεβάζει εκ νέου την ένταση στην περιοχή. Βραδινές προειδοποιήσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πλησίον του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ έδωσε στίγμα, λίγο μετά τις 6 το πρωί της Πέμπτης (30/07), το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros. Λίγες ώρες μετά τη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, το πλοίο Barbaros απέπλευσε από το λιμάνι Τasucu όπου βρισκόταν αγκυροβολημένο με κατεύθυνση προς τις δεσμευμένες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.

Η κίνηση του Barbaros επιβεβαιώνεται και από τον χάρτη πραγματικού χρόνου πλοίων, ο οποίος απεικονίζει το τουρκικό ερευνητικό ανατολικά της Αμμοχώστου.

«Προβληματισμό» εκφράζει η Ουάσινγκτον
Τις ενέργειες της Τουρκίας στηλίτευσε αργά το βράδυ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal.

Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες προκλητικά βήματα τα οποία κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εθνικός σκοπός το θέμα της Κύπρου
Αργά το βράδυ, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως «το θέμα της Κύπρου είναι για την Τουρκία εθνικός σκοπός. Η Κύπρος, οι Κύπριοι είναι αδέλφια μας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Κυπρίων αδελφών μας εκεί. Είμαστε υπέρ της ειρήνης και προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ειρήνη, αλλά επίσης είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το δίκαιο των Κυπρίων αδελφών μας. Αυτό έχουμε κάνει μέχρι τώρα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο. Είναι δικαίωμά μας να κάνουμε τις απαραίτητης έρευνες προκειμένου να επωφεληθούμε από τα αποθέματα που υπάρχουν στην περιοχή της Βόρειας Κύπρου και θα εκμεταλλευτούμε αυτό το δικαίωμά μας. Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να μας επηρεάσει με κανέναν τρόπο ή να μας εμποδίσει. Όλα γίνονται με βάση το δίκαιο της θάλασσας».

Για το θέμα έχει αντιδράσει με έντονο τρόπο η Κυπριακή Δημοκρατία, με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Παναγιώτη Σεντώνα να επισημαίνει την ανάγκη μιας πιο αποτελεσματικής και αποφασιστικής στάσης από πλευράς Ε.Ε. έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για το Barbaros (Μπαρμπαρός), o κ. Σεντώνας είπε πως «είναι μια άλλη ένδειξη των τουρκικών προθέσεων. Η Τουρκία ξανά με τις ενέργειές της επιδεινώνει το ήδη τεταμένο κλίμα στην περιοχή, παραβιάζει ξανά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βρίσκονται σε εξέλιξη ενέργειες της κυβέρνησης σε διάφορα επίπεδα. Ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε επαφή με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, επίσης υπήρξε επικοινωνία και με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κ. Μπορέλ, όπως και επικοινωνία με τη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Οπότε βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες ενέργειες της κυβέρνησης σε ποικίλα επίπεδα, προκειμένου να διαχειριστούμε αυτή τη νέα απαράδεκτη ξανά πρόκληση της Τουρκίας».

Ο κ. Σεντώνας επισήμανε ότι «θα πρέπει η ΕΕ, της οποίας η Κύπρος είναι κράτος μέλος, να διαμορφώσει μια πιο αποτελεσματική και πιο αποφασιστική στάση».

Η τουρκική NAVTEX
TURNHOS N/W : 0999/20
MEDITERRANEAN SEA

1.SEISMIC SURVEY, BY R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON BETWEEN 28 JUL-18 SEP 20 IN AREA BOUNDED BY;
34 49.07 N – 034 21.35 E
35 04.98 N – 034 21.61 E
35 19.94 N – 034 48.76 E
34 41.27 N – 034 47.91 E
34 17.81 N – 034 30.25 E
34 06.57 N – 034 15.20 E
34 17.55 N – 034 15.36 E
34 15.83 N – 033 56.44 E
34 41.31 N – 033 56.73 E

5 NM BERTH REQUESTED

2. CANCEL THIS MESSAGE 182059Z SEP 20.

efsyn.gr

Categories