Μυστήριο με σπόρους άγνωστης προέλευσης: Εστάλησαν σε χιλιάδες πολίτες ανά τον πλανήτη

Πακέτα με την ένδειξη «σκουλαρίκια» που περιλαμβάνουν μυστηριώδεις σπόρους και εστάλησαν σε πολλούς ανθρώπους ανά τον πλανήτη δημιουργούν ανησυχίες έως και μέχρι τη βιολογική τρομοκρατία.

Η Τζαν Γκάουαρντ, αναφέρει ο Guardian, καλλιεργεί σχεδόν τα πάντα στη Βρετανία, από μελιτζάνες μέχρι πιπεριές τσίλι.

Όμως ορισμένοι μυστηριώδεις σπόροι τους οποίους έλαβε μέσω ταχυδρομείου, χωρίς να τους έχει παραγγείλει, δεν θα βρουν θέση στον κήπο της.

«Δεν έχω ιδέα τι είναι, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση. Ποτέ δεν θα φύτευα κάτι που γνωρίζω από πού προέρχεται» σημειώνει.

Η Γκάουαρντ είναι ανάμεσα σε ενδεχομένως χιλιάδες ανθρώπους που έχουν λάβει τον τελευταίο καιρό αυτούς τους σπόρους, σε συσκευασία που αναγράφει «σκουλαρίκια».
Περιστατικά έχουν καταγραφεί σε ΗΠΑ, Καναδά, Νέα Ζηλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τα πακέτα να έχουν δημιουργήσει ανησυχία για ζητήματα βιοασφάλειας, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει διεθνείς έρευνες για την προέλευσή τους.

Την Τρίτη αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας εξέδωσαν προειδοποίηση για τους «άγνωστους, μυστηριώδεις» σπόρους, οι οποίοι έχουν σταλεί από διάφορα σημεία του πλανήτη.

Μόνο στη Φλόριντα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 630 περιπτώσεις με έναν αγρότη να ισχυρίζεται ότι έλαβε τουλάχιστον τρία πακέτα. Γυναίκα από το Τέξας αναφέρει ότι έλαβε τους σπόρους τον Απρίλιο και τους φύτεψε, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν ζητήσει από τους παραλήπτες να μην φυτεύουν τους σπόρους έως ότου αποκαλυφθεί η προέλευσή τους.

Αντίστοιχες προειδοποιήσεις στέλνουν και οι αρμόδιες υπηρεσίες σε Βρετανία και Νέα Ζηλανδία.

Η πιο πιθανή εξήγηση φέρεται να είναι πως οι σπόροι αποτελούν κάποιας μορφής «δόλωμα» για διαδικτυακή απάτη όπου πωλητές στέλνουν προϊόντα για να δημιουργήσουν την επίπλαστη εικόνα συναλλαγών, ώστε να παρουσιάσουν ψεύτικες κριτικές και να διαφημίσουν τις επιχειρήσεις τους.

Φυσικά, δεν λείπουν και οι πιο… συνομωσιολογικές ερμηνείες που αναφέρουν ότι οι σπόροι θα μπορούσαν να ανήκουν σε παρασιτικά φυτά και να έχουν σταλεί με στόχο να εισάγουν ασθένειες ή να δημιουργήσουν κινδύνους για την εθνική ασφάλεια. Τη θεωρία αυτή περί βιολογικής τρομοκρατίας, όμως, δεν φαίνεται να θεωρούν πιστευτή οι ειδικοί που συμμετέχουν στις έρευνες.

efsyn.gr

Categories