Δελφίνι χάθηκε στην Αλόννησο – Ζήτησε βοήθεια από τους λουόμενους (video)

Μια μεγάλη επιχείρηση στήθηκε στην παραλία Γλυφά Στενή Βάλα στην Αλόννησο

Ένα μικρό δελφίνι βγήκε στην άκρη της παραλίας δείχνοντας πως ήθελε βοήθεια από τους ανθρώπους.

Όλα ξεκίνησαν όταν μια κυρία στην άκρη της παραλίας είδε δίπλα της ένα μικρό δελφίνι να κολυμπάει και αρχικά ξαφνιάστηκε ευχάριστα, μέχρι που διαπίστωσε πως κάτι δεν πάει καλά.

Αμέσως ενημέρωσε την ΜΟΜ την εταιρία για την μελέτη και προστασία της μεσογειακής φώκιας, και εκείνη με την σειρά της επικοινώνησε με την περιβαλλοντολογική οργάνωση «Αρίων», την γνωστή οργάνωση για την διάσωση και την περίθαλψη κητωδών από την οποία έσπευσαν αμέσως η πρόεδρος της οργάνωσης και καθηγήτρια κτηνιατρικής στο ΑΠΘ Νατάσσα Κομνηνού, αλλά και ο κτηνίατρος Ανδρέας Κυριαζής.

Όλοι μαζί, για πάνω από 6 ώρες παρέμειναν στα νερά του θαλάσσιου πάρκου της Αλοννήσου, του χορήγησαν φαρμακευτική αγωγή και έστησαν μια μεγάλη επιχείρηση διάσωσης του μικρού δελφινιού που κολυμπούσε στα ρηχά αφού είχε χάσει τον προσανατολισμό του .

Η διάσωση συνεχίζεται μέχρι τώρα και με βάρδιες θα κρατήσουν το δελφίνι στο νερό μέχρι να δουν ότι είναι καλά και να μπορέσει μόνο του να επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον.

Πηγή: newsit.gr

altsantiri.gr


Ο χρήστης ARION είναι στην πόλη Steni Vala.
2 ημ.

(Please scroll further down for the English version)

Στις 2 Αυγούστου 2020 το μεσημέρι, προσάραξε ζωντανό #δελφίνι, στην Παραλία Γλυφά στη Στενή Βάλα της #Αλοννήσου.

Επί τόπου βρέθηκαν, άμεσα, η Δρ. Αναστασία Κομνηνού, καθηγήτρια Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ και Πρόεδρος του ΑΡΙΩΝ, ο Κίμων Κοεμτζόπουλος βιολόγος της Μομ και ο κ. Ανδρέας Κυριαζής κτηνίατρος του ΑΡΙΩΝ, οι οποίοι διαχειρίστηκαν το περιστατικό. Παρόντες ήταν, επίσης, η κ. Ελένη Τούντα και ο κ. Πάνος Δενδρινός, βιολόγοι και μέλη του ΔΣ της Μομ, η Κωνσταντίνα Μαλαματένιου και άλλοι κάτοικοι της Στενής Βάλας -φύλακες του Θαλάσσιου Πάρκου της Αλοννήσου- οι οποίοι συμμετείχαν στη διάσωση.

Επρόκειτο για νεαρό, αρσενικό #ζωνοδέλφινο (#Stenella #coeruleoalba), μήκους 1.5 μ περίπου, το οποίο παρουσίαζε αποπροσανατολισμό, δυσκολία στην κολύμβηση και στην αναπνοή. Του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και 10 ώρες αργότερα το δελφίνι απομακρύνθηκε μόνο του και δεν εμφανίστηκε πλέον. Σε κάθε περίπτωση ο ARION και η MOm – Monachus monachus είναι σε επιφυλακή και περιπολούν στην περιοχή για πιθανή επανεμφάνιση του.

Στο συμβάν ήταν, επίσης, παρούσα και η κ. Βέρα Αλεξανδροπούλου, Αντιπρόεδρος του «Ιδρύματος Thalassa» (Thalassa Foundation) το οποίο ευχαριστούμε θερμά για τη συνεχή και αμέριστη υποστήριξη του σε δράσεις σχετικές με τη διάσωση και την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών (δελφίνια, φάλαινες και φώκιες) στη χώρα μας.

Σε παρόμοιες περιπτώσεις παρακαλούμε να επικοινωνήστε άμεσα με το πλησιέστερο λιμεναρχείο και τον ΑΡΙΩΝ ή τη Μομ (για φώκιες).

Φωτογραφίες: Πάνος Δενδρινός/Mom και Ανδρέας Κυριαζής/ARION

https://www.facebook.com/ARION.org/photos/pcb.3249430265143559/3251890578230861/?type=3&theater

 

Categories