Μητσοτάκης για ΑΟΖ: Συμφωνία μεταξύ δύο νόμιμων κυβερνήσεων

Νέα δήλωση για τη συμφωνία τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο έκανε από τη Ρόδο την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, επιβεβαιώνει τα κυριαρχικά δικαιώματα στα νησιά και ακυρώνει στην πράξη το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας-Τρίπολης.

Ο κ. Μητσοτάκης σε δήλωση του, στην διάρκεια της σύσκεψης που είχε με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων σήμερα το πρωί στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο, χαρακτήρισε ως εθνική επιτυχία την υπογραφή της συμφωνίας, απόλυτα σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, που βάζει σφραγίδα ειρήνης και νομιμότητας στην περιοχή και κλείνει μια εκκρεμότητα 15 ετών.

«Η διπλωματία, όταν λειτουργεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο, μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

»Και μόνο το Διεθνές Δίκαιο είναι αυτό που εγγυάται τελικά την αρμονική συνύπαρξη των λαών και την ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών», σημείωσε.

«Και θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα θα το ακούσουν όλες οι χώρες στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η «χθεσινή σημαντική εξέλιξη αναμφισβήτητα θέτει μία σφραγίδα ειρήνης, σταθερότητας αλλά και νομιμότητας στην ευρύτερη περιοχή».

«Ταυτόχρονα υπηρετεί τις πάγιες εθνικές μας επιδιώξεις.

»Γιατί στηρίζεται αυτή η συμφωνία, όπως και η συμφωνία που υπογράψαμε πριν από λίγες εβδομάδες με την Ιταλία, στο Δίκαιο της Θάλασσας.

»Υπογράφεται ανάμεσα σε δύο νόμιμες κυβερνήσεις χωρών.

»Αναγνωρίζει στα νησιά μας υφαλοκρηπίδα και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες.

»Και βέβαια ακυρώνει στην πράξη παράνομες συμφωνίες, όπως αυτή μεταξύ της Τουρκίας και της διοίκησης της Τρίπολης», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Χθες, από την ακριτική Θράκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισημάνει πως: «χρειάστηκαν 15 χρόνια διαπραγματεύσεων για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, με την οποία αναγνωρίζονται όλα τα δικαιώματα των νησιών μας στις Θαλάσσιες Ζώνες τους».

tribune.gr

Categories