Κορωνοϊός: Μεγάλη ζημιά -Χάνεται το στοίχημα του τουρισμού και για τον Αύγουστο

Πυκνώνουν τα σύννεφα στον τουρισμό. Το συνεχιζόμενο «άνοιξε – κλείσε» των συνόρων, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων έχουν φέρει τα πάνω κάτω, με σαφώς χαμηλότερες των προσδοκιών τις αφίξεις από το εξωτερικό, ενώ και η κίνηση από πλευράς των Ελλήνων είναι επίσης κατώτερη του αναμενομένου.

Oσο κι αν άπαντες, φορείς εντός και εκτός τουρισμού, θέλουν να αποφύγουν τις συγκρίσεις με την περυσινή χρονιά, δεν παύει να είναι γεγονός ότι ο Ιούλιος, ο πρώτος μήνας της επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού, έκλεισε με την κίνηση περίπου στο 1/4 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, οπότε είχε καταγραφεί ρεκόρ αφίξεων -αεροπορικών και οδικών- που είχαν φτάσει στα 6 εκατομμύρια (3,9 εκατομμύρια αεροπορικές και 2,1 εκατομμύρια οδικές αφίξεις). Φέτος τον Ιούλιο ο αριθμός των εισερχομένων στις πύλες εισόδου της χώρας κυμαίνεται μόλις και μετά βίας πέριξ του 1,5 εκατομμυρίου.

Την ίδια στιγμή, οι ισχνές κρατήσεις για τον Αύγουστο αλλά και το γεγονός ότι βασικές αγορές όπως αυτές των ΗΠΑ και της Ρωσίας μένουν εκτός, οδηγούν πολλούς επιχειρηματίες στην απόφαση να κλείσουν εκ νέου τα ξενοδοχεία που άνοιξαν μέσα στον Ιούλιο, ελλείψει κρατήσεων για τον πιο θερμό μήνα του καλοκαιριού. Δεν είναι τυχαίο ότι ο όμιλος Μουζενίδη, που διακινεί τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών από αγορές όπως η Ρωσία και η Ουκρανία, με σημαντική δραστηριότητα και σε άλλες αγορές της Βαλκανικής (π.χ. Σερβία), πήρε την απόφαση να κλείσει μέσα στον Αύγουστο ξενοδοχεία του στη Βόρεια Ελλάδα, με δεδομένο τον πολύ μικρό αριθμό των κρατήσεων από τις αγορές όπου δραστηριοποιείται. Σημειωτέον ότι ο όμιλος διακινεί περί τις 450.000 τουρίστες στην Ελλάδα και έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στη Ρωσία, μια σημαντική αγορά για τη χώρα μας, η οποία, τώρα, εν μέσω κορωνοϊού, παραμένει κλειστή – οι Ρώσοι ανακοίνωσαν το άνοιγμα των ταξιδίων προς τα τουρκικά παράλια από τις 8 Αυγούστου.

Διάψευση των προσδοκιών στο… restart

Εχοντας ήδη την εμπειρία του πρώτου μήνα του… restart και με το δεδομένο ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν αλλάξει επί τα χείρω σε σχέση με τον Ιούνιο, προ της επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού, οι ξενοδόχοι φαίνεται ότι επικεντρώνονται τώρα περισσότερο στα θέματα επιβίωσής τους παρά στις τρέχουσας αφίξεις τουριστών.

«Με χαμένη τη φετινή σεζόν, είναι πλέον ουσιώδης η επιβίωση έως το καλοκαίρι του 2021», τονίζουν προς όλες τις κατευθύνσεις οι τουριστικοί φορείς, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα για άμεσα εμπροσθοβαρή μέτρα και ρυθμίσεις για τις οφειλές προς το Δημόσιο.

Η μέση πληρότητα, με βάση τα στοιχεία από τις 52 ενώσεις ξενοδόχων πανελλαδικά, στο τέλος Ιουλίου έκλεισε χειρότερα απ’ ό,τι αναμενόταν, στο 22%-25%, και κατ’ εξαίρεση σε ορισμένες περιοχές στο 30%, ενώ στις μεγάλες πόλεις (π.χ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη) οριακά έφτασε στο 10%. Βασικές αιτίες, η αύξηση των κρουσμάτων στις ευρωπαϊκές αγορές, η οποία επηρεάζει τις συχνότητες των δρομολογίων αλλά και την πληρότητα των αεροπλάνων πανελλαδικά, με αποτέλεσμα οι πτήσεις από το εξωτερικό να ήταν συνολικά μειωμένες τον Ιούλιο σε ποσοστό 70%, ενώ ειδικά για τη βόρεια Ελλάδα η έξαρση των κρουσμάτων στα Βαλκάνια χαμήλωσε απότομα τον πήχη ακόμη και για τον οδικό τουρισμό.

Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες δωδεκάμηνης λειτουργίας στα αστικά κέντρα καταγράφουν ακόμη και μονοψήφιες πληρότητες. Μάλιστα εκτιμάται ότι τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας είναι που θα έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα από το φθινόπωρο.

πηγή:protothema

aftodioikisi.gr

Categories