Παιχνίδι για γερά νεύρα στο Αιγαίο – Συνεχίζει τον πλου εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis

Νέος προκλητικός χάρτης από τους Τούρκους-

Παιχνίδι εντυπώσεων και υπομονής

Συνεχίζει να πλέει και σήμερα, Τρίτη, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis το οποίο συνοδεύουν δύο μικρότερα ερευνητικά και πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και με τη σειρά τους παρακολουθούν μια σειρά από ελληνικά πολεμικά.

Η κατάσταση εξακολουθεί να μυρίζει «μπαρούτι», άπαντες και από τις δύο πλευρές δηλώνουν σε ετοιμότητα, ωστόσο προς ώρας αυτό που συμβαίνει είναι ότι το Oruc Reis έχει απλώσει καλώδια, όπως προβλέπει η διαδικασία για να ξεκινήσει την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών, αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορεί να κάνει έρευνες λόγω του θορύβου που προκαλούν τα πλοία.

Η θέση του Oruc Reis σήμερα το πρωί

REIS

Περισσότερο, λοιπόν, μοιάζει σαν η Άγκυρα να θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις διασφαλίζοντας ότι η Αθήνα δεν θα εμποδίσει τον πλου του πλοίου της παρότι αυτό βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Ελλάδα από την πλευρά της κρατά αμυντική στάση, ωστόσο «κόκκινη γραμμή» αποτελεί για τη χώρα μας η έναρξη ερευνών εντός υφαλοκρηπίδας της με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για παιχνίδι εντυπώσεων και όλοι εύχονται να μείνουμε σε αυτό καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές.

Νέος προκλητικός χάρτης από την Τουρκία – Έρευνες μέχρι τα ανοικτά της Καρπάθου

Εκ νέου θέμα Καστελόριζου θέτει η Τουρκία και μάλιστα κατηγορεί την Ελλάδα ότι δημιουργεί εντάσεις «με τους μαξιμαλιστικούς της ισχυρισμούς», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Cagatay Erciyes.

Ο Erciyes, μάλιστα, δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτή τη δήλωση αλλά τόνισε επίσης ότι οι αξιώσεις της Αθήνας έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές Δίκαιο, ενώ μέσω του νέου, προκλητικού χάρτη που εμφάνισε, η Άγκυρα προαναγγέλλει έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο. Οι έρευνες αυτές είναι σε πολύ κοντινή απόσταση από την Κάρπαθο.

«Το Oruc Reis ξεκίνησε τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας σήμερα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που δηλώθηκε στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση για αυτή τη δραστηριότητα», ανέφερε ο Erciyes.

Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς ο Μητσοτάκης

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Βρυχάται» ο Ερντογάν: Έχουμε την ισχύ να καταστρέψουμε κάθε «συμμαχία του κακού»

Ασταμάτητη είναι η τουρκική προκλητικότητα, καθώς σε δήλωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε χθες ότι η Ελλάδα αυξάνει την ένταση στην Αν. Μεσόγειο.

«Η πλευρά που αυξάνει την ένταση στη Μεσόγειο δεν είναι η Τουρκία, αλλά η Ελλάδα», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, όπως μεταδίδει το TRT Haber, και προσθέτει: «Δεν εναπόκειται σε κανέναν να προσπαθήσει να αποκλείσει τη χώρα μας από τη Μεσόγειο, η οποία βρίσκεται υπό τουρκική κυριαρχία εδώ και αιώνες».

«Η Ελλάδα έχει δείξει ότι δεν είναι ειλικρινής σχετικά με τον διάλογο με την πειρατική συμφωνία που συνήψε με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου 2020. Με αυτήν τη συμφωνία, παραβιάστηκε η υφαλοκρηπίδα της χώρας μας και της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο. Με αυτήν την εξέλιξη, το πλοίο Oruc Reis ξεκίνησε την προγραμματισμένη σεισμική ερευνητική δραστηριότητα από σήμερα. Δεν υπάρχει νομική βάση για την Ελλάδα να αντιταχθεί στη δραστηριότητά μας», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ σε άλλο σημείο.

«Η Τουρκία έχει την ισχύ, τη δυνατότητα να καταστρέψει “συμμαχίες του κακού” στη Μεσόγειο που είναι εναντίον της», προσθέτει. «Όσοι ενεργούν σύμφωνα με το “Είμαι ο μοναδικός ιδιοκτήτης της Μεσογείου” θα απογοητευτούν πικρά», επισημαίνει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κάλεσε τις χώρες της Μεσογείου να συνεργαστούν για την εξεύρεση μιας «αποδεκτής φόρμουλας που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων», σε μια σύντομη δήλωση που έκανε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Είπε ότι η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να επιλύσει το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου μέσω του διαλόγου σε δίκαιη βάση. Προσέθεσε ωστόσο ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει «να αγνοούν την Τουρκία» και «να την εγκλωβίσουν στις ακτές της».

«H Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα νόμιμα δικαιώματα, στα εδάφη ή στις θάλασσες των άλλων. Όμως θέλουμε κι εμείς να μας προσεγγίζουν με τον ίδιο τρόπο. Δεν θα επιτρέψουμε να αγνοούν την Τουρκία με την τεράστια έκταση των 780 τετρ. χιλιομέτρων εδαφών και να προσπαθήσουν να την εγκλωβίσουν στις ακτές της με κάποια νησιά λίγων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στον κόσμο καμία χώρα δεν σκύβει το κεφάλι σε ένα τέτοιο ηλίθιο και αβάσιμο αίτημα» ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Κάλεσε όλες τις χώρες της Μεσογείου «να συναντηθούμε, να βρούμε μια φόρμουλα που προστατεύει τα συμφέροντα όλων και είναι αποδεκτή από όλους», λέγοντας πως «όσοι κλείνουν τα αυτιά τους σε αυτό το κάλεσμα με ενέργειες που ξεπερνούν το μπόι τους και με βήματα που δεν τους αρκεί η δύναμη τους, αμαυρώνουν το μέλλον της χώρας τους με τα δικά τους χέρια».

Είπε πως η Τουρκία είναι «υπέρ του διαλόγου και της επίλυσης των διαφορών με δίκαιο τρόπο και είμαστε έτοιμοι» και συμπλήρωσε: «Μέχρι να επικρατήσει η κοινή λογική, εμείς θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα σχέδια μας και στο μέτωπο και στη διπλωματία. Έτσι το Oruc Reis χθες το βράδυ τις 8.00 απέπλευσε από την Αττάλεια και κατευθύνθηκε στην περιοχή εργασιών του και το πρωί στις 8.00 ξεκίνησε τις εργασίες του».

Άμεση κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας

Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας ευθύς μόλις δημοσιεύθηκε η παράνομη τουρκική NAVTEX, για σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τονίζουν διπλωματικές πηγές.

Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα με έκδοση αυστηρής ανακοίνωσης, διά της οποίας αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ο προσχηματικός χαρακτήρας της φερόμενης τουρκικής ετοιμότητας για διάλογο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό, θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τέλος, η Τουρκία καλείται να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Επιπλέον, σημειώνουν πως ο Νίκος Δένδιας είχε ήδη δώσει από το πρωί οδηγίες στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα να διενεργήσει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολούθησαν τηλεφωνικές συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, κατά τις οποίες, όπως γνωστοποιούν, ο υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε το περιεχόμενο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου που συνήφθη επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων καλής γειτονίας και αναφέρθηκε στις προκλητικές κινήσεις της Αγκυρας στην περιοχή, ως αντίδραση στην καθόλα νόμιμη αυτή συμφωνία. Γνωστοποιούν επίσης πως οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Υπενθυμίζουν δε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε το πρωί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς «και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ το απόγευμα συνομίλησε και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Δείτε σχετικά video ΕΔΩ

altsantiri.gr

 

Categories