Μαζικές απολύσεις σε παιδικούς σταθμούς

Ο Δήμος Περιστερίου και ο Δήμος Αλίμου δεν ανανεώνουν τις συμβάσεις σε 34 εργαζόμενους. ● Το Περιστέρι επικαλείται απώλεια εσόδων λόγω πανδημίας, ενώ στον Αλιμο προφασίστηκαν ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δεν υπάκουσαν σε εντολές και οδηγίες.
«Ιός» μαζικών απολύσεων εργαζομένων σε παιδικούς σταθμούς εντοπίζεται σε δήμους της Αττικής, με τη δημοτική αρχή Περιστερίου να οδηγεί στην ανεργία 18 εργαζόμενους και τη δημοτική αρχή Αλίμου άλλους 16, ενημερώνοντάς τους ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους για την ερχόμενη σχολική χρονιά. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι έμαθαν ότι χάνουν τη δουλειά τους τη στιγμή που βρίσκονται σε καλοκαιρινή άδεια, καθώς οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί είναι κλειστοί τον Αύγουστο. Στην περίπτωση του Δήμου Περιστερίου ενημερώθηκαν για τις αποφάσεις της δημοτικής αρχής… μέσω τηλεφώνου.

Πρόκειται για εργαζόμενους που απασχολούνται στους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ και οι συμβάσεις τους ανανεώνονται κάθε χρονιά. Στον Αλιμο οι προς απόλυση εργαζόμενοι απασχολούνταν με αυτό το καθεστώς επί 11 συναπτά έτη, όπως τονίζουν η δημοτική αντιπολίτευση και ο Σύλλογος Εργαζομένων, ενώ στο Περιστέρι οι 18 εργαζόμενοι απασχολούνταν με ανανεούμενες συμβάσεις τα τελευταία λίγα χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση οι δημοτικές αρχές κατηγορούνται από τα τοπικά Σωματεία Εργαζομένων ότι με τις επιλογές τους θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των δομών παιδικής φροντίδας, καθώς όλοι οι εργαζόμενοι συνέβαλαν με αυταπάρνηση στο εκπαιδευτικό έργο των σταθμών.

Στον Αλιμο, η απόφαση ελήφθη από το διοικητικό συμβούλιο του αρμόδιου για τους παιδικούς σταθμούς οργάνου σε διά περιφοράς συνεδρίαση ελέω κορονοϊού, χωρίς να προηγηθεί ουσιαστική συζήτηση, τονίζει η δημοτική παράταξη «Ανω-Κάτω Καλαμάκι». Δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις των 16 εργαζομένων με τη δημοτική αρχή να επικαλείται «μη προσήκουσα εκ μέρους τους παροχή υπηρεσιών καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης», περιγράφει η αντιπολιτευόμενη παράταξη που κάνει λόγο για αιτιάσεις που αφήνουν έκθετο τον Δήμο Αλίμου, «καθώς δεν είναι τεκμηριωμένο σε ποιες εντολές και οδηγίες δεν υπάκουσαν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, για τους οποίους δεν έχει προκύψει το παραμικρό».

Στο Περιστέρι, η δημοτική αρχή φέρεται να επικαλέστηκε την απώλεια εσόδων στα δημοτικά ταμεία λόγω της πανδημίας. Συνάδελφοι των εργαζομένων αμφισβητούν το εν λόγω επιχείρημα και θυμίζουν ότι σε περιπτώσεις συμβασιούχων μέσω ΕΣΠΑ το μισθολογικό τους κόστος καλύπτεται κυρίως από το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για τους παιδικούς σταθμούς και ένα μικρότερο μέρος του από τον δήμο. Η Σωματειακή Επιτροπή του Συνδικάτου ΟΤΑ καταγγέλλει τη δημοτική αρχή Περιστερίου για την επιλογή της να ανακοινώσει τηλεφωνικά στους εργαζομένους τις απολύσεις τους «σαν τον κλέφτη μέσα στο κατακαλόκαιρο».


Οι δήμαρχοι Αλίμου και Περιστερίου, Ανδρέας Κονδύλης (αριστερά) και Ανδρέας Παχατουρίδης (δεξιά).

Σε αμφότερες των περιπτώσεων, έπονται συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων όπου και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την ανανέωση ή μη των συμβάσεων. Αναμένονται παρεμβάσεις εργαζόμενων στις επικείμενες συνεδριάσεις. Με ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί τους δημάρχους Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη, και Περιστερίου, Ανδρέα Παχατουρίδη να ανακαλέσουν τις αποφάσεις για απολύσεις. Επίσης, η Ομοσπονδία καλεί την ΚΕΔΕ να πάρει άμεσα θέση και να καταδικάσει κάθε απόλυση εργαζομένου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «καθώς, το Διοικητικό της Συμβούλιο έχει αποδεχθεί επίσημα και έχει ανακοινώσει τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων και στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς». Επιπλέον, καλεί τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση τακτοποίησης όλων όσοι εργάζονται στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

efsyn.gr

Categories