Πόλεμος νεύρων στο Αιγαίο – Ξανά εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis

Τα ελληνικά πλοία εξακολουθούν να παρακολουθούν την πορεία του και βέβαια να είναι σε απόλυτη ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο

Πόλεμο νεύρων συνεχίζουν να κάνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο, καθώς περίπου 12 ώρες μετά την αλλαγή πορείας του Oruc Reis και την έξοδό του από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, άλλαξε εκ νέου προσανατολισμό και πλέον είναι έτοιμο να μπει ξανά εντός αυτής.

Περίπου στις 19.20 το απόγευμα της Τετάρτης, το τουρκικό πλοίο, τα δύο μικρότερα ερευνητικά που το συνοδεύουν και τα δέκα πολεμικά πλοία βγήκαν εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και εισήλθαν στην κυπριακή ΑΟΖ σε μια κίνηση που η αλήθεια είναι ότι προκάλεσε έκπληξη.

Σήμερα τα ξημερώματα, ωστόσο, το Oruc Reis εισήλθε ξανά σε ελληνική υφαλοκρηπίδα συνεχίζοντας το παιχνίδι εντυπώσεων μια και έρευνα δεν έχει πραγματοποιήσει ούτε γι αστείο…

Τα ελληνικά πλοία εξακολουθούν να παρακολουθούν την πορεία του και βέβαια να είναι σε απόλυτη ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο ενώ και η κυβέρνηση ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα κατά το χθεσινό του διάγγελμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «απαντάμε, δεν προκαλούμε. Καμία πρόκληση δε θα μείνει αναπάντητη, θα το αποδείξουμε αν χρειαστεί. Η Ελλάδα είναι μία χώρα υπερήφανη και ισχυρή. Μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στους κανόνες καλής γειτονίας. Επιδιώκουμε με όλους γέφυρες ειρήνης, καλής πίστης και συνεργασίας».

Συνέχισε, δε, λέγοντας ότι «και με στιβαρότητα προσβλέπουμε να επικρατήσει, επιτέλους, η λογική στη γειτονική μας χώρα. Ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει ένας καλόπιστος διάλογος. Βασισμένος στο Διεθνές Δίκαιο και στον αμοιβαίο σεβασμό για τη μία διαφορά που αποτελεί το αντικείμενο συζήτησης και ενδεχόμενης προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο: Την οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τα μηνύματα του Μακρόν

Την ανησυχία του για τις εντάσεις που προκαλούνται από τις μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις πετρελαϊκές έρευνες, οι οποίες θα πρέπει να σταματήσουν για να υπάρξει διάλογος μεταξύ των γειτονικών χωρών και συμμάχων στους κόλπους του ΝΑΤΟ, εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο γάλλος πρόεδρος – με μηνύματα του και στα ελληνικά στο Twitter – ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθεί η γαλλική στρατιωτική παρουσία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ. «Προκειμένου να εκτιμήσει καλύτερα την κατάσταση σε αυτήν την περιοχή της Μεσογείου και να δείξει τη βούλησή του ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, ο πρόεδρος αποφάσισε να ενισχύσει προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο εντός των επόμενων ημερών, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Υπενθυμίζοντας τη σπουδαιότητα να επιλυθούν οι τρέχουσες διαφορές μέσω του διαλόγου», υπογράμμισε «την ανάγκη βαθύτερου διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και χαιρέτισε, ως προς αυτό, τη μεσολαβητική πρωτοβουλία της Γερμανίας», συνεχίζει το κείμενο.

Εκτός από την επικοινωνία με τον Μακρόν, ο πρωθυπουργός είχε συνομιλία και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Άμπντελ Φατάχ αλ-Σίσι με φόντο την τουρκική προκλητικότητα.

Στη συνέχεια απηύθυνε διάγγελμα στο οποίο έκανε λόγο για «ενδεχόμενη προσφυγή σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο» με θέμα την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα στην Άγκυρα ότι «καμία πρόκληση αναπάντητη, θα το αποδείξουμε αν χρειαστεί».

 

altsantiri.gr

Categories