Στα λόγια έμεινε πάλι το ​​​Συμβούλιο ΥΠ.ΕΞ. της Ε.Ε.

Μία ακόμα έκκληση από τις Βρυξέλλες προς την Άγκυρα. Στο επόμενο Συμβούλιο ΥΠ.ΕΞ. οι κυρώσεις… εάν χρειαστούν. Τι υποστηρίζει ο Ν. Δένδιας για την τηλεδιάσκεψη και τη συνάντηση με τον Μ. Πομπέο.
«Χάδια» στην Τουρκία, για άλλη μία φορά, από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά οποίο, σύμφωνα με τον ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική εκφράστηκε «απόλυτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο».

«Καλούμε την Τουρκία να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση και να επιστρέψει στο διάλογο» έγραψε στο Twitter o Ζοζέφ Μπορέλ, μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη, διάρκειας 4,5 ωρών στην οποία το πρώτο θέμα που τέθηκε ήταν αυτό της τουρκικής παραβατικότητας.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Associated Press, κεντρικό θέμα φαίνεται πως ήταν η αμφισβήτηση εγκυρότητας των προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία, την οποία ακολούθησε σκληρή αστυνομική καταστολή κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, που ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε την ικανοποίησή του από την καταδίκη της παράνομης τουρκικής συμπεριφοράς και από τη συμπαράσταση που εξέφρασαν και οι εταίροι προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Στο επόμενο Συμβούλιο ΥΠ.ΕΞ. οι κυρώσεις… εάν χρειαστούν
Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τον κατάλογο κυρώσεων που έχει ζητήσει το Συμβούλιο από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. ανέφερε πως βρίσκεται υπό διαμόρφωση και παρέπεμψε στην επόμενη συνεδρίαση των ΥΠ.ΕΞ. στο Βερολίνο (27-28 Αυγούστου). Και πρόσθεσε πως στόχος είναι να υπάρχει ένα έτοιμο εργαλείο στα χέρια της Ε.Ε., αν χρειαστεί, προκειμένου να ωθήσει την Τουρκία να επανέλθει στον δρόμο της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου.

Ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε πως «η μόνη υπαίτια για την κατάσταση η Τουρκία και πως όλοι συμμερίζονται τη θέση αυτή», έκανε λόγο για «προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στην περιοχή» και σημείωσε πως η Αθήνα παραμένει ανοιχτή σε διάλογο και με την Άγκυρα, όχι όμως υπό το κράτος εκβιασμών. Και επανέλαβε πως οι εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο είναι προσχηματικές καταρρίπτονται από τις ενέργειές της.

Από τη συνάντηση Πομπέο – Δένδια / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ / ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη Βιέννη, ο υπουργός ισχυρίστηκε πως και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε σαφή τοποθέτηση επί του θέματος «που δεν επιτρέπει την παραμικρή παρερμηνεία. Είχα την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω γι’ αυτή τη σαφή θέση του υπουργείου του και της αμερικανικής πλευράς». «Η Τουρκία στρατιωτικοποιεί την κατάσταση. Εκθέτει με τον πιο προφανή τρόπο, την έλλειψη νομικών επιχειρημάτων από την πλευρά της» πρόσθεσε.

Η σχετική ανακοίνωση του Αμερικανικού υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως στο επίκεντρο της συνομιλίας Δένδια και Πομπέο βρέθηκε η επείγουσα ανάγκη για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και η ισχυρή διμερή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας ξανά το «Oruc Reis»
Στο μεταξύ το «Oruc Reis» άλλαξε πάλι πορεία και πλέον κινείται βορειοανατολικά, ευρισκόμενο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και εντός της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής Navtex. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και σήμερα σειρά Τούρκων αξιωματούχων προχώρησαν σε δηλώσεις για το «Oruc Reis» με πρώτο και καλύτερο τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε θα συνεχιστεί η αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου μέχρι τις 23 Αυγούστου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολούθησε ο υπουργός Αμυνας της γείτονος, Χουλουσί Ακάρ, που ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα είναι αυτή η οποία «δεν αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο» αλλά «μόνο τις εγωιστικές μονόπλευρες απαιτήσεις και προσεγγίσεις που είναι ασυμβίβαστες με τα γεγονότα. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι αυτές οι ενέργειες δεν συμβαδίζουν με την λογική και το δίκαιο και ότι με αυτόν τον τρόπο δεν ωφελείται κανείς. Ούτε στο παρελθόν ούτε σήμερα, πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει το παράδειγμα των υπάρχει».

efsyn.gr

Categories