Μεταμόρφωση: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, προβλήματα από τον τοξικό καπνό

Τα υλικά που βρίσκονταν μέσα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στη Μεταμόρφωση και το θερμικό φορτίο που έχει δημιουργηθεί καθιστούν δύσκολη την κατάσβεση της φωτιάς, με ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν ολονύχτια μάχη έως ότου τη θέσουν υπό πλήρη έλεγχο.

Η φωτιά, που ξέσπασε νωρίς το πρωί του Σαββάτου 15 Αυγούστου, επί της οδού Σώρου, αν και είχε καλύτερη εικόνα, συνέχιζε να καίει μέχρι αργά το βράδυ, ωστόσο οι πυροσβέστες και οι εθελοντές κατόρθωσαν να αποτρέψουν τη μετάδοσή της σε γειτονικά κτίρια και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 48 άνδρες με 16 οχήματα, εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες των γύρω δήμων, αλλά και δυνάμεις της περιφέρειας. Τα ιπτάμενα μέσα σταμάτησαν να επιχειρούν όταν έπεσε το σκοτάδι.

EUROKINISSI/ ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Ο καπνός εξακολουθεί να είναι πολύ πυκνός, δημιουργώντας προβλήματα ενώ εκδόθηκε σύσταση από την Πολιτική Προστασία προς του πολίτες, για να προστατευθούν από τον τοξικό καπνό.

Άνοιξε η εθνική οδός
Ανοιχτή είναι η εθνική οδός στο ρεύμα προς Λαμία, ενώ από τις 5 μ.μ. δόθηκαν στην κυκλοφορία και δύο λωρίδες στο ρεύμα προς Αθήνα.

Η διασπορά του καπνού
Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το νέφος της πυρκαγιάς σκέπασε μεγάλο μέρος της Αττικής μέχρι τις απογευματινές ώρες.

Στο σχετικό γράφημα παρουσιάζεται μια πρώτη προσέγγιση του παράγοντα αραίωσης (δείκτης για τη συγκέντρωση ρύπων στην ατμόσφαιρα) από αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης για τα πρώτα 100μ ύψος από το έδαφος.


Αμέσως μετά την έναρξη της πυρκαγιάς μεταξύ 06:45-07:45 φαίνεται ότι το κέντρο της Αθήνας δέχθηκε μεγάλες ποσότητες αερολυμάτων (κίτρινες και μπλε αποχρώσεις), ενώ στη συνέχεια μέχρι το μεσημέρι και τα νότια προάστια της Αθήνας είχαν σκεπαστεί από το πυκνό νέφος.

Τις απογευματινές ώρες οι ελαφρώς ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι μείωσαν τη συγκέντρωση του καπνού και παρατηρείται στροφή του πλουμίου προς τα δυτικά προάστια της Αθήνας.

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου η συγκέντρωση καπνού έχει μειωθεί σημαντικά, παρέμεναν όμως αυξημένες ποσότητες καπνού στην κατώτερη ατμόσφαιρα δυτικά της Αθήνας.

Ανακοίνωση ΚΚΕ
«Σαφείς απαντήσεις» ζητά το ΚΚΕ από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Αττικής για την πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών.

Όπως τονίζει, «δεν είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια πυρκαγιά ξεσπά σε εργοστάσιο με παρόμοια υλικά, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, αλλά και για το συστηματικό έλεγχο τους από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Μια πυρκαγιά που έχει μετατρέψει ολόκληρη την Αττική σε θάλαμο επικίνδυνων αερίων και επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την υγεία των κατοίκων και κυρίως των ευπαθών ομάδων».

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Αττικής, πέρα από τα μέτρα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο της Μεταμόρφωσης, πρέπει να δώσουν σαφείς απαντήσεις για τις αιτίες, την τήρηση των μέτρων προστασίας, αλλά και για άλλες πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Πάνω απ’ όλα χρειάζεται να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και προστασίας, που θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους, όπως επίσης να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης ενός πιθανού βιομηχανικού ατυχήματος, σε μια περιοχή που εργοστάσια με εύφλεκτα υλικά βρίσκονται δίπλα ή και μέσα στον οικιστικό ιστό».

efsyn.gr

Categories