Παρέμβαση Μέρκελ για τα ελληνοτουρκικά

Επιμένει στον διάλογο η Γερμανίδα καγκελάριος παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ευρώπη εξέφρασε ξανά την «αλληλεγγύη» της σε Ελλάδα και Κύπρο και επέδειξε για ακόμη μια φορά ατολμία παραπέμποντας στη σύνοδο κορυφής του Σεπτεμβρίου με «όλες τις επιλογές στο τραπέζι».
Τι και αν ο Έλληνας πρωθυπουργός επαναφέρει το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας στους ευρωπαίους εταίρους μας με κάθε ευκαιρία. Η αντίδραση παραμένει η ίδια. Εκφράζουν τη «στήριξη» και την «αλληλεγγύη» τους στην Ελλάδα, καταγγέλλουν «τις παράνομες δραστηριότητες» της Άγκυρας «όσον αφορά στις γεωτρήσεις» και μεταθέτουν τις όποιες αποφάσεις για το μέλλον.

Στο μεταξύ, μετά το πέρας της σημερινής έκτακτης τηλεδιάσκεψης κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε μεν την ανησυχία της για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας απέφυγε όμως να καταδικάσει την τουρκική προκλητικότητα.

«Θέλουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης» τόνισε η ισχυρή κυρία της Γερμανίας εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη της σε Ελλάδας και Κύπρο, όπως άλλωστε έκανε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Άνγκελα Μέρκελ είπε πως η Γερμανία ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών σε ό,τι αφορά στις διαφωνίες για τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων και παρέπεμψε στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε τον Σεπτέμβριο αναφέροντας ότι «η Σύνοδος θα εμβαθύνει στις σχέσεις με την Τουρκία».

Στήριξη και αλληλεγγύη
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξέφρασε τη στήριξη και την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και τόνισε ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Ο Σαρλ Μισέλ αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο τόνισε πως το θέμα επανήλθε προς συζήτηση από διαφορετικά κράτη-μέλη και έκανε γνωστό πως συμφωνήθηκε οι ηγέτες της ΕΕ να επανέλθουν στο θέμα τον Σεπτέμβριο.

Η τοποθέτηση του Κυρ. Μητσοτάκη 

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης (τηλεδιάσκεψη) συντάχθηκε με την τοποθέτηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υιοθετεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά» για τη Λευκορωσία και για την Τουρκία υπογραμμίζοντας ότι η προσέγγιση της ΕΕ σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου δεν μπορεί να είναι διαφορετική για τη Λευκορωσία και διαφορετική για την Τουρκία.

Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στη συζήτηση που ακολούθησε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, μια «απόλυτα νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία», όπως είπε. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Τουρκία «αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», ενώ παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του, τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, αναλύοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία. «Όχι, όμως», όπως υπογράμμισε, «όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

efsyn.gr

Categories