Φεστιβάλ Αισχύλεια 2020
«Το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2020 ματαιώνεται» τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξή του. Οι διοργανωτές ενημέρωσαν χθες, επισήμως, για τη ματαίωση όλων των εκδηλώσεων ενώ είχε προηγηθεί η ανάρτηση στα social media του δημάρχου της Ελευσίνας Αργύρη Οικονόμου.
«Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε, πως μετά από πολλή προσπάθεια και εξαντλώντας κάθε δυνατό χρονικό περιθώριο και πρόσφορο μέσο προς την υλοποίηση των εκδηλώσεών μας, το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2020 ματαιώνεται! Οι δύσκολες συγκυρίες και συνθήκες, καθώς και οι τρέχουσες και συνεχώς μεταβαλλόμενες διατάξεις και οδηγίες, δεν μας επιτρέπουν τη διεξαγωγή του…» αναφέρει η ανακοίνωση και συμπεριλαμβάνει το μήνυμα του Φώτη Τατάκη, προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ελευσίνας (ΚΕΔΕ) και επικεφαλής της διοργάνωσης.
Ο πρόεδρος χαρακτηρίζει την απόφαση «δύσκολη, κρίνεται όμως αναγκαία και τη συνομολογούμε, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι λίαν ανησυχητικά και σύσσωμη η ιατρική κοινότητα επισημαίνει την αναγκαιότητα λήψης κάθε δυνατού μέτρου, που στοχεύει στη διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των πολιτών…»
Σημειώνει, δε, πως «η ΚΕΔΕ δεσμεύεται να στηρίξει τον Πολιτισμό έμπρακτα…» στα «διευρυμένα» χρονικά Αισχύλεια 2021. Με ποιο τρόπο όμως; Δεν εξηγεί ο πρόεδρος. Και τι θα γίνει εν προκειμένω με τους εργαζόμενους όλων των εκδηλώσεων που ματαιώνονται. Θα αποζημιωθούν; «Οι συνεργάτες μας θεωρώ πως θα κατανοήσουν το σκεπτικό της απόφασης και οι εκδηλώσεις του προγράμματος θα υλοποιηθούν όταν είναι πια ασφαλής η διεξαγωγή των θεαμάτων για το σύνολο των δημοτών –όχι μόνο τους παρευρισκόμενους…». Πότε; Αγνωστο.
Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε εν μέσω του δεύτερου κύματος ματαιώσεων των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που συμπαρασύρει στην ανεργία τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους του χώρου. Δεν είναι καθολικό, όπως του Μαρτίου, αλλά σταδιακό ανάλογα με την περιοχή, την Περιφέρεια, κ.λπ. Ο αντίκτυπος όμως είναι ο ίδιος. Χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι και μετέωροι. Φυσικά προέχει η υγεία, όμως απαιτείται ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης για να μην καταρρεύσουμε όλοι μαζί. Κι αυτό το σχέδιο δεν υπάρχει από την κυβέρνηση, γενικά, και από το υπουργείο Πολιτισμού, ειδικά. Δεν φαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία του έχει κατανοήσει πως προτεραιότητα στην παρούσα φάση είναι το plan B για τον πολιτισμό, καθώς ο Σεπτέμβριος έφτασε και ουδείς γνωρίζει τι θα ισχύσει και τι όχι, τόσο για τις επόμενες ημέρες όσο και για τη σεζόν. Τι θα γίνει με τις εκδηλώσεις του Ηρωδείου που ξεκινούν στις 5/9;
Ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος έστειλε από τις 11 Αυγούστου ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Πολιτισμού και Εργασίας –μετά την ανακοίνωση ότι στη μισή επικράτεια τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα κλείνουν στις 12 το βράδυ– τονίζοντας: «Πρόκειται για μια κίνηση που στην πραγματικότητα καταργεί το επάγγελμα του μουσικού», καθώς είχε προηγηθεί και η ακύρωση όλων των πανηγυριών. Τις αγωνίες των εργαζομένων εξέφρασε και η ΠΟΘΑ στην πρόσφατη ανακοίνωσή της που ζητά από το ΥΠΠΟΑ την άμεση έναρξη των συζητήσεων για το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων για τη σεζόν που ξεκινάει.