Ξαφνική στροφή στα διαθέσιμα του «μαξιλαριού»

Γιάννης Κιμπουρόπουλος

Σαφής είναι πλέον η στροφή του υπουργού Οικονομικών σε ευρύτερη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των 34,5 δισ. για τη χρηματοδότηση νέου γύρου μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων.

Επειτα από πολλούς μήνες πεισματικής άρνησης να χρησιμοποιήσει τα ταμειακά διαθέσιμα και διαβεβαιώσεων ότι η κυβέρνηση «έχει επαρκή καύσιμα να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας», ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε ουσιαστικά χθες ότι είναι ώρα να μπει για τα καλά χέρι στο περίφημο «μαξιλάρι» ασφαλείας.

Αυτό για το οποίο αρκετούς μήνες αντιδικούσε με την αξιωματική αντιπολίτευση ως προς το πραγματικό του μέγεθος, το ίδιο του οποίου τη χρήση θεωρούσε τον Απρίλιο και τον Μάιο περιττή, αφού «η ελληνική οικονομία μπορεί να αντεπεξέλθει με επάρκεια τους επόμενους 2-3 μήνες». Αυτή η ανάλαφρη πεποίθηση βασιζόταν στην εκτίμηση ότι «η ύφεση θα είναι παροδική» και ότι «εάν η κρίση διαρκέσει και τους επόμενους 2 μήνες, η ύφεση στη χώρα θα είναι κοντά στο 3% και το β’ εξάμηνο θα έχει θετικά χαρακτηριστικά».

Τα δεδομένα σε όλα τα πεδία κονιορτοποίησαν τον εφησυχασμό της κυβέρνησης. Η τελευταία «επένδυσή» της στον τουρισμό και στην προσδοκία ότι θα έφερνε έσοδα τουλάχιστον 5 δισ. διαψεύστηκε παταγωδώς. Το ίδιο ισχύει και για τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι από τα τέλη του καλοκαιριού και μέχρι το τέλος του έτους θα είχαμε αθρόα εισροή κοινοτικών κονδυλίων, τόσο από τα προσωρινά πακέτα στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρίως το SURE, όσο και από το περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. Τώρα στο οικονομικό επιτελείο έχει εμπεδωθεί η ρεαλιστική εκτίμηση ότι τα κονδύλια αργούν και ιδιαίτερα αυτά του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού δεν αναμένονται πριν από τα μέσα του 2021. Επομένως, η προσφυγή στο «μαξιλάρι» ασφαλείας καθίσταται μονόδρομος.

Το αναγνώρισε κομψά χθες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας: «Εχουμε ρευστότητα ύψους 34,7 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία για να καλύψουμε τις όποιες ανάγκες προκύψουν από τη συνέχιση της κρίσης του κορονοϊού». Ο κ. Σταϊκούρας αναγνώρισε ότι έχει ήδη γίνει χρήση του «μαξιλαριού» για να χρηματοδοτηθεί μέρος των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων από τον Μάρτιο, οπότε τα διαθέσιμα ήταν 37,5 δισ. Χθες πρόσθεσε σαφέστατα ότι από το ίδιο «μαξιλάρι» ρευστότητας θα πληρωθούν και τα (κουρεμένα) αναδρομικά των συνταξιούχων, που έχουν υπολογιστεί σε 1,4 δισ.

Μέχρι στιγμής τα χρήματα από το αποθεματικό ασφαλείας που έχουν χρησιμοποιηθεί υπερβαίνουν τα 4 δισ., ενώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, 5 δισ. είναι τα χρήματα που έχουν διατεθεί για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Καθώς, όμως, η ύφεση εξελίσσεται σε θηριώδη και τα μέχρι στιγμής μέτρα δεν έχουν αποδώσει την παραμικρή ένδειξη ανάκαμψης, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι εξετάζονται όλα τα σενάρια επέκτασης της στήριξης -μείωση ενοικίων κατά 40%, αναστολή συμβάσεων, παροχή πρόσθετης ρευστότητας στις επιχειρήσεις- για τους επόμενους μήνες. Με πρόχειρους υπολογισμούς, ένας νέος γύρος στήριξης για 2-3 μήνες, μαζί με τα αναδρομικά των συνταξιούχων και άλλες έκτακτες ανάγκες, θα απαιτήσει εκταμίευση τουλάχιστον άλλων 6 δισ. από το «μαξιλάρι» ασφαλείας. Κι αν κι αυτό μειωθεί επικίνδυνα, τίποτε δεν αποκλείει και την προσφυγή στον ειδικό δανεισμό του ESM, ο οποίος έχει bonus ένα light μνημόνιο.

efsyn.gr

Categories