Τζαμί οριστικά και η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη

Στο τουρκικό ΦΕΚ δημοσιεύτηκε σήμερα η απόφαση για τη μεταφορά της δικαιοδοσίας και της Μονής της Χώρας, στην Υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων της γείτονος, που ανοίγει τον δρόμο για τη μετατροπή της σε τζαμί, όπως συνέβη πριν από περίπου ενάμιση μήνα, με την Αγία Σοφία.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται και σε αυτό το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, να καλυφθούν οι βυζαντινές τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά, προκειμένου να μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος.

Photo 115375148 © Zzvet | Dreamstime.com
Η Μονή της Χώρας (Εκκλησία του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα), η οποία κατά πολλούς ιστορικούς αποτελούσε τον πιο σημαντικό ναό στην Κωνσταντινούπολη μετά την Αγία Σοφία κι ένα από τα πλέον εμβληματικά βυζαντινά μνημεία της εποχής των Κομνηνών, διάσημο για τις αριστουργηματικές νωπογραφίες του, μετατράπηκε σε τζαμί (Καριγιέ Τζαμί) από τους Οθωμανούς και από το 1958 λειτουργούσε ως μουσείο με απόφαση του Μουσταφά Κεμάλ.

Ωστόσο, το 2019 είχε εκδοθεί απόφαση από το Ανώτατο Τουρκικό Δικαστήριο να μετατραπεί σε τζαμί. Σήμερα δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με το οποίο θα εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση.

Photo 98143677 © Zzvet | Dreamstime.com
Στη Μονή συνεχίζονταν μέχρι σήμερα τα έργα αποκατάστασης και αποκάλυψης των μοναδικής ομορφιάς ψηφιδωτών.

Να σημειωθεί ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει προαναγγείλει για σήμερα στις τρεις μετά το μεσημέρι ότι θα ανακοινώσει στον τουρκικό λαό «μερικά καλά νέα που θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή για το τουρκικό έθνος».

H υπόσχεση αυτή θεωρήθηκε πως επρόκειτο για την είδηση που μετέδωσαν χθες μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι το τουρκικό γεωτρύπανο Fatih ανακάλυψε ενεργειακά αποθέματα, πιθανότατα φυσικό αέριο, στη Μαύρη Θάλασσα.

efsyn.gr

Categories