Η Τουρκία επανέρχεται με NAVTEX νότια της Κρήτης

Η περιοχή που δεσμεύει η Άγκυρα βρίσκεται κοντά σ΄αυτή που έχει δεσμεύσει η Αθήνα για αεροναυτική άσκηση.

Παραμονή της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών σε Αθήνα και Άγκυρα και με την Ελλάδα να δεσμεύει περιοχή νοτιανατολικά της Κρήτης, της Καρπάθου, της Ρόδου και νότια του Καστελόριζου για αεροναυτική άσκηση η Τουρκία επανέρχεται δεσμεύοντας περιοχή νοτίως της Κρήτης και δυτικά της περιοχής της ελληνικής NAVTEX με το πρόσχημα των ασκήσεων του ναυτικού της με πολεμικά πλοία συμμαχικών χωρών.

Η περιοχή που δεσμεύεται είναι ακριβώς δίπλα σ΄ αυτή που έχει δεσμεύσει η Ελλάδα
TURNHOS N/W : 1069/20
MEDITERRANEAN SEA
1. TURKISH NAVY AND ALLIED UNITS MARITIME EXERCISE, 25 AUG 20 FROM 0500Z TO 1100Z IN AREA BOUNDED BY;
34 15.00 N – 025 43.95 E
34 15.00 N – 026 35.15 E
33 35.00 N – 026 35.15 E
33 35.00 N – 025 43.95 E
2. CANCEL THIS MESSAGE 251200Z AUG 20.

Η Άγκυρα νωρίτερα είχε ανανεώσει την τουρκική Navtex για συνέχιση των ερευνών του «Oruc Reis» εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκαλώντας την παρέμβαση του Βερολίνου που χαρακτήρισε «βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση». Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠ.ΕΞ., Κρίστοφερ Μπούργκερ, εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησής του, γιατί «αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης», και προειδοποίησε ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιβαρύνει την σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, ενώ ενδεχόμενη κλιμάκωσή θα έχει ακόμη βαρύτερες συνέπειες.

Οι ασκήσεις και των δύο χωρών είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν την Τρίτη 25 Αυγούστου με το θερμόμετρο στην περιοχή να παίρνει φωτιά την ίδια ώρα που παρατηρείται έντονη κινητικότητα στο διπλωματικό πεδίο.

Επίσκεψη Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα
Η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χώρων έρχεται μια μέρα πριν την επίσκεψη στην Αθήνα από τον Γερμανό υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ο οποίος μετά θα ταξιδεύσει και στην Άγκυρα.

Η συνέχεια στον χαρτοπόλεμο Navtex έρχεται μόλις λίγα 24ωρα πριν το διήμερο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών της Ε.Ε. κατά το οποίοι οι υπουργοί Εξωτερικών θα εξετάζουν την Πέμπτη και την Παρασκευή το ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας. Ωστόσο, έξι κράτη-μέλη, ανάμεσά τους Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία φαίνεται να διαφωνούν με την επιλογή αντίμετρων-κυρώσεων.

Όταν ο κ. Μπούργκερ κλήθηκε να απαντήσει εάν στο πλαίσιο του επικείμενου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών την Πέμπτη και την Παρασκευή θα συζητηθούν πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ο κ. Μπούργκερ δεν θέλησε να προκαταλάβει το περιεχόμενο των συνομιλιών και παρέπεμψε στον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ δεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την γερμανική θέση για το ζήτημα των κυρώσεων.

Και ο Ακάρ τον χαβά του
Μετά την ανακοίνωση εκ μέρους της Αθήνας για διενέργεια ασκήσεων σε μια περιοχή που εν μέρει καλύπτει την ακτίνα ερευνών του τουρκικού Oruc Reis, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε την απόφαση «ασύμβατη με τις σχέσεις καλής γειτονίας και τους κανόνες του ναυτικού δικαίου, που θέτει σε κίνδυνο τη ναυσιπλοΐα και αυξάνει τις εντάσεις».

«Οι Ναυτικές μας δυνάμεις θα συνεχίσουν εντατικά τις δραστηριότητές τους στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, είναι αποφασισμένες να προστατεύσουν τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της χώρας και θα εκπληρώσουν αυτό το καθήκον. Έχουμε δίκιο σε αυτές τις δραστηριότητές μας, γι αυτό και είμαστε αποφασισμένοι. Έχουμε εκπληρώσει μέχρι σήμερα, με τον καλύτερο τρόπο το καθήκον που μας έχει ανατεθεί και έτσι θα συνεχίσουμε και το μέλλον» τόνισε ο Ακάρ.

efsyn.gr

Categories